Договор у Москви у четири тачке

Око чега су председници Владимир Путин и Александар Вучић постигли чврст договор у Кремљу? Постигнута и сагласност: ако САД уђу у дијалог о Косову и Метохији, укључиће се и Русија.

Србија 21.12.2017 | 09:59
Договор у Москви у четири тачке
РУСИЈА би се, на захтев Београда, укључила у дијалог са Приштином, уколико би претходно у овај процес била укључена Америка!

Ово је јуче из Москве поручио председник Александар Вучић, износећи нове детаље разговора који је прекјуче имао са првим човеком Руске Федерације Владимиром Путином. Током срдачног сусрета у Кремљу, према сазнањима "Новости", избистриле су се најважније стајне тачке за односе двеју земаља у будућности:

* Русија ће чврсто заступати позиције Београда у вези са коначним статусом КиМ

* Москва је, као произвођач, начелно дала сагласност да наша држава може да преговара са Белорусима о куповини ПВО система С-300

* Србија је званично позвана да учествује у пројекту "Турски ток" чиме би обезбедила енергетску сигурност.

* Наша земља се обавезала да и даље у међународној арени држи страну Русији, штитећи тиме и своје интересе, што подразумева и да неће уводити санкције Москви.

С овим капиталним "пртљагом" Вучић се враћа у Београд, одлучан да задржи курс независне Србије која самостално одлучује о својој будућности. Договор у раскошним одајама Кремља могао би врло брзо да одјекне, јер се у следећој години очекује распетљавање замршеног косовског чвора.

Суочен са огољеном жељом власти у Приштини да за сто доведу и Американце, председник Србије је директно питао Путина да ли би Русија могла да буде посредник у случају проширивања формата дијалога о КиМ.

- Председник Путин се с тим сагласио. Европска унија је, засад, једини посредник у дијалогу, и ми са тим немамо никакав проблем, али, ако неко хоће да укључи САД, земљу која је већ признала независност Косова, онда ће Србија сасвим сигурно тражити присуство неког ко није признао и логично је да то буде Русија. И руска страна би такав позив прихватила.

Председник је образложио да, иако још нема званичне приче о укључењу нових актера у дијалог, Београд само тражи равноправан однос по том питању и да о овој теми није могло да се говори раније, јер није постојало зелено светло руских државних органа.

- На нама је било да питамо Русе и постигли смо неку врсту договора. Сваког дана албанска страна инсистира на укључењу Американаца. Они траже, али нико није одобрио. Ако би неко рекао да морају да уђу у преговоре и Американци, ми бисмо рекли да ће морати још неко. То би обезбедило да преговори имају валидност - навео је Вучић.



Из Кремља јуче нису желели да коментаришу могућу посредничку улогу Русије у преговорима о Косову, а портпарол Дмитриј Песков је рекао да је "тема Косова озбиљно обрађена током руско-српских разговора".

Последњег дана посете Москви, Вучић се састао и с председницом горњег дома руског парламента, Савета Федерације, Валентином Матвијенко којој је рекао да Србија веома цени подршку Русије:

- Очување мира и стабилности на Балкану за Србију су били и остали најважнији. Апсолутно сам уверен да у очувању независности, Србија увек може да рачуна на подршку Москве.

ЕК: ОБЕ СТРАНЕ БИРАЈУ ФОРМАТ

НА Београду и Приштини је да идентификују обим, кораке, ритам и формате дијалога. Рад на новој фази дијалога о свеобухватној нормализацији односа је у току и обе стране су потврдиле јаку посвећеност примени свих постигнутих споразума - одговорено је јуче "Новостима" из Европске комисије на питање може ли дијалог да западне у блокаду уколико се Приштина и Београд не буду усагласили око евентуалних нових посредника.

АМБАСАДА САД: РЕЗУЛТАТИ СУ ОБАВЕЗА

Сједињене Америчке Државе су подржавале бриселски дијалог под вођством ЕУ све време, али су Београд и Приштина ти који су се обавезали да ће постизати резултате. Наша нада и очекивања су да да ће кроз тај процес Србија и Косово наставити да нормализују своје односе и да ће та свеобухватна нормализација побољшати живот свих становника на обе стране границе и ојачати регионалну стабилност.

Ово је, за "Новости", поручила Амбасада САД у Београду, на питање да ли би за Вашингтон била прихватљива промена форме дијалога у који би се укључили и представници Америке и Русије и да ли сматрају да би се на тај начин брже долазило до решења.

