''Раза, становник Куће славних''

"Раза, становник Куће славних" наслов је, у Тузли промовисане, монографије аутора Екрема Авдића о животу и каријери Разије Мујановић, једне од најбољих кошаркашица свих времена.

Кошарка 02.01.2018 | 12:30
''Раза, становник Куће славних''
"Књиге се углавном о људима пишу постхумно и велико је задовољство када се за нечијег живота објави овакво дјело. Драго ми је што је ову књигу писао човјек који је од првих корака моје каријере био ту и зна мој комплетан спортски и животни пут. Ми смо из истог мјеста, из Ратковића, дакле, комшије смо, тако да на неки начин вјероватно и та књига добија већи значај. У књизи је све тачно описано, без додавања и одузимања, баш као што се дешавало свих протеклих година", изјавила је Мујановић уочи промоције књиге.

Авдић, аутор монографије, рекао је да Разију Мујановић познаје од рођења и да ју је са 14 година довео у "Јединство" с тренером Михајлом Микијем Вуковићем, након чега је од 1982. имала 27-годишњу такмичарску спортску каријеру.

"Убједљиво је најбоља кошаркашица свих времена у свијету, јер нико нема толики број трофеја. Била је три пута најбоља кошаркашица Европе, окитила се сребрном олимпијском медаљом из Сеула, сребрном са Свјетског првенства у Куала Лумпуру, четири европске титуле има, 15 националних првенстава, 15 купова. Играла је у Италији, Шпанији, Бразилу и једна је од првих Европљански у професионалној женској лиги у Сједињеним Америчким Државама. Та каријера ју је довела до Куће славних", рекао је Авдић.

Једна од занимљивости у књизи је, навео је Авдић, када је током рата на БиХ и медијске блокаде, Разија која је тада играла у Италији, довела осам играчица у Монпеље и освојиле су златну медаљу на Медитеранским играма. Када су се додјељивале медаље, организатори нису имали химну Босне и Херцеговине, па је пуштена пјесма Назифа Гљиве 'Ко то нама Босну дира, гдје сте сада пријатељи'".

"Франсоа Митеран (бивши француски предсједник) изјавио је тада да у Европи влада мир, на шта су Раза и Мара Лакић Брчаниновић протестовале", навео је Авдић.

Промоцију књиге у Кристалној дворани у Хотелу Тузла пратио је велики број пријатеља и љубитеља кошарке.

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар