Интервју: Мирослав Ђукић, отворено, о свему...!

Тренер Партизана на крају 2017. отворено о свему пуних сат времена разговарао с новинарима на стадиону у Хумској улици.

Фудбал 16.12.2017 | 00:04
Интервју: Мирослав Ђукић, отворено, о свему...!
Мирослав Ђукић у петак је на стадиону Партизана први пут подвукао црту од када је прошлог лета сео на "врућу" клупу црно-белих.

Резултат полугодишњег рада је обезбеђено "пролеће" у Лиги Европе, прво после 13 година, пласман у четвртфинале Купа, али и посртање у борби за шампионску титулу са Црвеном звездом.

"Парни ваљак" на зимску паузу одлази с девет бодова заостатка за "вечитим" ривалом.

"Играли смо сре-да - недеља, дошло је до замора, можда је противник имао и већи фонд играча, вероватно смо уморнији и потрошенији улазили у те утакмице. Што се тиче самог процеса игре - нисмо достигли жељени ниво уиграности, поседа, да будемо опаснији... Има још продора да напредујемо", почео је Ђукић разговор с новинарима.

Партизану је потребно време.

"Имамо ми и добре резултате, нису уопште за бацање. Можда Звезда није кикснула нигде? Можда је у томе проблем. Имају један пораз и три нерешене, две са нама. Можда код куће нисмо одиграли добро као на страни, то можемо да поправимо. Потребно је да се играчима слегне градиво, да у другом делу играмо много течнији фудбал."

Црно-белима је потребна и свежа крв...

"Неки играчи ће отићи, доћи ће други с којима ћемо да појачамо конкуренцију. Сигурно да имамо више опција..

Ђукић је у финишу првенства критиковао одбрану Партизана.

"Кад то чиним, жалим се на одбрамбени систем. Ми смо екипа, кад не бранимо добро, не чинимо то као тим. У том аспекту можемо и морамо много да напредујемо. Реал и Барса могу увек да дају четири, ми можемо да јуримо победу из нуле, прво да водимо рачуна да не примимо гол. Зато, морамо да будемо чврсти, стабилни, да из тога тражите тријумф. Нисам незадовољан, дефанзивци су одиграли добро. Анализирајте играче, дали су много! По бројевима, изузев Суме, остали су дали близу максимума. Многи могу много више."

ЂУКИЋ О СУМИ

Сејдубу Сума је стигао у Партизан као најскупље појачање у историји клуба и као фудбалер који је имао задатак да замени Леонарда. Од омаленог офанзивног везисте се много више очекивало за полусезону.

"Сума може и мора боље када прође припреме. Дошао је тотално физички неспреман, покушавали смо да то поправимо, али су га два пута задесиле повреде. Може много више и много боље, полако почиње да схвата наше захтеве. Дошао је из Словачке лиге с менталитетом да је мање - више играч потеза. Код нас мора да ради са екипом, не може да живи од потеза. Видите га, кад игра, тренира: опуштен тип, све је то океј, до момента, знате како је то у фудбалу... Имао сам у екипи Бебета, постигне 20 голова у сезони, не трчи, али ми смо свесни да морамо да трчимо за њега, доноси нам премије..."

Сума, ипак, потезима ништа није допринео Партизану, а од 20 постигнутих голова је далеко.

"Сума, не дајеш ми голове, не намешташ, мораћеш да трчиш ко Радин, да обучеш комбинезон и радиш. Ако једног дана почнеш да дајеш 20, трчаћемо ми. Меси? Трчи ко голман! Али даје 60 по години."

Да ли код Суме примећујете мајсторство?

"На свету видим два мајстора који не морају да трче! Чујем играче на терену, кад неко уради нешто, како кажу браво мајсторе, докторе фудбала, магистре... Не чујем - браво, радниче! Овде се учаурило да се живи од мајсторства... Ако желите да вас неко купи из Европе, мораћете да радите, у неком моменту се можда појави твоја луцидност. То сам покушавао да објасним малом Неци Михајловићу. На некој утакмици је 'боцнуо' лопту и сви су повикали - мајсторе, докторе. То је супер, али ти 90 минута радиш, без тога нема успеха."

Данило Пантић је то схватио...

"Схватио је и постао прави играч. Кажем му: 'Панто, против Јанг бојса дохватиће те онај десни бек, јак је као животиња, убацује се 90 минута'. Он одради све што сам му рекао и у неком минуту врати лопту Ожегу кад је требало да шутира и сви кажу: каква мајсторска акција. И то нам донесе победу. Десни бек се на тој утакмици није видео, ал' је против Динама згазио... Тај снимак нисам смео ни да пустим... Победили смо утакмице без Тошкета, Марета, Суме, јер смо били екипа... У неким моментима се заборавимо. Немамо навику да испунимо све задатке до краја, једноствано играчи немају ту навику, дисциплину..."

"У ФУДБАЛУ ЈЕ НАЈБИТНИЈЕ БИТИ РАДНИК"

Мирослав Ђукић каже да је све у играчкој каријери постигао радом.

"Играчима себе дајем као пример. Успео сам нешто у фудбалу, али само зато што сам био радник. Неки који су били далеко талентованији нису постигли ни близу колико и ја. Кажу, успео је само јер је радио, ко сом... А за неког: то је био мајстор. Е, сад, што није успео... Занимљиво ми и у друштву тог што ради обезвредимо, а за преваранта кажемо - намазан, интелигентан, способан."

Шеф стручног штаба Партизана хвали групу играча коју тренира и нада се да ће после припрема све деловати много боље.

"Имамо дивну групу, тренера, одриче се и та идеја пије воду. И у првом мандату у Партизану шест месеци је било паклено, добијемо Звезду, изгубимо од Хајдука и Бежаније. Жалили смо што не игра Тошић против Јанг бојса, али победимо јер смо екипа. Једва сам убедио Тавамбу да мора да се враћа и да испуњава задатке у одбрани. Није могао да схвати да има и таква задужења, јер он је нападач и њега треба да чувају, а не он друге."

Евертон?

"Пример је како се ради, велики професионалац. Има интензитет који није нормалан, чак ни у европским размерама. Та енергија коју даје... некад чак треба мало да га спутавамо, да искоригује позицију. Превише је некад емотиван, улази у проблеме."

Да ли ће остати у Партизану?

"Видећемо, за сада је наш играч, ту је са нама. Као и све у Партизану - једини извор прихода је продаја играча, то је неминовност и то треба да гледамо као нормалну ствар. Сигурно да желимо да остане Евертон, али ако дође нека примамљива понуда..."

Партизан ће ове зиме покушати да на одређене позиције доведе квалитетна појачања. Ђукић би волео да то буду неки играчи које је већ тренирао у Хумској, али је, како је сам истакао, питање колико је реално да их Партизан у наредном прелазном року ангажује.

"Рукавина је веома интересантан играч за нас, међутим веома је тешко да остваримо тај трансфер. Игра у Виљареалу, иако није прва опција није лако да га доведемо. Сигуран, озбиљан, знате шта би нам све донео. Али, донели би нам и Јоветић, Меси такође..."

Иван Обрадовић?

"Обрад је исто добар играч, интересантан, наше дете, дебитовао је код мене. Не знам колико је реално да се врати у Партизан."

Прошлог лета је у Партизану био буран прелазни рок...

"Био је хаос. Ђурђевића смо имали за квалификације, али смо чекали да се прода. Око Леонарда је била шпанса теленовела, данас љуби дрес, сутра одлази... Па су дошли Сума, Тошић, Митровић, који нису прошли припреме. Надам се да ће ове зиме да буду праве припреме."

Слика је Ђукићу далеко јаснија после полусезоне у Хумској.

"Сад тачно знамо ко ће шта да нам да. Нећу да лутам, знам шта може Евертон, Јевтовић, Радин... Познајем екипу у душу. Зима неће бити ни налик лету. Разговарамо са управом, правимо списак играча који би требало да промене средину, који би могли да се продају и који остају и требало би да буду окосница тима. Биће ово контролисани прелазни рок."

Да ли у Суперлиги Србије има занимљивих играча за Партизан?

"Сигурно! Много потцењујемо нашу лигу, овде има много добрих, здравих играча. Требало би много да радимо на маркетингу. Нажалост, ти играчи у својим клубовима нису најважнија карика, напротив, не питају се ништа, у неком су страху - од навијача, управе, тренера..."

