За чим жали Славко Штимац?

Штимац се присјетио улога из култних филмова: "У животу жалим само за једном ствари, што нисам. . . "

Србија 31.12.2017 | 18:08
За чим жали Славко Штимац?
Миљеник свих генерација Славко Штимац данас живи повучено са супругом Весном. Прије сваке премијере медитира и вјежба јогу, а присјетио се и култних филмова које гледамо за празнике.

Кад сам добио улогу Ранка у “Вуку самотњаку”, имао сам једанаест година. Након њега услиједиле су нове улоге. Због филмова имао сам потпуно нетипично одрастање, рекао је Славко Штимац.

Култни статус осигурао је већ првом улогом у филму “Вук самотњак” 1972. кад га је редитељ Обрад Глушчевић изабрао за главну улогу.

"Екипа из филма је стигла у Лику, у мјесто гдје сам тада живио. Бирали су дјечаке из школе и било нас је јако много. Глушчевић је изабрао мене. Зашто је баш мене одабрао за главну улогу у филму, никад ме није занимало, то се једноставно догодило. Након тога улоге су се редале и нисам имао времена размишљати желим ли се бавити глумом или не. Једноставно сам остао у тој професији", рекао је Штимац.



Пјесму из ‘Влака у снијегу’, ‘Кад се мале руке сложе’, дјеца и данас радо пјевају

Глумац не таји да је био закинут за радост играња с дјецом, путовања с разредом на екскурзије. Није прошао фазе одрастања и сазријевања које су прошли његови вршњаци. Он је, додаје, одрастао на филму јер су се већ након прве улоге низале улоге у “Салашу у Малом Риту”, “Влаку у снијегу”. 

Штимчев опус је позамашан. Глумио је у “Тко то тамо пева?”, “Сјећаш ли се Доллy Белл” (који се приказује 1. сијечња 2018. на Класик ТВ-у) и “Ундергроунд”. Слава га није промијенила јер је остао тих и скроман. Колико год људи вољели гледати припростог и поштеног дјечака у његовим ранијим радовима, Штимац каже да нерадо гледа филмове у којима је глумио.

Глумио је курире, малог борца, вођу осталој дјеци...



"Врло сам критичан према себи. Стално имам неке замјерке. Али и већина мојих колега има такав став према себи. Нитко боље од мене не може уочити погрешку. Више ме занима како други људи реагују, а то је сврха овог посла", рекао је Штимац.

Иако је познатији као филмски глумац, доказао се и у позоришту, којем се вратио 2015. након 20 година паузе. На повратак у позориште наговорио га је писац Душан Ковачевић, у чијем је “Ко то тамо пева” глумио младожењу. Прије  премијере Штимац се воли осамити. Медитира и вјежба јогу и то је обавезни глумчев ритуал којим се припрема како би био што увјерљивији на сцени.



 Још се препричава цитат из филма ‘Ко то тамо пева - ‘И тата би, сине’. Глумио је младожењу и ваљао се с Недом Арнерић

Лани је у Загребу промовисао филм “Добрица”. Модерна је то бајка, а Штимац вјерује да се добро добрим враћа.

"Само наше постојање је бајка. Кад почнете мислити о томе зашто постојимо, како смо настали, не требате веће бајке! Да не говорим о непоновљивој особености сваког од нас. То је заиста највеће чудо. Човјек је један другоме највећа инспирација.

Оно што мислимо о другима и какве смо воље једни према другима, одражава се на нас. Примјера ради, многи осјете да кад неко уђе у просторију с негативном енергијом, одмах изазове неку негативну реакцију. Тако је и у овом филму",  рекао је Штимац.

Не мисли да су људи данас злочестији него што су били прије 20, 30 година, али свакако су, сматра, отуђенији.

"Људи су у свако доба говорили: ‘Сад је најгоре вријеме’. Да су се времена убрзала - јесу. Људи су постали прилично неосјетљиви на туђе трагедије, боли, а то није добро. Јако се бојим за младе нараштаје јер су они емотивно незрели и то може погрешно утицати на њих.



Није све у маркетингу и томе да се направи јефтини реалитy схоw којим ће се попунити минутажа у телевизијском програму. То може бити јако опасно. Вријеме ће показати какве ћемо генерације добити. Доброта је вјеројатно најтежи људски задатак. Иако дјелује да је једноставно бити добар - није, али се исплати и могуће је бити добар",  увјерен је Штимац.

Глумац данас живи повучено са супругом Весном у Београду, а њихов син завршио је студије у Берлину. Славку се увијек развеселе генерације које су одрастале уз филмове у којима је играо, па кад посјећује брата у Загребу, обожаваоци га “окупирају” на улици. Глумио је и у филму “Кориолан”, који је режирао Ралпх Фиеннес. Британац је оставио снажан дојам.


’ Филм је познат по реченици покојног Бате Стојковића: ‘Меси, меси, неће да ти шкоди’. Штимац је играо проблематичног младића

"Он је диван тип, пун је емоција. Испричавао се што ми је понудио тако малу улогу. Рекао је да бисмо једанпут заједно требали радити нешто пуно веће", присјетио се.

Недуго послије снимања Фиеннес је Штимцу послао заједничку фотографију и питао га кад ће опет скупа радити.

"Стварно је диван. Што год да ми понуди, не бих одбио", рекао је Штимац, који жали само за једним - што никад није научио свирати гитару и хармонику.

СБ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Милица

01.01.2018 02:06

Супер...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данијела

01.01.2018 02:06

Добро...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тата

02.01.2018 12:53

И тата би сине.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Миловановић

09.01.2020 13:23

Предиван је Славко Штимац, још од својих дјечијих дана. Мало га виђамо и мало чујемо о њему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

02.01.2021 11:12

Легенда за ведно! ???

ОДГОВОРИТЕ