Нове санкције УН су чин рата!

Министарство спољних послова Сјеверне Кореје саопштило је данас да нове санкције које су јој Уједињене нације увеле представљају чин рата и потпуно су једнаке увођењу потпуне економске блокаде ове земље, објавила је сјевернокорејска државна агенција КЦНА, преноси Ројтерс.

Свијет 24.12.2017 | 10:19
Нове санкције УН су чин рата!
"САД које су у потпуности престрављене нашим остварењем великог историјског циља комплетирања нуклеарних снага државе, све више махнито повлаче потезе којима се намећу до сада најстроже санкције и притисак на нашу земљу. Даље ћемо консолидовати нашу нуклеарну самоодбрану са циљем искоријењивања америчких нуклеарних пријетњи, уцјена и непријатељских потеза тако што ћемо успоставити практичну равнотежу снага са САД", саопштило је сјевернокорејско министарство.

Савјет безбједности УН у петак је једногласно увео нове санкције Сјеверној Кореји након њеног најновијег теста интерконтиненталне балистичке ракете.

Како преноси Ројтерс, аналитичари за овај потез тврде да би могао да има значајан утицај на већ ослабљену економију ове изоловане државе.

Резолуција тежи да забрани готово 90 одсто извоза нафтних деривата у Сјеверну Кореју ограничавајући их на 500.000 барела годишње и захтијева репатријацију Сјевернокорејаца који раде у иностранству у року од 12 мјесеци.

Нацрт резолуције коју су израдиле САД, такође предвиђа смањење снабдјевања Сјеверне Кореје сировом нафтом на 4 милиона барела годишње.

САД, подсјећа агенција, позивају Кину да ограничи снабдјевање нафтом свог сусједа и савезника.

Резолуција је прошла у савјету са свих 15 гласова "за", рекао је амбасадор Јапана при УН, државе која овог мјесеца предсједава Савјетом безбједности.

Сјеверна Кореја је 29. новембра саопштила да је успјешно извела тест нове интерконтиненталне балистичке ракете као и да та ракета има могућност да погоди америчко копно.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Паф

24.12.2017 09:31

Сјеверна Кореја не пријети никоме. Жели направити нуклеарни баланс са Америком. Шта је у томе лоше. Нема ништа лошу страну има само једну сметњу Америма да не уцјењују свакога ко не игра по њиховој музици. То треба урадити и Русија као и Кина па да видимо хоће ли се каубоји и даље шепурити са свијим револверима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам

24.12.2017 10:55

А по ком праву то Америка може имати нуклерано оружје, а било која друга држава нема на то право?

ОДГОВОРИТЕ
Name

атомско склонисте

24.12.2017 12:29

Могу и друге дрзаве имати, али те дрзаве не пријете са нуклеарном рату, поготово америци. У томе је проблем!

Name

кореја

24.12.2017 11:16

Пуно постовање преседника кореје с зато стосе небоји никог исме да запрети и америма само напред

ОДГОВОРИТЕ