Милена се сјетила својих почетака

У дворани Културног центра Београда синоћ је отворена изложба и представљена монографија о диви југословенске и српске кинематографије Милени Дравић.

Србија 23.12.2017 | 16:41
Милена се сјетила својих почетака
Њена каријера је представљена кроз фотографије у избору Стефана Арсенијевића и Маје Медић као и монографију ауторке Татјане Њежић, а између осталих публици су се обратили Милена Дравић, дугогодишњи директор Кинотеке Радослав Зеленовић, њена колегица Јелисавета Сека Саблић...



Зеленовић се присјетио учешћа Милене Дравић и Драгана Николића на протестима деведесетих година и да му је скретана пажња да не би било добро да јој у име Фестивала европског филма „Палић“ 2000. додијели награду „Александар Лифка“, али је то учинио као њихов заједнички отпор који је Милени увијек био својествен.



Играла је у партизанским ратним спектаклима, али и у забрањиваним субверзивним филмовима „црног таласа“, ипак тврди да никада није глумила са осјећањем да ризикује, већ увијек искрено.

Милена Дравић је испричала када је, након што је добила улогу у филму „Сутјеска“, отишла са екипом филма „Мистерије организма“ Душана Макавејева у Цаннес, сусрела се са Јацком Ницхолсоном, Јохном Ленноном и Јоко Оно.



У једном тренутку, док је била избезумљена због друштва у ком се нашла, стиже питање америчке новинарке: „Да ли ви Југословенке знате за контрацепцију?“

„Ја сам се тих дана мучила са мигреном и вадим те пилуле, гађам је њима. Сви листови су писали о томе, а руска 'Литература газета' је написала да сам се непримерено понашала.



Враћам се из Цаннеса и Никола Поповић, директор филма, ми каже да нећу моћи да играм у 'Сутјесци'.

Годину дана је прошло, Драган и ја смо на мору и лежим ти ја на плажи, видим неке црне изгланцане ципеле ми прилазе, а оно Поповић и каже ми: 'Дижи се, мораш на Тјентиште да одиграш своју улогу'“, испричала је Милена Дравић.

Услиједила је сцена са Буртоном, којем је као дјевојчица писала писма, и која је инспирисала славног Теодоракиса да компонује музику за цијели филм.

Због лоших уговора, тек са уговором за „Сутјеску“, склопљеним послије дугог разговора са Поповићем пошто је напустила љетовање, могла је, каже, први пут себи да купи добре ствари.



Милена Дравић је испричала и како је Брад Питт, којег је одабрао Божидар Николић и којем је то био први филм, био сав уплашен да би, како је Милена рекла, „миц по миц брзо постао истинска звезда". "Мој син Брад Питт“, рекла је.

Коцкарнице је открила у Цаннесу и „усладило јој је“, па је хтјела све дневнице да потроши, да би је онда изненадили вијешћу да је добила награду Канског филмског фестивала.

Жао јој је, како каже, што ниједна фотографија није сачувана са додјеле док је стајала уз Куросаwу и Јеанне Мореау, што јој је, како признаје, више значило од саме награде која је у Југославији прошла незапажено.

Извор: Бука/Недјељник

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БЛ комуниста

23.12.2017 19:56

Била једном једна лијепа и богата Југославија.

ОДГОВОРИТЕ