Свађа Хрватске и Словеније руши ЕУ

Немачки дневни лист Велт у чланку о граничном спору између Хрватске и Словеније, који сматра потпуно бизарним, упозорава да би од њега највише користи могли имати заговорници нелибералне демократије унутар ЕУ, попут мађарског премијера Виктора Орбана и пољског ултраконзервативног лидера Јарослава Качињског.

Регион 30.12.2017 | 07:45
Свађа Хрватске и Словеније руши ЕУ
Лист пише да се Хрватска и Словенија ''''већ годинама жестоко натежу око неколико квадратних метара мора'''', и то чак не око лепих јадранских плажа него о ''''подручју на којем лови неколико рибара'''', преноси портал Индеx.хр.

Због разграничења у малом Пиранском заливу ''''два суседа иду опасним смером конфронтације'''', а вечна свађа би сада могла ескалирати због одлуке Словеније да примени међународну арбитражну одлуку о разграничењу две државе, наводи Велт.

''''Хрватска је до данашњег дана имала скоро две године да призна арбитражну одлуку, према којој Словенији припадају две трећине залива, али хрватска влада се одлучила да ће арбитражу свеукупно игнорисати. Хрватска је, штавише, већ пре две године у знак протеста иступила из арбитражног процеса'''', подсећа немачки лист и наводи да је хрватски аргумент за такав потез била неправилност у арбитражном процесу.

''''Напетости су израз старих борби за поделу територија међу производима распада Југославије, те ће ионако крхки мир на западном Балкану још више довести у питање. И туристи би могли осетити последице тога. Наиме, нико не може спречити Словенију да уведе строге граничне контроле према Хрватској'''', пише Велт и истиче да Хрватска није део шенгенске зоне слободног кретања.

Словенија је то већ летос била направила, а резултат су биле колоне дуге километрима, напомиње лист и упозорава да би такав стални гранични режим био фаталан за хрватски туризам.

''''Но још већи је проблем то што је арбитража као инструмент решавања граничних спорова ослабљена. Ако та врста неутралног посредовања треће стране више не ужива поверење и неће бити прихваћена с обе стране, онда је Европска унија изгубила једну од најважнијих полуга за своју политику на Балкану'''', пише лист.

Брисел се надао да ће помоћу арбитража средити и неке друге граничне спорове у региону ''''који је пун таквих конфликата'''', а хрватско-словеначка арбитража се претворила у ''''мрачан преседан'''', из којег је изашло још ''''интерног стреса за ЕУ''''.

Немачки лист подсећа и да је ''''Хрватска као најмлађа чланица ЕУ посвађана са свим својим суседима'''', али кључно је што њено одбијање признавања арбитражне пресуде и другима нуди такво понашање као могућност.

С обзиром на то да земље настале распадом Југославије нису саме у стању билатералним договором решити своје проблеме око граница, ако то није могуће ни међународном арбитражом, цели процес приближавања Европској унији би се могао претворити у серију блокада.

''''Упућени у бриселске ставове су забринути да би инсистирање Европске комисије на признавању арбитраже у Хрватској могло бити интерпретирано као једнострана подршка Словенији, те Хрватску још више гурнути у савез с националистима из Мађарске и Пољске'''', закључује Велт и завршава констатацијом да би такав развој догађаја ''''дугорочно представљао постављање експлозива под цели европски пројект''''.

(Агенције)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

боро

30.12.2017 07:57

Тако је кад се аминује стварање државе на туђој територији . Треба да им сви узму своје и да се ријеши проблем хрватске државе . Остали би на 23% ко и бошњаци , ако им и толико припада .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.12.2017 08:16

Бошњаци никада нису имали ни 1%, тако да му ових огромних 23% дође као хисторијски успјех и плус Брчко. Мада тих 23% има за циљ да покаже како је бошњачка страна велики губитник, мада је у стварности доста више од 23%,

Name

Генерал

30.12.2017 08:51

@бор-о: Из које суме си ти изасао? Погледај имас ли ста јести па онда прицај о територију и ције је ста!

Name

@Боро Туркоглу

30.12.2017 09:06

За разлику од карпатских влаха и осталих турских потомака, Бошњаци су на сваком педљу Босне и Херцеговине.

Name

мад маx

30.12.2017 12:04

За све вас паметњаковице који лупетате глупости, процитајте статистику 1991. год. о становниству БиХ и бице вам све јасно. Изгледа да вам то нису родитељи прицали, инаце неби сте лупетали глупости.

Name

Ккккк

30.12.2017 14:41

То боро интелигенцијо да није мозда на Београтском пасалуку направљена глупсоне само је морес мрзит једино ти то преостаје.

