Падавине подигле водостаје ријека

Водостаји Уне и Сане у Новом Граду су у порасту и на овом подручју на снази су редовне мјере заштите од поплава, саопштено је из локалног Центра за обавјештавање.

Република Српска 17.12.2017 | 10:15
Падавине подигле водостаје ријека
Водостај Уне јутрос у 7.00 часова био је 398 центиметара, а Сане 416 центиметара и у односу на јуче виши су за око 75 центиметара.

Колектори у Новом Граду, који избацују воду из корита, били су укључене од уторка 12. децембра до јуче, а поново су укључени синоћ у 22.00 часа.

У протекла 24 часа на подручју ове општине пало је 24 литра кише по метру квадратном.

Због изливања ријеке Сане у Благају од јуче поподне у прекиду је саобраћај на локалном путу Нови Град-Витасовци-Радомировац.

Када је ријеч о електроснабдијевању, изван напона је далековод Куљани, а пријављено је и десет кварова на електромрежи.

Висина сњежног покривача на подручју општине Нови Град износи 10 центиметара.

Падавине и топљење снијега у горњем току ријеке Сане проузроковале су пораст водостаја ове ријеке и притока и на подручју Приједора.

Током ноћи су се на појединим мјестима излиле набујале ријеке Милошевица, Гомјеница и Пухарска, али за сада нема извјештаја о поплављеним кућама, већ само о изливању подземних вода на пољима.

Због кише и топљења снијега дошло је до изливања воде и срушен је стари мост у Малом Мирковцу код Козарске Дубице. Поплављене су и двије куће. За око 20 домаћинстава овај мост је једина путна комуникација.

Због јаке кише која је падала и на подручју Градишке повећан је водостај рјечица Јабланица и Лубина, које су се излиле на појединим мјестима, те рјечице Врбашка.

Изливање ријека направило је проблеме за бројна домаћинсттва и на подручју сарајевских општина Нови Град, Хаџићи, Илиџа и Трново у Федерацији БиХ.

Водостај Врбаса на хидролошкој станици Делибашино село премашио је коту редовне одбране од поплава за 19 центиметара, наводи Републички хидрометеоролошки завод.

Према мјерењима јутрос у 8.00 часова, водостај Врбаса је на хидролошкој станици Делибашино село је 319 центиметара.

Водостаји осталих ријека имају тренд раста.

Киша је створила проблеме у мјесту Хрваћани у општини Прњавор, гдје је вода поплавила домаћинство Славољуба Бундала.

Вода је продрла у помоћне објекте ове породице, погушивши 150 пилића, а остала стока је у води.

Тражили су помоћ од надлежних, нико се још није огласио.

(Независне новине)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Бањалуцанин

17.12.2017 09:53

А сто су са планина сисли у водојазине које су сваке године плављене. Типицан примјер су Дервиси, Будзак и Трн у Бањалуци. Прије земљотреса 1969, ту уопсте није било куца. 1970те, ту су изградјени монтазни објекти као привремени смјестај. Послије рата, ту је сад куца на куци. А онда запомази кад вода додје до плафона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АМГ

17.12.2017 10:25

Сад це паметњаковици и овде о Додику...или СЗП

Name

Доктор

17.12.2017 12:01

Није тацно да није било куца. Будјак је имао пуно куца прије 69ете.Стари будјак нпр,а послије земљотреса су направљене бараке. Медјутим град комплетан је изградјен неплански и глупо. Сви хоце у центар а инфраструктура слаба.

Name

Игор

17.12.2017 14:48

Па гледали људи серију Марко Поло па хоце сви у Венецији да зиве. Хахахахахахахах