(Вечерње новости)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Петар

21.12.2017 09:17

Кад је Русија била јака јака је била и СРБИЈА. Слава братској РУСИЈИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сулејман

21.12.2017 09:53

Слава батској Турској... теби Руссиа мени Турска. Свакако су у савезу руси И турци.

Name

БОШЊО

21.12.2017 11:41

Добро су те браца Руси бранили кад вас је Нато подерао!

Name

СРБ

21.12.2017 12:32

@Сулејман: Не схватам вас Бошњаке, како Турска може да вам буде братска земља. Па ви са њима не дијелите ништа: Ни крв, ни гене, ни културу, ни погледе на свијет. Једино религију. То што су вас Османлије окупирале и превјериле сте им опростили. @БОШЊО: (Лажни) "Индијанац", имаш ли ти паметнија посла него да провоцираш Србе? Није нас НАТО "подерао", него смо се ми од НАТО-а одбранили - без руске помоћи: И у БиХ и на КосМет-у смо потписали мир са њима а не капитулацију. Теби не смета што тај исти НАТО убија муслимане по Блиско истоку и сјеверу Африке (Ирак, Либија, Сирија, Јемен...). Не смета ти јер сте савезници оних који са западом (НАТО) саучествују у томе (Турска и Саудијска Арабија). Ништа нисте научили из историје: И даље бирате погрешне савезнике, као и до сада (Османлије, Аустро-Угаре, Њемце, Хрвате, запад [НАТО]).

Name

Сулејман

21.12.2017 15:40

СРБ а ста то ти имас заједницко са русијом осим религије.

Name

СРБ

21.12.2017 16:39

@Сулејман: Срби са Русима и Русијом имају много тога заједничког: И ми и они су Словени, повезани смо генетски, преко језика, преко исте културе. Руси нам нису увијек помагали, али нас никада нису напали. А често су нам помагали. То што су православци је скоро па небитно. Нпр. Бугари су исто православци али су нас нападали.

Name

@Сулејман

21.12.2017 17:23

Када ћете више схватити и прихватити да сте прије (углавном насилног) превјеравања били Срби. Били сте и послије, али само друге религијске припадности. Али вас је запад два пута направио Бошњацима да би вас одвојио од браће и са њима посвађао: Аустро-Угари и 1993. САД. А то значи да вам Турци никако (као што написа СРБ) не могу бити браћа, али да Руси то јесу.

Name

Сулејман

21.12.2017 18:35

СРБ : генетски најмање си Рус. Висе си турцин него рус. Извор информер: Ево и листе неких народа по генетској сличности са Србима:  Македонија 96 одсто  Грчка 66 одсто  Мађарска 65 одсто  Украјина 62 одсто  Румунија 61 одсто  Литванија 57 одсто  Бугарска 53 одсто  Пољска 52 одсто  Италија 51 одсто  Мароко 48 одсто  Тунис 43 одсто  Турска 42 одсто  Русија 32 одсто

Name

СРБ

21.12.2017 20:19

(1) Цитираш Информер који по Београду зову Блатформер (јер блати људе који не одговарају Вучићу). Смијешно! Погледај шта каже професор генетике са Харварда Кљосов (који је Рус, иселио се у САД 1989.): Сви Словени потичу од Срба. (2) Ништа не одговараш на друге ствари које смо ја и овај други коментатор написали.

Name

СРБ

21.12.2017 21:18

Као један од доказа о томе да Словени воде поријекло од Срба су топоними (називи географских локација). Мали извод из листе села у Чешкој (хттпс://ен.м.wикипедиа.орг/wики/Лист_оф_муниципалитиес_ин_тхе_Цзецх_Републиц:_С_–_Ж): Србце (Виллаге, Простěјов), Србеч (Виллаге, Раковнíк), Србице (Виллаге, Домажлице), Србице (Виллаге, Теплице), Србскá Каменице (Виллаге, Дěчíн), Србско (Виллаге, Бероун), Србy (Виллаге, Домажлице), Србy (Виллаге, Плзеň-Соутх).

Name

МБ

21.12.2017 09:57

Русија ти доде Америци као опозиција али јака опозиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕТАР

21.12.2017 11:43

Руси су пропали скроз наскроз! Моцни Нато им је на граници!

ОДГОВОРИТЕ