Отпад опасан и канцероген

Анализа отпада који је пронађен у селу Вукићевица код Обреновца показала је да је опасан и канцероген, изјавио је сарадник Института МОЛ Илија Брчески.

Република Српска 29.12.2017 | 18:02
Отпад опасан и канцероген
Он је новинарима у том селу рекао да је 11 узорака канцерогено и токсично, а четири су инертна, "што не значи да смију да се противзаконито одлажу, већ морају да се прерађују".

"Отпад је нека врста бомбе која би деценијама загађивала подземне воде. У отпаду су нађени бензоли, бензени и трихлоретилен који је веома тешко разградив", рекао је Брчески.



Како је додао, ријеч је о индустријском отпаду и истрага ће утврдити чији је и како је доспио ту.

Министар заштите животне средине Србије Горан Триван рекао је да је Србија веома загађена због неодговорног понашања појединаца.

"Надам се да смо спријечили катастрофу и једва чекам да се заврши истрага и да се утврди одакле је стигао отпад", казао је Триван.

Он је додао да је акција откривања отпада спроведена у сарадњи са безбједносно инфромативном агенцијом због тога што имају стручне људе и ресурсе.



Триван је најавио да ће таквих акција откривања противзаконито одложеног отпада бити још.

"Ово није једини случај незаконитог одлагања отпада и држава неће толерисати да се угрожава животна средина", рекао је Триван и позвао грађане да пријаве сумњиве случајеве одлагања отпада.

Општински јавни тужилац Данијела Синђелић рекла је да се још вјештаче узорци отпада и да ће тужилаштво наставити да обавјештава грађане о томе.



Она је додала да, у зависности од квалификације кривичног дјела, минимална казна може да буде новчана и пет година затвора.

Предсједник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је противзаконито одлагање отпада у Вукићевици откривено 1. августа, на основу пријаве грађана и додао да су тада обавјештене све надлежне институције.

Грађани се сада, према његовим ријечима, снабдјевају водом из цистерни за воду, јер су упозорени да је не користе док анализе не буду готове.



Чим је утврђено да је ријеч о опасном отпаду, власник фирме "Нитор транс" З. М. је ухапшен, јер је 25 тона отпада смјештеног у 89 буради пронађено на његовој приватној парцели.

(Н1/Бета)

Коментари / 0

Оставите коментар