То што ради Додик траже и странци

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић поново је позвао предсједника Републике Српске Милорада Додика да омогући и да припадници Пука (Република Српска), на начин како су то урадили и прошле године и ове године учествују у обиљежавању Дана Републике Српске. "Није то почаст мени, то је почаст Републици Српској и то је прихватање тих људи као својих. Ја се надам да ће непотребна дилема која се развила бити превазиђена. Од мене су ово, што неко сада у Бањалуци жели урадити, тражили странци", казао је Иванић гостујући у Дневнику 2 БН телевизије.

Република Српска 27.12.2017 | 20:30
То што ради Додик траже и странци
Иванић је мишљења да се Додик више бави формом а мање суштином.

"Није важно ко постројава, важно је да припадници Трећег Република Српска пука буду присутни на обиљежавању Дана Републике, јер они настављају традицију ВРС и они још једини на свом рамену носе грб Немањића, који нас подсјећа на ВРС. Не видим ни један разлог да се од њиховог учешћа прави проблем", казао је Иванић, подсјећајући да су прошле године побиједили без обзира на притиске.

"Имали смо огромне притиске да то не буде и успјели смо побиједити. Војници су издржали пријетње дисциплинским мјерама, неки су због 9. јануара били скоро искључени из Оружаних снага БиХ. Официри, генерали су издржали зато што су учествовали у манифестацији. Не видим ни један разлог да ти људи не учествују поново, у најмању руку онолико колико је то било и прошле године", казао је Иванић.

Он не разумије зашто се "од побједе прави пораз".

"Зашто да одлуком институција Републике Српске војници, грађани Српске не учествују у обиљежавању Дана Републике Српске. Питање је сујета, ко кога и зашто постројава. Ја бих волио да постоје правила која кажу да предсједник Српске постројава тај пук и не бих имао ништа против, не бих се уопште бунио, али нажалост та правила је неко некада донио и у њима је предвиђено да ту смотру може да изврши члан Предсједништва БиХ", прецизирао је Иванић.

Он је поновио да му апсолутно не смета формирање свечане јединице од припадника полиције и то сматра добродошлим, али, како каже, због јединства Републике Српске, због тог дана позивам предсједника да омогући и да припадници Пука, на начин како су то урадили и прошле године и ове године учествују.

"Није то почаст мени, то је почаст Републици Српској и то је прихватање тих људи као својих. Ја се надам да ће непотребна дилема која се развила бити превазиђена. Од мене су ово, што неко сада у Бањалуци жели урадити, тражили странци. Прије петнаест дана су тражили да се не постројава Трећи пјешадијски Република Српска пук, ја сам то одбио", открива Иванић и додаје да су од њега тражили да буде мјешовита јединица, што сматра да би тек била провокација, и једних и других, и то је одбио.

"Ако смо одбили те захтјеве, зашто онда одлуком институција РС да се деси оно што се дешава? Ја се надам да ће у духу јединства доћи до промјене одлуке и да ће и припадници Пука ипак учествовати, барем на начин који је био раније. Ако господин Додик има неко друго рјешење како је то могуће, волио бих да га предложи. Што се мене тиче, све ћу урадити да се он реализује, али одустајати од једног броја људи нема потребе и то је питање њиховог елементарног људског достојанства", казао је Иванић.

Коментаришући приче о  “Дејтону 2”, он је рекао да то не очекује и сматра да је то бацање политичких бомби.

"Дејтон се може промијенити на два начина. Један је нашим унутрашњим договором. Сви знамо да ће ако се отвори питање уређења БиХ Сарајево тражити БиХ без ентитета, да ће Република Српска тражити независну Републику Српску, а Хрвати вјероватно трећи ентитет. Дакле, јасно је да нема договора и да једино што може функционисати је Дејтон", казао је Иванић.

Други начин. према његовим ријечима, је да се међународне институције договоре.

"То значи исти они који су учествовали у креирању Дејтона сада имају исти поглед на неку нову БиХ. Ја мислим да од тога апсолутно нема ништа и да нема шансе да се постигне саугласност Русије, САД и ЕУ. Дакле, мислим да је то је само политичка бомба, која се с времена на вријеме појави и да од тога нема ништа. Мислим да је наредних двадесет година сигурно функционисање БиХ у овом оквиру који имамо”, наводи Иванић.

На питање када ће Савез за промјене изаћи са именима кандидата за предсједника Републике Српске и српског члана у Предсједништву, он је рекао да то зависи од руководстава странака.

"Међутим, већ се зна да ће то бити заједниочки кандидати и да о томе већ постоји генерални политички договор. Ко конкретно? Претпостављам да ће се то знати крајем јануара или почетком фебруара, пошто сада већ улазимо у сезону празника”, казао је Иванић, гостујући у Дневнику 2 БН телевизије.



