Анализа: Прекретница!

Победа Звезде у Валенсији је по многим параметрима нешто ново и у овој сезони невиђено. Ово је тренутак који може, и мења, целу сезону.

Кошарка 17.12.2017 | 00:00
Анализа: Прекретница!
Црвена звезда је везала пет победа у свим такмичењима, од тога три у Евролиги. Црвена звезда је потпуно променила ток сезоне, а брејком у Валенсији је пробудила и наду код навијача да и ове сезоне могу да се надају борби за ТОП 8. Ова утакмица, односно читава серија непобедивости, могла би да буде прекретница за Душана Алимпијевића и његову екипу. Изгледа да су стасали и сада имају подлогу да могу да пуцају на највише резултате.

Требало је времена да Звезда "кликне". Морали су звездаши да чекају и трпе поразе од Бамберга, Басконије, само 59 датих поена против ЦСКА у Београду. Али, чекање се исплатило. Утакмица против Валенсије је нешто што до сада нисмо видели од Звезде из неколико разлога.

А сви ти разлози дају за право Звезди да јој самопоуздање буде још много веће него што је сада.

...

Звездино главно оружје ове сезоне су тројке. И то је био трејдмарк игре. Много шутева црвено-белих, против Реал Мадрида је рецимо било чак 40 таквих покушаја. Умало су црвено-бели оборили рекорд Евролиге по броју покушаја за три поена. Многи су се запитали - шта када шут стане? Има ли Звезда план Б?

И испоставило се да има.

Та тенденција се видела још на мечу против Анадолу Ефеса када је Звезда почела да уноси игру "унутра", а против Валенсије је баш било видљиво да је план Б прорадио. То кажу и бројке. Звезда је шутирала за три поена само 6/21‚ тако да су Алимпијевићеви пулени морали да пронађу бољи начин да дају кошеве. Звезда је шутирала за два поена 21/36, на почетку меча практично без грешке па је то био важан аспекат целог меча.

Целокупну филозофију "када не иду тројке, удри двојкама" може да се види на примеру Џејмса Фелдина. Он је дао 26 поена, а шутирао је за три поена 0/4. Наравно, како је и сам признао после меча, када је видео да шут не иде определио се на продоре и шутирао је за два 8/10 и имао пет асистенција. Веома паметна одлука. Није наставио да срља као што је то чест случај.

Победа над Валенсијом биће упамћена и по великој серији Звезде од 17:0. Звезда је у последњој деоници губила с 72:59, а после серије водила је с 72:75. Погледајте колико је то велика разлика. А ту се не види само да је тим имао кошаркашки квалитет да се врати из минуса, већ да је имао "главу" за то. И то на противничком паркету.

Не сећамо се, подсетите нас, да је Звезда скорије имала овако велики преокрет у Евролиги. Можда у Истанбулу против Галатасараја прошле сезоне, када је домаћи тим имао и 13 разлике предности, али то су биле уводне четвртине, не може да се пореди са оваквом серијом на самом крају меча. Ово је заиста било посебно.

Нема бољег показатеља, попут лакмус папира, да је овај тим сазрео колико је могао за све ово време од почетка сезоне и да сада показује шта може. И показује пре свега да има чврсту главу. А то је јако скуп квалитет.

Даље...

Овај меч показује и да је тренер Алимпијевић имао мирну и чврсту главу. Многе је изненадило када је извео Рочестија како би га одморио, али се то показало као права одлука у самој завршници па је Тејлор дао онај шут за два који је можда и најважнији на мечу. Такође, процена да Давидовац треба да игра на плеју, те да му се укаже шанса на тој позицији уместо Николе Радичевића, је била више него добра. Давидовац се потпуно уклопио у екипу, а откако он игра као други плеј Звезда није изгубила утакмицу (не рачунајући Басконију где је тек у другом делу меча добио први пут прилику).

Такође, јасна је тенденција да су млади играчи почели да пружају боље игре и то је сигурно један од разлога бољих резултата. Наравно, уз доста бољу одбрану, која сигурно може да буде и боља. Рецимо, на старту сезоне су вукли Рочести, Фелдин, Бјелица и Антић, док је тек ту и тамо неки од “младића” помогао добрим учинком. Сада је рецимо Немања Дангубићушао у бољи шутерски ритам, Огњен Добрић игра све боље, паметно троши минуте, Стефањанковић показује одређени напредак, мада је он способан и за боље од овога, као и Матијас Лесор, а о Давидовцу смо све већ рекли.

Видећемо како ће Алимпијевић уклопити придошлицу Дилана Ениса у цео систем јер су се Рочести и Давидовац заиста показали као одличан плејмејкерски тандем, тандем који се допуњује. Можда ће се Енис допуњавати с Давидовцем на позицији резервног плеја, можда ће добити предност у односу на Зрењанинца, а можда ће Енисова позиција бити на двојци где ће одмењивати Фелдина, јер овај момак који је дошао из Меге и то може да одигра.

Какогод да одлучи, екипа ће са Енисом свакако бити јача, а већ са овим скором од 5-7 у Евролиги и 9-2 у АБА лиги (с шансом да се с победом у Бару против Морнара изједначи с првопласираном екипом Будућности) можемо да констатујемо да су црвено-бели преокренули ток сезоне и да њихови навијачи могу да се надају успеху на оба фронта. Биће јако узбудљиво у наставку сезоне.

А пре само пет утакмица све је деловало далеко, далеко лошије…

Извор: моззартспорт

ФОТО: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар