Лозница - град сталног успона

У минулих десеет година радили смо и градили, у свим областима живота и рада, како бисмо што више допринијели развоју нашег града и краја, а у наредних пет до седам година, што није само жеља већ нешто што је засновано на реалним плановима, постаћемо један од најразвијених градова у Србији, уз помоћ, као и до сада, предсједника Србије Александра Вучића и Владе Србије, рекао је на свечаној академији градоначелник Видоје Петровић, поводом 10 година од када је Лозница добила статус града.

Србија 29.12.2017 | 22:01
Лозница - град сталног успона
Посјета предсједника државе, са сарадницима и члановима дијела премијерског кабинета, средином септембра ови године, по Петровићевим ријечима, „отворио је ново, још драгоценије поглавље у развоју Вуковог завичаја, заснован на реалним плановима, али и на свесрдној подршци државе“.

-Уз значајне резулате у изградњи и унапређењу инфраструктуре, јачању социјалне политике, у свим дијеловима, развоју културе, образовања, спорта, привреде и пољопривреде, унаприједили смо локалну администрацију до мјере, која је равна највишим европским аршинима, - рекао је Петровић на свечаности која је окупила многе државне фукнционере, народне посланике, председнике општине из Србије и Републике Српске, дипломате, представнике Војске Србије, СПЦ, културне посленике...



У име председника Србије Александра Взучића Лозничанима је јубилеј честитао његов изасланик Никола Селаковић, генерални секретар Предсједништва Републике Србије.

-Види се јасно, на основу мноштва показатеља, да је Лозница добила обрисе града у сваком погледу, - рекао је Селаковић, подсјећајући, поред осталог, да је, кад је добила статус вароши имала 2000 становника, а да је, у међувремену, „нарасла“ за више од 80.000 становника.

-Ко каже да ми Срби, да наша Србија и наша Лозница нису напредовали, вара се. Лозница је град који је давао и даје велике бистре, оштроумне српске динарце, људе који немају проблеме са падежима, људи који знају да говоре у граду који је родно мјесто савременог српског језика и матичог ћирилићног писма, људе који се, ма где отишли, своме граду враћају, јер, гдјегод отишли себе идентификују са овим градом.

У минулих 10 година, како је рекао Селановиић, „урађено је много у Лозници, а у наредних 10 година, како је рекао и градоначелник Петровић, све ће постићи“.

Селаковић је рекао да је Лозница град у који воли да дође и да је почаствован да је на тој светковини представља предсједника Вучића.



У име САНУ честитке градоначелнику Петровићу и Лозничанима поводом јубилеја упутио је академик професор др Светисалв Божић, рођени Лозничанин, који деценијама живи у главном граду и никад није ни заборавио ни запоставио град и крај гдје је рођен и одрастао.

Честике су, у име Српске краљевске академије научника и умјетника, упутили академик професор др Зоран Ковачевић, академици Драгољуб Драго Мирковић и Зоран Грујићић, у чијој честитки се наводи да је „Лозница учинила велики корак у свом развоју, чак историјски, јер је, и у инфраструктурном и административном раду, успјела да се уздигне духовно и културно на највећи могући начин, поред остзалог кроз реафирмацију Вуковог сабора и његових светковина и свих догађања током године, али и чињеницом да је ове године град добио и свеца СПЦ, Јадранина Стефана Ховановића Троношкок“.



На свечаној академији, на којој је приређен пригодан и ваљан куилтирно уметнички програм, градобаченик Петровић је добио Повељу, највише признање Вукове задужбине поводом осам деценија њеног постојања и награду „Капетан Миша Амастасијевић“, највишег ранга онима који су достигли највише резултате у оквиру великог пројекта „Пут ка врху“.

(БН/В.Митрић)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Алан Форд

30.12.2017 09:39

Од распада бивше Југославије до данас, направили су само један кружни ток. Иначе све остало јад и беда. Довољно је проћи кроз центар Лознице и видети колико је то јад и беда од града.

ОДГОВОРИТЕ