Софија на челу европског блока

Бугарска данас, први пут од уласка у чланство ЕУ, преузима предсједавање европским блоком од Естоније.

Република Српска 01.01.2018 | 09:41
Софија на челу европског блока
Бугарска која је најсиромашнија чланица ЕУ свој шестомјесечни мандат почиње уз слоган "Јединство је снага".

Софија је изразила жељу за подстицањем консензуса, јединства и конкурентности, а посебан изазов представља превазилажење постојећих несугласица око избјегличке кризе.

У свом програму, Бугарска наводи да ће, пошто је неколико чланица европског блока одбило систем квота за пресељај азиланата, покушати да пронађе одржив систем за рјешавање имиграције.

Дијалог са трећим земљама како би се учрстио повратак имиграната којима је одбијен захтјев за азил и јачање контрола спољних граница неке су од регулатива које предвиђа бугарско предсједништво ЕУ на челу са премијером Бојком Борисовим.

Бугарско предсједништво ЕУ као један од својих приоритета наводи и враћање пажње европског блока на земље западног Балкана.

Међу скоро 300 састанака који ће бити организовани током бугарског предсједавања ЕУ, налази се и специјални самит ЕУ 17. и 18. маја са земљама кандидатима за чланство.

"Европски пројекат неће бити окончан без интеграције Балкана", рекла је бугарски званичник Лиљана Павлова.

Осим наведених питања, током бугарског предсједавања очекује се и почетак одлучујуће фазе преговора о изласку Велике Британије из чланства ЕУ.

Бугарска мандат предсједавајућег ЕУ предаје Аустрији 1. јуна

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ерт

01.01.2018 09:19

Јеб.ла вас ЕУ. Шта имају сиромашне земље од чланства у њој? Имају то да становништво иде у још већу биједу јер се мора слушати јачега од себе.

ОДГОВОРИТЕ