Шокирани: Аушвиц мјесто инспирације

Оглас једне београдске туристичке агенције изазвао је најприје шок, а потом је услиједило и извињење.

Србија 28.12.2017 | 11:25
Шокирани: Аушвиц мјесто инспирације
Та агенција позвала је туристе да посете Аушвиц, место и симбол највећег људског страдања у 20. веку, али уз поруку да посете не злогласни нацистички логор, већ, како су навели, место које је било инспирација за многе филмове. Оглас је уклоњен, али то није ублажило мишљење представника јеврејске заједнице и историчара који случај виде као релативизацију фашизма и увреду за жртве.

“Не пропустите посету овом историјском месту у близини Кракова које је било инспирација многим познатим филмовима!”, писало је у огласу једне београдске туристичке агенције.

Овакав позив туристима био би прихватљив да дестинација није Аушвиц – нацистички концентрациони логор у којем је страдало најмање 1,1 милион људи, углавном Јевреја. Не чуде, зато, прве реакције њихове заједнице.



“То је банализовање свих тих људи који су тамо ни криви, ни дужни, изгубили главе. Пало ми је на памет, можда и неоправдано, како би се ова средина осјећала да, рецимо, нека агенција рекламира пут у Јасеновац и обилазак, јер је тамо снимљено или испјевано ово или оно”, каже Александар Гаон из Савеза јеврејских општина Србије.

Како је уопште могуће да се Аушвиц стави у овакав контекст? Неки историчари сматрају да је то директна посљедица глобалне релативизације фашизма, која је, између осталог, резултат европске политике о изједначавању нацизма, фашизма и комунизма.

“Она је, наравно и резултат пораста десног екстремизма у цијелој Европи. То производи, отвара врата могућности да се о тим стварима говори на веома површан начин, понекад чак на неки позитиван начин”, објашњава историчар Милован Писари.

Охрабрујућом, ипак, оцјењују оштру реакцију посјетилаца друштвених мрежа, гдје је агенција објавила оглас. Резултат је његово уклањање, а потом извињење агенције, које су, умјесто саговорника, прослиједили и РТС-у.

“Намјера објаве није била да се повриједе нечија осјећања, већ, прије свега, да се укаже нашим корисницима на могућност обиласка мјеста једног од највећих страдања у историји човјечанства. Одмах након што смо увидјели да објава на нашој Фејсбук страници може да се тумачи у негативном контексту, одлучили смо да је уклонимо. Овим путем се, још једном, извињавамо свима које је, на било који начин, повриједила”, наводи се у саопштењу агенције.

Посјета Аушвицу стандардна је понуда и у другим туристичким агенцијама које организују одлазак у Краков. То, за саговорнике РТС-а није спорно, чак је и пожељно, уз услов да га посјетиоци схвате као мјесто ходочашћа, а водичи приступе на прави начин.

“Не треба говорити само о жртвама, страхотама, масовном убијању, само о логорима смрти. То јесте важно, али прије тога треба да говоримо о људима који су страдали, јер су они имали свој живот. У једном тренутку, нацисти су увели одређене мјере и они су се нашли потпуно ван друштва, политике и постали су мета”, напомиње Писари.

Александар Гаон из Савеза јеврејских општина Србије истиче да се у Аушвиц иде да се види оно што је остало и докле може да иде безумље.

“Друго, ви идете зато да би тим несрећницима одали неку врсту поштовања и не идете из туристичких разлога”, додаје Гаон.

Доказ су реакције оних који су га посјетили. Већини је, према ријечима званичника музеја логора, Аушвиц промијенио прво расположење, а потом и ставове.

Извор: РТС

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Вирус

29.12.2017 16:21

Па и нису много погресили,ови давидовци две и праве по свету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

29.12.2017 17:51

Овдје стоји 1,1 милион страдало у Аусвицу а не митски 6 милиона.Погледајте на јутубе бискупа Wилиамсона и бице вам све јасно.

ОДГОВОРИТЕ