ФИФА писала Шпанцима: "Летећете" са Мундијала!

Шпанији прети избацивање са Светског првенства у Русији. Ево о чему се ради. . .  

Фудбал 15.12.2017 | 16:45
ФИФА писала Шпанцима: "Летећете" са Мундијала!
ФИФА прети Шпанији суспензијом са СП-а! Фурија би лако могла да пропусти шампионат у Русији ако се којим случајем понове избори у тамошњем савезу.

Фудбалска репрезентација Шпаније биће удаљена са Светског првенства у Русији уколико Влада те земље истраје у намери да одреди наредног председника Краљевске фудбалске федерације те земље!

Мадридски "Ел Паис" објавио је за Шпанце веома непријатан текст о томе да је у РФЕФ стигло писмо из ФИФА у којем се вршилац дужности председника, Хуан Луис Лареа, упозорава да би могле бити примењене ригорозне мере уколико се установи да је у земљи првака света из 2010. године дошло до директног мешања политике у спорт.

ФИФА брани властима да се мешају у избор руководилаца националних фудбалских савеза и у прошлости је из ових разлога изрицала суспензије репрезентацијама земаља у којима је уочена оваква врста прекршаја.

Од када је Анхел Марија Виљар ухапшен за једно са сином и још два сарадника због оптижби за примање мита и корупцију, због чега је он замрзао функцију председника РФЕФ прошлог лета, шпанску "Кућу фудбала" на одређено време преузео је Лареа као привремено решење док се не обави избор за новог првог човека што се до данас није догодило.

Заправо, легитимитет Скупштине одржане прошлог маја, као и све њене одлуке, доведен је у питање и цео случај нашао се на суду (Лареа тврди да је добио мандат да води Савез до 2020, док му Виљар му то оспорава), а једна од страна у спору је и Национална канцеларија за спорт (ЦСД), Владино тело које управља свим спортским субјектима у земљи.

Што се тиче ФИФА, учешће ЦСД у овом случају конкретан је доказ и мешања политичара у избор фудбалских функционера.

Ствари су се само погоршале тежњама Каталоније за отцепљењем и отвореним стављањем каталонских клубова, пре свих Барселоне, на страну сепаратиста, а ригорозна Влада премијера Маријана Рахоја намеравала је овај вакуум да оконча убрзавањем чвора који је настао након мајске Скупштине - што не би прошло некажњено, судећи према тврдњама "Ел Паиса".

ФИФА је под вођством Сепа Блатера већ претила Шпанији избацивањем са ЕУРО 2008, јер је било назнака да се политика мешала и у Виљаров избор након одласка његовог претходника Родригеза Запатера.

Та суспензија није се догодила, заправо Шпанци су у Швајцарској и Јужној Кореји постали прваци Европе и започели владавину која се протегла преко освајања Светског првенства 2010. у Јужној Африци и одбране титуле првака континента на ЕУРО 2012 у Украјини и Пољској.

Шпанија је на жребу за Мундијал 2018 за противнике у Групи Б добила првака Европе, Португалију, Мароко и Иран. "Фурија" би мечеве требало да игра у Сочију, Казању и Калининграду.

ФИФА има пуне руке посла пратећи покушаје политичара да утичу на избор фудбалских функционера, па је тако Перу већ упозорен да ће бити суспендован уколико у Скупштини те јужноамеричке земље буде изгласан споран закон који предвиђа да спортски савези буду стављени под контролу Министарства спорта Перуа.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар