Меркелова и даље доминира Европом

Сезона политичких некролога за Ангелу Меркел је отворена, али прерано је за отписивање канцеларке, лидерке са најдужим стажом у ЕУ, оцјењује портал Политико.

Свијет 21.12.2017 | 22:35
Меркелова и даље доминира Европом
Меркелова ће, како се наводи, у 2018. години уз одскок направити повратак са новом владом посвећеном напретку у интеграцији Европе, у партнерству са француским предсједником Емануелом Макроном.

На крају крајева, загрљај са младим и харизматичним француским предсједником изгледа као најбоља стратегија за опстанак њемачке канцеларке, оцењује портал.

"Можда је Макрон више визионар, али Ангела Меркел је најбољи водоинсталатер на свијету", каже један њемачки индустријалац, додајући да ће јој партнерство са француским лидером дати могућност да поново заузме власт.

Људи који су разговарали са Меркеловом кажу да је она невољно ушла у трку за четврти мандат и да се на то одлучила тек пошто је Доналд Трамп постао предсједник САД изазивајући страхове о вакууму у лидерству у западном свијету, наводи Политико.

Подсјећа да су неки медији попут магазина "Шпигл" и листа "Вол стрит џорнал" послије лоших изборних резултата демохришћана и неуспјелог покушаја састављања коалиције са либералима и Зелених, прогласили еру сумрака за Ангелу Меркел.

Други су указивали на претпоставке да једна деценија означава природно временско ограничење за успјешне лидере у западним демократијама, попут Маргарет Тачер, Тонија Блера, Шарла де Гола.

Нијемци још верују опрезном стилу лидерства средњег пута, који је Меркеловој донео надимак "Мути", и упркос незадовољству због њене политике отворених врата према милион избјеглица у 2015. години, они не журе да је замијене.

Меркелова (63), која је на власти од 2005. године могла би да претекне Конрада Аденауера, који је био канцелар 14 година и Хелмута Кола, који је на власти био 16 година.

У Европској унији, упркос Макроновом помало нефокусираном ентузијазму, само Меркелова може да направи равнотежу између сјевера и југа, истока и запада, љевице и деснице, оцјењује Политико.

"Она је и даље краљица Европе", каже неименовани дипломата ЕУ, који више од 10 година прати њено мајсторство на самитима.

Према његовим ријечима, кад неко жели нешто да уради, обрати се њемачкој канцеларки.

"Да сте у затвору и да имате један позив, мислим да би сваки од 27 других лидера, ипак позвао Ангелу Меркел", рекао је он.

Извор: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Па

22.12.2017 05:33

Мени се чини да вам га је она попушила или бар ту негдје на излазним вратима. Дрма Европом а не може да састави владу Њемачке већ кукумаче с овим с оним

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

22.12.2017 08:20

Полако пролази рок трајања . Свему додје крај ! Па и њеној лазној демократији. Нијемци се смијали на Аустриску власт , сад се Господин Курз смије Баби Меркел ! Има да вристи . Сад има озбиљне противнике : Пољска, Мадјарска, Аустрија итд. То диктирање из Берлина у Брисел - неце да мозе !

Name

АНГЕЛИНА

22.12.2017 16:18

Имас поздрав од Трампа , неце ти опростит сто си Обаму подрзавала ! и то у самом старту сте се сј...ли ! довољна порука кад се није хтео поздравит ! Свијет је видио то понизавање Канцеларке ! Нијемцима би било најбоље да промијене цијелу поставу . Ова Канцеларка је цисти промасај !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будимо реални

24.12.2017 10:46

Како би било лепо да свака дрзава има овако способну политицарку (политицара) посебно неке новонастале банана-републике.

ОДГОВОРИТЕ