БН телевизија

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Реал-ан

27.12.2017 19:36

Србину само дај униформу(макар и портирску)и пуску(макар и грабову)и ако уз то мозе постројит какав вод гладних и понизених ,његовој среци нигдје краја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.12.2017 00:43

Стварно је залосно ста раде. Знаци ниста није од срца вец неког ината. Додик је у праву а а Иваниц га са овим само тјера и на ЕУ црну листу. Гледам ову дјецу која се боре за комад хљеба како су јадна оборила главу јер су морали ту доци да би неки задовољили свој его.

Name

Гоца

28.12.2017 06:50

Има нас разлицитих! У овом слуцају се ради о болесној амбицији. А способности нису дорасле зацртаном задатку. Теско је то на тај нацин извести, мука је то..

Name

попара

27.12.2017 19:56

Ста је то Иваниц урадио да дрзава БиХ цији је он председник,функционисе боље?Паламуди само,и хвали сам себе,те побједио сам око 9. јанура те постројио војску....као да је то несто од цега се зиви.Нека се угледа на Зељку Цвијановиц која је прудузила зивот народу за цетири године,ваља народ да дугове врати,да дузе зиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

локо

27.12.2017 20:27

Побједа око ревизије пресуде Бих против Србије!

Name

Идиот попара

27.12.2017 21:19

Попстара једи говна мајмуне то је најблазе сто ти мöгу реци?

Name

yока

27.12.2017 22:34

Е Попара сада цес зивити јос дузе кад акцизе зазиве.И буди срецан имас струју 113% јефтинију него Италијани.Па да ли је Србски народ толико неписмен када бира ове глодавце????А ипак мозда је то секта које су странци поставили и даље их дрзи ма власти?

Name

ре локо

28.12.2017 07:21

Свака медаља има двије стране. Ко зна ста је се морало потписати (неки велики уступак је се морао урадити) на оној другој страни да би прва била свијетла (изгледала као побједа за овце)

Name

Пикси

27.12.2017 20:27

Треба укинути све домаће институције, само су трошак...а сами ништа не мисле нити одлучују!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

27.12.2017 20:31

Кад се види од којих догадаја се праве политицка питања и на њима се покусава политицки профитирати ,заиста једини закљуцак који се намеце је, идите у пензију господо политицари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

27.12.2017 20:31

Кази Младене конкретно ко је од странаца то тразио. Оваква уопстена прица у "странци тразе од мене" дјелује измисљено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопина

27.12.2017 23:25

Наравно да су тразили да одустане они су прво Додига упозорили страци би наравно вољели да се 9јануар угаси као битан догадај за србе.Зато Доде инеце ови пута треци пук на постројавање јер треба скинут сакције долазе избори па вели нецу уз вјетар писати куда цу као цлан србског преставника моци отици ако слуцајно побиједим на изборим једино у Србију до колеге Вуцица и крај.Због тога Додиг це Америма и гузу лизат само да му укину сакције.То код господина Иваница непије воде јер цовјек има цист образ постен културан и далеко образовани и способни политицар од (Додига) а нема ни један орах у дзепу па му је лако реци не сто му се не свида сто у другом слуцају код Додига није цисто.

Name

Ре

28.12.2017 00:46

Као да до сада није измисљао и умисљао себе да је најспособнији. Ипак је Додик у праву кад казе да је он главни Баја.

Name

Гута

28.12.2017 05:45

Мозда Вигермарк и акцизе итд.

Name

Судија

27.12.2017 20:35

Постројите ваше синове и зетове, ман се србовања преко леђа сиротиње. Потурати туђу дјецу која раде за минималац, да би се ти и Додик такмичили ко је већи четик на батерије? Фууууј смраду један покварени!!! Само тотално неписмени идиот може стајати мирно испред лопова! Дејтон 2 долази и нема тог Путина који га моżе зауставити, а ви идете на заслужену робију за лоповлук!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пипо

27.12.2017 23:44

Е мој судија и ти неде у Банладесу полози па се у насе право нимало не разумијес.Требао би на едукацију тркнути инаце це те промаја одувати.Смета теби Иваниц зато сто цини у интересу србског народа даси неким слуцајем остао србин тиби постовао господина Иваница и цијенио његов рад тоје прави господин и високо образован цовјек и постен.А ти стоси се потурцијо питај своје предке па зато ме и не цуди сто ти мрзис Србе и све стоје србско зато нам је и досао рат.Препоруцујем под хитно у сколу на едкацију али смјер србска нација јер само тако це нам свима дити боље када то науцис лијп поздрав од пипе.

Name

Ре

28.12.2017 00:49

Нема Путин ниста са Деyтоном није га он ни потписивао тако нема ниста ни ако се буде мењао и правио неки Деyтин 2. Ово само Иваниц замајава јавност.

Name

007

27.12.2017 20:37

рЕАЛНО,У БИХ,НИШТА НИЈЕ У ФУНКЦИЈИ ШТО ЈЕ ЗАЈЕДНИЧКО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гидра

27.12.2017 20:41

Јест ово досадно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

27.12.2017 20:58

Неписмени човече нису они пропадници Пука како ти пишеш у тексту већ припадници Пука. Не једном већ два пута то пишеш, ко зна можда се по теби тако и зову

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

27.12.2017 21:16

НИЈЕ МИ ЈАСНО АКО ДОЈДЈЕ ДО ДЕЈТОНА 2 СТО ТО ИМА РУСИЈА, ПА ЕУРОПА СЕ ПИТА ОДНОСНО АМЕРИ, А РУСИ СУ 3 СВЕТ НИКО ИХ НЕ БЕНДА ПОЛИТИЦКИ. ПА ЗАР ВАМ НИЈЕ ЈАСНО ЦРНА ГОРА УДЈЕ ПРЕКО НОЦИ У НАТО, И СТА ЈЕ РУСИЈА МОГЛА НАЗАЛОСТ НИСТА А НАМА СРБИМА СЕ МАГЛА БАЦА НАЗАЛОСТ ДОСТА СМО МИ МАЛИ ДА СЕ ИГРАЈУ СА НАМА КАКО ХОЦЕ.НАЈБОЉЕ БИ БИЛО ДА СЕ МИ У БОСНИ ДОГОВАРАМО ЗА БОЉЕ СУТРА РАДИ НАСЕ ДЕЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.12.2017 15:46

Одвали глупост босњак.

Name

роле

27.12.2017 21:38

Само напред Милораде.тзв бих је запоцела рат са зеленим береткама а сад ,раме уз раме,да буду и Срби..Никад робом..то није Српска војска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

27.12.2017 21:39

Иваницу построј војску,изврси смотр,прими рапорт,то те следује по уставу и зскону,а он ека постројава постаре,коминалце и др,То је оцување додтојанства ВРС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.12.2017 00:53

Ако се дрзис устава и закона онда 9 јануар и није неки празник јер је уставом забрањен.

Name

Па

27.12.2017 21:59

Хвала на исправци. Ми што млатимо коментаре можемо бити неписмени а ви новинари то не смијете себи дозволити. Па ја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стрелац

27.12.2017 22:00

Г..на српска! Како вас није срамота. Ниста вам није свето.....продала нас претходна власт, продала нас и ова....све за саку долара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миг

27.12.2017 22:18

Иваницу, имао си сансу! Сад се фино, цивилизовано повуци у страну и препусти кормило бољем, паметнијем, способнијем...Г-дину Саровицу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

27.12.2017 22:55

Пук се мозе само постројити у цаст цлана Предсједавајуцег Бих,ни у ком висе слуцају јер гдје се он појави на његов захтјев мозе да буде поцасна јединица и нико неце ни ријеци реци,а у слуцају са се тај дан не појави Предсједавајуци на том мјесту...ето одмах проблема ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топ листа надреалиста

27.12.2017 23:29

Имају своју војску

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буди Мудоо

28.12.2017 04:38

Он не разумије зашто се "од побједе прави пораз".казао је Иваниц . А кога сте ви "Побједили " и од кога це те ви добити тај некакви пораз господине Иваницу !?Уставни суд БиХ прогласио неуставним 9.јануар, дан РС. И како ти мозес уваљивати војску у несто засто је Уставни суд рекао да је неуставно.Ако вец показујес и доказујес да си нека власт и да мозес извести војску и да ти не могу ни странци и заједницке власт и тузиластво БиХ ниста ,онда изведи и ту војску јос једанпут ,па онда и докази да си неко и несто ,а не сакривај се иза Додикови леда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

28.12.2017 04:39

Ако је по закону дан РС и Уставу, сто неко прави проблем око ОС БиХ.Мислим да је гос.Додик М. у праву.Сретно,а ја одох видјети дали је казан проврио,какав је првенац..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

28.12.2017 06:50

Све коментарису ови из педерације,под лазним именима.Јадни сте ви народ,само вас Срби интересују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

28.12.2017 10:03

Иваницу ти нас борце построји у парку а они дезертере на тргу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андјеомм

28.12.2017 11:06

откуда знас да це дезертери бити на тргу.Немој да вриједјас а сто се тице датума 9.1. ваљда ти је јасно да је то највазнији датум за Српски народ у РС.И борцино моја нема потребе да ти по парку сетас него на трг свецано и дигнуте главе.Поздрав надам се да се видимо .9.1.2018

Name

истина

28.12.2017 12:18

Знадете кад сте побједили кад сви народи уствари исти народ прихвати све кад буде дрзава за цовјека а не за политицаре и кад народ не буде бјезо за комад хљеба

ОДГОВОРИТЕ