Name

Ре

30.12.2017 15:31

Ти хрвати су столеца крали туђу земљу ,ста зеле јос.

Name

075

30.12.2017 08:31

Не знам за вас,али мени је најсмјешније када нам трубе из ЕУ о томе како не можемо у њу ући,док не ријешимо све граничне спорове са сусједима. Колико јучер примише Хрвате,који имају проблеме са скоро СВИМА. БиХ,Србија,ЦГ,Словенија,за Италијане и Мађаре нисам сигуран. Послије нам причају,како нема двоструких стандарда на нашем свијетлом путу у бољу будућност звану ЕУ,гдје теку мед и млијеко. Да ли се сјећате како су се примирили,прије пријема,по питању величања усташког режима,а онда креће реинкарнација која неће престати док их неко озбиљан не спусти на земљу и суочи са посљедицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

30.12.2017 08:40

Хрватска као држава и народ је болесна и гладна.. фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Овог М

30.12.2017 14:45

Ти си гладан глупане хрвацка је за тебе рај на земљи да ти је њену путовницу даоби зивот.

Name

Ејфс

30.12.2017 08:57

Велико би цудо било да некад Хрватска призна било какву одлуку или пресуду о било цему.То је народ који је умисљен толико да мисле да се због њих сунце окреце. Да они кад признају неку пресуду било би записано у рублици за неповјеровати. ЕУ ниста горе није могла направити него њих примити у неку заједницу а барем су сад видјели који су сљам од народа подрзали.Ово сто раде сад радили су увијек и у рату све фино засновано на лазима а онда ноз у ледја као сто раде сви слабици који немају ни цасти ни поноса ни своје ја ни свој карактер. Обицни клосари ма и клосари су за њих господа.Свака цаст Словенцима кад недају педаљ своје земље и боре се за њу као сто реце онај боре се за два лавора мора .Тако и треба да је цаса мора у питању. Доста су ови латини покрали тудје територије и направили себи неку кретенску дрзаву у којој владају кретени и сире кретенизамна све око себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

луи

30.12.2017 11:57

Јест брате умисљени су висе од небеског народа. Не мозе се с њима ни разговарати. Људи су цак покусали Ливањски сир као изворни Хрватски производ заститити. Која је то болест од народа и дрзаве. Срби као Срби су назалост сиротиња па не могу висе од овога сто данас Вуциц ради и прица (бајке и завјере), али кад би могли и они би сутра у освајацке ратове као и 90их. Некако су ЦГ и БиХ најмирније и сталозеније.

Name

Кккк

30.12.2017 14:48

Јаднице ти си мјеродаван да дајес мисљења о једном цијелом народу ти си болесник у глави тебе су трбали примит цобане умисљени.

Name

Синнy Боy

30.12.2017 08:58

У бившој СФРЈ то је био заједнички залив. Али ето, сад су се осамосталили и више не желе да га заједно користе. Јадници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

30.12.2017 19:54

Да им слуцајно није крива и зато СФРЈ И ЈНА?Болесници.

Name

Фед

30.12.2017 09:10

Босна је била босњацка увијек само Турци доведосе са собом своје слуге Влахе у од тад нема мира на овим просторима

ОДГОВОРИТЕ
Name

реФЕД

30.12.2017 10:05

Је ли ти неко рекао до сада да одес код цика доктора за главу???

Name

Са стране

30.12.2017 14:28

@фед: Па што сте онда, и дан данас, подгузне муве Турцима, кад су вас толико зајебали? Успут, Турци су окупирали Босну? Кад сте се побунили? Окупирали ја Аустријанци. Кад сте се побунили? Хитлер и Павелић? Кад сте се побунили? Никад, Бошњо! Служили сте сваком ко вам кућу окупира. И данас шените пред Инцком и туђим амбасадорима као кучићи. И не продаји те форе о вашим тапијама над Босном. Дупе сте лизали свакон ко ју је окупирао, пљачкао, палио...

Name

РАМИЗ

30.12.2017 09:12

Боро има ти тај коментар смисла.Ста је следеце нама БиХ радити.Требиње је имало излаз Суторини,Велики и Мали Скуљ..,а Дубровацка Република,,Сретна Нова 2018.година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

30.12.2017 13:12

“Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде”.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

30.12.2017 13:15

И у такву Европу ми да уђемо , Не хвала !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

30.12.2017 14:16

Хрвати и Словенци су срушили Југославију. Тешко заједници у којој су Хрвати. Не волим генерализације, али то је најдивљачнији народ у Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм

30.12.2017 19:04

Нека се туку,разјебали су нам најбољу државу на свијету.