"ПРВИ НЕ БИХ ДОШАО НА ДОМАЋУ УТАКМИЦУ"

Услови…

Ђукић каже да публика у Србији може да види квалитетне и талентоване играче, али да су услови на већини стадиона испод сваког нивоа.

"Ми смо способна, талентована, физички здрава нација, само да створимо услове, да имамо терене. Уђете у градове, имате феноменалне рефлекторе. У Шапцу сад одмах знам где је Мачвин стадион! Буквално, играмо по ливадама, само треба краве да пасу, да их склонимо пола сата пре утакмие. Немамо публике? Ја први не бих дошао, где да доведем дете, да покисне, па све је откривено…

ПАРАНОЈА У СРПСКОМ ФУДБАЛУ

Тренер Партизана прича и о томе како је за три месеца почео другачије да размишља по неким питањима.

"Дошао сам пун енергије у Србију и кад су ми за неке утакмице говорили да је намештена, нисам веровао. Међутим, кад сте овде три месеца и судија свирне фаул, пошто сте под паранојом, мислите - овај је купљен. Направили смо утисак да је све превара, продаја, па и није тако. Треба да дамо слободу тим судијама, можете да замислите под каквим је притиском судио Мажић? Лакше и мирније суди Јувентус – Барселона, где га гледа цео свет. Овде не може ништа да добије, може само да изгуби. Шта год да свирне, ми из Партизана рећи ћемо да је то Звездин судија и - обрнуто. Да ли да свирне пенал? Кад је принео пиштаљку устима, милион ствари му је прошло кроз главу…"

Присетио се Ђукић и дешавања пре утакмице у Крушевцу.

"Одлагања нема! То смо видели у Крушевцу. Огроман је притисак код тих људи... Каже Мажић пре почетка да две трећине терена није за игру, на једној трећини може да се игра. Видите да не сме да преузме одговорност, да постоји неко други... Питам га: 'Мажо, да ли би у Европи одложио утакмицу? А, он ми одговара: Па, у Европи нема таквих терена'. Ко је тај неко изнад, кога се ми плашимо? Питате ме после меча да ли сам задовољан. Шта могу да вреднујем на тој утакмици? Само залагање, добро је да нико није сломио ногу. Па, да ли некога интересују фудбалери? Морамо неке ствари да радимо радикално."

Дан после дербија телефон му се усијао, али не због питања око фудбала, већ инцидената на трибинама.

"Јуче ми се усијао шпански телефон од позива да коментаришем дерби, али не фудбал. Не желим, део сам фудбала, прелепе ствари сам доживео у том спорту, остало ме не занима. Васпитао сам себе и породицу преко фудбала, хоћу да преко њега створимо здраве односе."

Ђукић верује да Партизан може до титуле.

"Да, верујем у екипу, клуб, навијаче, Партизан! Имамо снаге да направимо све услове да будемо прваци. Наша је обавеза да се боримо за све титуле, наша је обавеза да се боримо за трофеје. Са Звездом можемо да играмо без проблема, иако смо истрошени и с мањим фондом играча - можемо да стигнемо бодовни заостатак. На дерби су дошли далеко свежији, успели смо да им парирамо. Девет бодова је мала разлика, зато што се то преполовљава. Звезда има тежи распоред, игра против екипа из горњег дела табеле. Календар је у следећих осам утакмица нама на папиру лакши. Биће још много борбе, у свим смо опицајама."

Ђукић се нада да се од руковање тренера Партизана и Црвене звезде више неће правити сензације…

"Кажу да нисам хтео да идем на заједничку конференцију за штампу!? Моја искуства су да не идем с противницима, дођете у непријатну ситуацију. Сви ми после утакмице имамо неко субјективно виђење, зашто бих долазио у прилику да реплицирам колеги? Нормалније је да буде тако…"

Партизан је много бодова изгубио код куће.

"То је питање које морамо да решимо. Где се јавља проблем? У игрању на пуну одбрану, на противника који је затворен. Нисмо били способни да то пробијемо. Са довођењем играча и подизањем квалитета утичете и на то: отварање и пробијање противника. Вероватно, то је и психички проблем - играмо с много више тензије, притиска, играчи морају тога да се ослободе, то не води ничему…"

Ђукић као шампион Србије у мају 2018. године?

"Да заслужимо..."

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар