Неће у Арабију због права жена!

Остаје без светских титула! Светска шампиона у шаху, Украјинка Ана Музичук (на фотографији десно, лево је сестра Марија), остаће без титула јер је одбила да учествује на брзопотезном турниру у Саудијској Арабији.

Остали спортови 28.12.2017 | 11:30
Неће у Арабију због права жена!
Музичук је одбила да се такмичи у Арабији због кршења људских права, односно омаловажавања жена у овој исламској држави.

Она је у новембру најавила одустајање од турнира након што је Светска шаховска федерација (ФИДЕ) објавила да ће домаћин СП бити С. Арабија, јер је била разочарана угњетавањем жена у Ирану, где је одржано претходно СП за жене.

"У само неколико дана изгубићу две титуле првака света, једну за другом. Само због тога што сам одлучила да не идем у Саудијску Арабију. Да не играм по нечијим правилима, да не носим абају (огртач карактеристичан за Арабију, Левант и Северну Африку, који се носи преко друге одеће и сеже од врата до зглобова, прим. аут), да не морам да имам пратњу када излазим напоље, напослетку, да се не осећам као другоразредно биће", написала је Музичук на Фејсбуку. 

"Пре тачно годину дана сам освојила ове две титуле и била сам најсрећнија особа у шаховском свету, али се сада осећам ужасно. Спремна сам да браним своје принципе и пропустим такмичење, где бих за пет дана зарадила више него на неколико турнира заједно", додала је Украјинка у својој јавној исповести. 

Украјинску велемајсторку највише погађа то што "никога није брига". 

"То је веома горак осећај, али недовољан да бих променила своје мишљење и принципе. Исто тако је код моје сестре Марије (бивша шампионка света), срећна сам што делимо овакво гледиште. А за оне које је брига – вратићу се!", закључила је 27-годишња Музичукова.

Музичук је још новембру најавила да се неће такмичити у Саудијској Арабији.

"Прво Иран, онда Саудијска Арабија. Питам се где ће наредно СП за жене бити организовано. Упркос рекордном наградном фонду, нећу играти у Ријаду, што значи да ћу изгубити обе титуле. Ризиковати свој живот, носити абају све време? Све има границе, а покривање главе марамом у Ирану је било довољно", рекла је средином новембра Украјинка.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар