Ђукић: Са Леом шпанска теленовела, Сума неспреман!

Тренер фудбалера Партизана Мирослав Ђукић рекао је да је задовољан првим делом сезоне, да верује да ће у наставку бити боље и да се не каје што се вратио.

Фудбал 15.12.2017 | 20:15
Ђукић: Са Леом шпанска теленовела, Сума неспреман!
"Не кајем се што сам се вратио. Ја сам борац. То причам и играчима: 'Када вам говоре да сте најгори, верујте у себе'. Ја сам као личност доста уравнотежен. После победе над Видеотоном сви су говорили да сам мајстор. У реду, ја знам где сам. И када ми вичу да сам најгори, ја климнем главом. Знам где сам. Увек сам у животу знао где ми је место, не таласам пуно, верујем у себе и свој рад", рекао је Ђукић новинарима на стадиону Партизана.

Партизан је први део сезоне у Суперлиги Србије завршио на другом месту на табели, с девет бодова мање од Црвене звезде, а изборио се за пласман у шеснаестину финала Лиге Европа као други у групи.

"Екипа је добро одрадила полусезону. Пласирали смо се у нокаут фазу Лиге Европа, одиграли одлично то такмичење. У домаћој лиги смо на другој позицији да девет бодова заостатка иза Звезде. Не можемо да будемо задовољи резултатима у лиги, јер мислим да можемо много боље. Све је то процес, имамо велики простор за напредак и сигурно да ће екипа напредовати", рекао је Ђукић.

Сумирајући полусезону, Ђукић је навео да тим још није достигао ниво игре који очекује, али да верује да ће наредне године црно-бели играти "много бољи и течнији фудбал".

Ђукић је истакао да је Евертон пример професионалности.

"Он има интензитет који није нормалан, чак и у европским размерама то је интензитет више. Енергија коју он даје... Некад морамо мало и да га смиримо. Некад је и превише емотиван, улази у проблеме. Даје нам много", рекао је Ђукућ.

На питање да ли Евертон остаје у клубу, Дјукић је навео да је он и даље играч Партизана.

"Једини извор прихода је продаја играча, то је неминовност. Ми желимо да он остане, али ако додје припамљива понуда... Зато ја причам о систему. Ако нема система то је проблем кад оде неки играч и кад живите само од квалитета играча", рекао је Ђукић.

По медијима су већ почела да се помињу нека имена, евентуална појачања Партизана, а међу њима и Рукавина, Јоветић... Ђукић је на питање да ли су ти трансфери могући рекао: "Веома тешко".

"Летос је овде било хаос. Ђурђевића имаш за квалификације и чекамо да се прода. Са Леонардом је била шпанска теленовела. Данас љуби дрес, сутра не. Сума дошао неприпремљен...", рекао је Ђукић и додао да предстојећи прелазни рок неће бити налик прошлом.

"Правимо списак играча који треба да промене средину, оних који могу да се продају, списак оних који остају и који би требало да буду окосница тима. Биће контролисан прелазни рок", додао је тренер Партизана.

Ђукић је навео да екипа мора да напредује и у одбрани.

"Кад се жалим на одбрану, жалим се на одбрамбени систем екипе. Ми смо екипа, кад се не бранимо добро, не бранимо се као тим. И у том аспекту морамо да напредујемо. Одбрана је битна за све екипе, ако изузмете Барселону или Реал који могу да приме три, а дају четири. Ми то не можемо. Ми морамо из нуле да тражимо победу. Не можемо да примимо три гола, као против Динама. То је немогуће да се победи. Ми морамо и чврсте дефанзиве да тражимо победу", рекао је Ђукић.

Најскупље појачање Партизана у летњем прелазном року био је Сејдуба Сума, али он још није показао шта и колико уме.

"Он је дошао тотално неспреман физички. Покушавали смо да му поправимо физичку спрему, али је имао и повреде... Дошао је из словачке лиге као играч потеза, дошао код нас и почео да схвата да ће морати да ради са екипом и да неће моћи да живи од потеза", рекао је Ђукић.

"Ми смо имали Бебета. Он постигне 20 голова, али не трчи. И шта ћемо ми са Бебетом? Ништа, ти се постави овде, а ми ћемо да трчимо. И Меси претрчи као голман, али даје по 60 голова. Међутим, ако не радиш ни ово ни оно, нешто не штима. Ако не постижеш голове, мораш и ти да трчиш. Ашов у руке, па да сви риљамо", додао је тренер Партизана.

Он је истакао да покушава да објасни играчима да није "мајстор" само онај ко направи добар потез.

"У свету видим два мајстора, који не морају да трче, сви остали морају да раде. Покушавам о да објасним играчима. Они једни другима вичу 'браво докторе', 'браво мајсторе', нико није рекао 'браво радниче'. Постоји мишљење да је онај ко направи неки добар потез мајстор. Не можете да живите од тога. Ако мислите да играте озбиљан фудбал, да вас неко купи, морате да радите 90 минута и у неком минуту се појави та мајсторија", рекао је Ђукић.

Ђукић је рекао да играчи схватају да без рада нема ништа.

"У њиховим главама је 'па, неће ваљда доћи овде'. Е, баш хоће! И примиш гол кад ниси био ту где сам ти рекао. Код нас је мајстор онај ко протури два пута кроз ноге. Ја сам успео сам нешто у фудбалу, али зато што сам био радник", рекао је Дјукић.

Тренер Партизана је потом навео да је у суштини проблем цео систем вредности.

"Код нас се прича: 'Не зна ништа ко сом, само ради'. А, за оне који ништа нису урадили се каже да су мајстори. Оног ко ради ми ми смо обезвредили. Ми морамо те системе вредности да мењамо. Ми не кажемо за неког да је преварант, већ да је 'намазан', 'интелигентан', 'способан', а овај што ради он је 'индијанац'. Покушавам да усадим тај менталитет екипи", рекао је Дјукућ.

Ђукић је навео да у Супер лиги има доста квалитетних играча и да су већ и ти спискови направљени.

"Ми много потцењујемо лигу, има много добрих играча, здравих момака. Овде не познају пола играча, треба много више да им дамо на важности. Њима треба дати глас, они играју, а ништа се не питају, имају страх од навијача, управе...", рекао је Ђукић.

Он је истакао да је потребно створити услове, добре терене, другачију атмосферу...

"Ајде да средимо терене, играмо по ливадама. Нема публике? Па, ја не бих први дошао. Доведеш дете, падне киша, снег, а ништа није наткривено. Треба да створимо услове да би неко дошао", рекао је тренер Партизана.

"Дођеш пун енергије и верујеш, а после три месеца слушања да је све намештено, почнеш и ти да верујеш. Свира судија фаул, а ја под паранојом - овај је купљен. Није тако. Не смемо то да дозволимо нашем фудбалу. Можете да замислите под каквим притиском је Мажић судио дерби? Он је много мирнији кад суди Јувентус - Барселона, неко кад суди дерби", рекао је Ђукић.

Ђукић је за крај рекао да верује у екипу, да верује у освајање титуле.

"Ја верујем у екипу, верујем у Партизан, у клуб да имамо снаге да направимо све услове да будемо прваци. Наша обавеза је да се боримо за титуле, није недостижна предност. Биће ту још много борбе... Што се тиче Викторије, шансе су пола-пола", закључио је Ђукић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар