ЕЛ: Побједа Звезде у Милану и ЦСКА-а у Баскији!

Кошаркаши Црвене звезде победили су Армани Милано у гостима са 91:88 у 15. колу Евролиге и тријумфом завршили годину.  Врући финиш, хладна глава: Звезда освојила Милано! Црвено-бели поново победили шампиона Италије у гостима и завршили 2017. годину шестом евролигашком победом! Тачка! Велика победа за тим Душана Алимпијевића у Милану.  ЦСКА у финишу сломио отпор Басконије! Кошаркаши ЦСКА из Москве савладали су Басконију у гостима, у драматичном мечу 15. кола Евролиге.  ЦСКА у финишу сломио Басконију, "окреће" као први! Московљани се пробудили на време и славили на гостовању у Виторији.  Армејци закључали Басконију последњој четвртини! Ћаћо Родригез и Вил Клајбурн водили ЦСКА до тријумфа.

Кошарка 29.12.2017 | 23:15
ЕЛ: Побједа Звезде у Милану и ЦСКА-а у Баскији!
Звезда је до победе дошла уз осцилације због којих се Армани током меча неколико пута враћао у игру. Црвено-бели су константно водили и на крају заслужено славили у правој трилер завршници.

Најефикаснији у Звезди је био Џејмс Фелдин са 19 поена, четири скока и три асистенције. Милко Бјелица је имао 18 поена уз седам скокова, а Матијас Лесор је имао 14 поена.

У Арманију је убедљиво најбољи био Владимир Мицов са 16 поена и неким од важних шутева када се Армани враћао у игру и смањивао разлику за Звездом. Даирис Бертанс је био "снајпер" са 4/5 за три и 14 кошева укупно колико је убацио и Мбаје.

У Звездину корист су највише преломила слободна бацања која су црвено-бели изводили готово перфектно 21 од 22.

Обруч је већ од почетка "слушао" Џејмса Фелдина па је Звездин бек врло брзо убацио своје прве поене тројком, а онда је обруч "уштоповао" лопту на флоутеру и Звезда је повела са 9:3.

Фелдин у ритму је био добар знак за црвено-беле који су повучени његовом игром после само четири минута дошли до двоцифрене предности 14:3. До тог тренутка већ су дали две тројке којима су повећавали предност.

На серију 5:0 Италијана, црвено-бели су одговорили својом серијом и до краја прве деонице повећава на 29:15. После тројке Давидовца и серије Звезде 8:0 имали су црвено-бели и максималних +17 на 37:20 али од тог тренутка се Армани постепено враћао у игру.

Прави потоп у игри Звезде десио се између 17. и 19. минута када су Бертанс са две и Калнијетис једном тројком уз још два поена направили серију 11:0. Звезда се потом мало консолидовала и до полувремена сачувала плус пет, 45:40.

У наставку креће зрелије да игра Звезда, чували су лопту, користили нападе што су дуже могли и полако поново почели да праве разлику. Тада на сцену ступа Владимир Мицов који је био максимално мотивисан. Када се томе дода да Звезда од пет шутева у трећој четвртини споља није погодила ниједан, па Гудаитис у њеном финишу приближава своју екипу на 61:60.

Тројке су поново почеле да улазе у четвртој четвртини. Лазић и Бјелица су двема тројкама дали Звезди простор да "дише" 69:64. Када је и Дангубић у 35. минуту погодио за 72:64 Звезда је имала моментум.

Међутим, неколико тешких тројки Арманија и једна изгубљена лопта Давидовца су обезбедили нови прикључак Италијанима да би Мицов на 51 секунд до краја погодио тројку за изједначење 83:83.

Од тог тренутка се ушло у неизвесну завршницу. Фелдин је погодио у продору, Дангубић је украо лопту Пасколу а Бјелица у контри сам промашио други зицер на мечу. Погодио је Бјелица два слободна бацања, па је Звезда имала четири разлике, али онда Мицов даје нову тројку за 87:83.

Ушло се у пенал завршницу из које је Звезда изашла као победник за скок на 11. место Евролиге са шест победа и девет пораза.

Сјајан крај сјајне 2017. Црвене звезде мтс!

У последњој утакмици Евролиге у овој календарској години, српски представник остварио је шесту победу и дочекаће Нову годину са лепим осећајем, са скором 6-9!

АРМАНИ - ЗВЕЗДА 88:91 (15:29, 25:16, 20:16, 28:30)

На гостовању шампиону Италије, црвено-бели нису дозволили домаћину ниједно вођство. У другој четвртини Београђани су имали и плус од 17 поена, али се ривал враћао, увео меч у егал завршницу и на почетку 40. минута први пут изједначио (83:83), тројком свог најбољег играча Владимира Мицова (16 поена).

Међутим, сјајни Џејмс Фелдин (19 поена) остао је хладан као на тренингу и тешким шутем вратио је Звезди предност 39 секунди пре краја. Одлични Немања Дангубић потом је одузео лопту Арманију и додао је до Милка Бјелице (18 поена), који је промашио полагање уз фаул, али је погодио оба слободна бацања за недостижних 83:87.

Иако је Мицов одговорио још једном тројком, Фелдин и Рочести су заокружили лепо вече црвено-белих у Милану и рутинским погоцима са "црте" донели слатку победу српском шампиону.

Испоставило се да је мирна рука играча Звезде на линији пенала била преломни фактор у ноћи уочи последњег викенда 2017. године. Алимпијевићева екипа извела је 22 слободна бацања и искористила 21 и у том сегменту такође показала мир, који је изгубила само пред финиш првог полувремена, када су Даирис Бертанс, Андреа Ћинћарини и Мантас Калнијетис тројкама вратили домаћина у игру, серијом 14:1.

Црвено-бели су до паузе задржали предност, а у наставку су је задржавали одбијајући неколико офанзива домаћина. Читали су ситуације, користили "мисмеч" ситуације и важним секвенцама Матијаса Лесора (14 поена), Бранка Лазића (5 поена и четири скока) и Немање Дангубића (7 поена, 4 скока) налазили начине да одговоре на налете Арманија.

Упорни италијански првак се није предавао, у неколико наврата се приближавао на посед заостатка, али је у тим тренуцима остајао без прецизног шута који је чекао милански Форум. Ендрју Гаудлок (три поена) покушао је да шест минута пре краја ухвати ритам, али је везао неколико промашаја, а Звездина одбрана била је фокусирана и на Џордана Тиодора (10 п), што је Амат Мбаје искористио да постигне 14 поена, мада је финиш пропустио због пет личних грешака.

После утакмице, црвено-бели су поздравили групу својих навијача и напустили халу са шестим евролигашким "скалпом" ове сезоне. Звезда је тако спустила завесу на 2017. годину, коју ће њени навијачи такође памтити по трофејима и великим победама, а кратак одмор трајаће само до недеље, 31. децембра, када ће почети припрема за меч против Олимпије у уторак.

Коцкала је Црвена звезда +17 поена предности у Медиоланум Форуму, али је куглица рулета стала на црвено! Тачније плаво, јер су играчи Душана Алимпијевића играли у дресовима те боје. Звезда је славила против Олимпије у Милану с 91:88 и тако дошла до шесте победе у овогодишњој Евролиги. До сјајног брејка у гостима!

Прави начин да се стави тачка на успешну 2017. годину. И да се подгреју наде за оно што следи у 2018.

Током меча било је доста успона и падова у игри Звезде, ишли су црвено-бели на велику предност до чак и 17 разлике, па допуштали домаћем тиму да смањи исту. И тако у круг.

У последњој деоници су Бјелица, Лазић и Дангубић дали важне тројке и Звезда је ишла све ближе победи. Наравно, опет се ситуација закопмликовала, Олимпија је пришла, а нерешено је било на мање од минут пре краја утакмице после тројке Мицова.  Фелдин је дао двојку на 39 секунди пре краја, потом је Бјелица додао са бацања. Потом је поново Мицов дао нову тројку и вратио Олимпију у игру, Фелдин дао два слободна.

Уследила је пенал-завршница и сјајна одбрана Лазића у последњем нападу Олимпије!

Милко Бјелица и Матијас Лесор су играли јако добру утакмицу па је ово један од ретких мечева где је центарска линија Звезде однела превагу. Фелдин је био најефикаснији с 19 поена.

Почетак је био добар за Звезду, доста промашаја је имала домаћа екипа преко Гаудлокаи Тиодора, тако да су црвено-бели уз неколико лепих напада и шутева Фелдина дошли до раног вођства од 3:14 после тројке Антића и шетње Рочестија.

Све се наставило тројкама Рочестија и Бјелице, Звезда је водила и с 20:6. Олимпија је играла јако слабо у нападу, тако да је Звезда могла да иде и на већу разлику.

Пјаниђани се плашио пре меча од Бјелице (стигао до 600. скока у Евролиги) и Антића, а видело се и да је био у праву. Висина Звезде је била велики проблем за Манекене, као и шут црвено-белих.

Имала је Олимпија покушај повратка у утакмицу, али је Звезда баш у тим моментима извадила машинку и изрешетала Олимпију. Онда је и домаћин узвратио добром серијом па је резултат на полувремену био 40:45. Могла је та предност да буде много већа. Било је и плус 17 за Звезду у једном моменту у другој четвртини.

Почетак треће деонице био је прави пример како Звезда треба да игра. Дуги напади, сигурна реализација и црвено-бели су дошли до девет поена предности. Олимпија је доста машила у шуту и то је био важан детаљ кроз цео меч.

Мало је Звезда подигла ниво игре у одбрани и то се видело и на резултату током треће четвртине. А мало је све кварио Бертанс шутем за три поена, потом се тим Душана Алимпијевић мучио у нападу и ушло се у последњу деоницу са само једним поеном разлике.

Неизвеснот је била све већа. Све до самог краја. Али је Звезда успешно положила тест.

ЕВРОЛИГА: Олимпија Милано - Црвена звезда 88:91 (15:29, 25:16, 20:16, 28:30)

Дворана: Медиоланум Форум
Судије: Карлос Перуђа (Шпанија), Пјотр Пастусјак (Пољска), Јанис Фуфис (Грчка)

ОЛИМПИЈА МИЛАНО: Гаудлок 3, Мицов 16, Пасколо 2, Калниетис 5, Тарчевски 4, Ћинћарини 11, Мбаје 14, Тиодор 10, Џеферсон 1, Бертанс 14, Џерелс, Гудаитис 8

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Радичевић, Дангубић 7, Давидовац 7, Лазић 5, Антић 5, Фелдин 19, Јанковић 2, Рочести 12, Лесор 14, Енис 2, Јовановић, Бјелица 18

ЦСКА се мучио у Виторији, али је на крају био концетрисанији у финишу и славио резултатом 90:81.

Домаћин је много боље отворио меч – добила је Басконија прву четвртину резултатом 26:18, али је онда екипа Димитриса Итудиса узвратила у другом делу и од тада се играло у егалу.

Утакмица је била изједначена све до последњих пет минута, када су ‘Армејци’ појачали одбрану и стигли до важног тријумфа.

Јунак победе ЦСКА био је Ћаћо Родригес са 25 поена, 8 асистенција и 6скокова, Вил Клејбурн је додао 20 поена и ухватио 6 лопти, док је Нандо де Коло уписао 11 поена.

На другој страни, Торнике Шенгелија је имао дабл-дабл (20 поена и 13 скокова), док је Јанис Тима уписао 17 поена и 5 скокова.

ЦСКА на челу табеле сада има 12 победа и три пораза, док је Басконија на деветој позицији са скором 7-8.

Водила је Басконија на уласку у последњу четвртину, али се ЦСКА из Москве пробудио на време и, пре свега, захваљујући одличним "ролама" Вила Клајбурна и Серхија Родригеза дошао до нове победе на "врелом" гостовању.

Московљани тако "окрећу" први круг лигашког дела Евролиге као првопласирани са скором 12-3, са тријумфом више у односу на Олимпијакос.

БАСКОНИЈА - ЦСКА МОСКВА 81:90 (26:18, 22:33, 24:19, 9:20)

Басконија је одлично отворила меч и повела 26:18, али је сву стечену предност прокоцкала до полувремена. Идентичан сценарио гледали смо и у другом полувремену пошто је домаћину припаа трећа, а госту четврта четвртина када је Басконија заустављена у нападу када су постигли свега 9 поена, насупорот 20 колико је дао ЦСКА.

Најефикаснији у саставу лидера Евролиге био је Серхио Родригез са 25 поена, додао је још 6 скокова и 8 асистенција, док је и Вил Клајбурн био ефикасан са 20 поена, а мора се истаћи и добар наступ Кајла Хајнса који је ухватио велики број лопти за нови напад свог тима када се "ломило".

На другој страни добри су били Торнике Шенгелија са 20 поена и 13 скокова и Јанис Тима који је убацио пет тројки за 17 поена.

Басконија први део сезоне завршава прва "испод" црте са 7 победа и 8 пораза.

РЕЗУЛТАТИ 15. КОЛА:

Химки – Барселона 65:79
Анадолу Ефес – Бамберг 69:58
Басконија – ЦСКА 81:90
Армани – Црвена звезда 88:91

у четвртак:

Фенербахче – Реал Мадрид 77:79
Жалгирис – Олимпијакос 74:68
Макаби – Уникаха 78:89
Валенсија – Панатинаикос 67:63

ТАБЕЛА: ЦСКА 12-3, Олимпијакос 11-4, Жалгирис 10-5, Панатинаикос 10-5, Фенербахче 9-6, Реал 9-6, Макаби 8-7, Химки 8-7, Басконија 7-8, Уникаха 7-8, Бамберг 6-9, Црвена звезда 6-9, Барселона 5-10, Милано 4-11, Валенсија 4-11, Ефес 4-11.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар