ЕЛ: Жалгирис шокирао Истанбул и Фенер!

Кошаркаши Жалгириса победили су у Истанбулу Фенербахче у првој утакмици 12. кола Евролиге – 90:89 (16:24, 25:18, 22:22, 27:25).  Луд меч у Истанбулу, Жалгирис срушио шампиона! Литвански тим прекинуо серију Фенербахчеа од четири победе у Евролиги. Спорна судијска одлука 40 секунди пре краја.

Кошарка 14.12.2017 | 21:25
ЕЛ: Жалгирис шокирао Истанбул и Фенер!
Сензација у Истанбулу! Жалгирис срушио Фенербахче! Гости у драматичној завршници савладали екипу Жељка Обрадовића - 90:89.

Готово током целе утакмице виђена је резултатска неизвесност, а литвански великан је против првака Европе одиграо једну најбољих утакмица ове сезоне у Европи.

Гости из Каунаса утакмицу су преломили на пет секунди пре краја када је тројку из угла погодио Артурас Милакнис и тако довео свој тим до четири поена предности. Костас Слукас је на другој страни само успео да ублажи пораз свог тима.

Најефикаснији у победничком тиму био Кевин Пангос са 21 поеном, док је Аксел Тупан додао 16, а српски кошаркаш Василије Мицић за 20 минута на паркету постигао је шест поена, уз пет асистенција и један скок.

У екипи Фенербахчеа истакао се Јан Весели са 20 поена, као и монструозним закуцавањем, док је један мање убацио Бредли Вонмејкер. Српски кошаркашМарко Гудурић постигао је седам поена, уз четири асистенције и три скока.

Жалгирис сада има седам победа и пет пораза, док Фенер има скор 8/4.

Изненађење у "Улкер спортс" арени!

Европски шампион Фенербахче пред својим навијачима је поражен од Жалгириса у првој утакмици 12. кола Евролиге - 89:90 (24:16, 18:25, 22:22, 25:27)!

Фенербахче је покварио скор на 8-4, након што је "везао" четири победе, од тога три у гостима (ЦСКА, Басконија, Барселона), док је учинак Литванаца 7-5 и у овом тренутку су више него озбиљни кандидати за пласман у Топ 8 фазу.

Током целе утакмице су се тимови Жељка Обрадовића и његовог некадашњег играча, сада талентованог тренера Шарунаса Јасикевичијуса, смењивали у вођству.

Просто су се играчи утркивали у добрим потезима, кошевима из тешких позиција, а током четврте четвртине су и једни и други стицали, па брзо испуштали пет поена предности.

Жалгирис је после узастопних тројки Милакниса имао 69:74 у 34. минуту, а Фенербахче 82:77 и 85:80 у 39. минуту, након неколико добрих одбрана и тројке Датомеа.

Међутим, гости су имали надахнутог Кевина Пенгоса, који је у преломним моментима убацио две тројке (82:80, 85:83) и одржао прикључак, да би Јанкунас после промашаја Слукаса изједначио на 85:85.

Штета је што је на исход овако квалитетног меча утицала и једна судијска одлука, мада не пресудно.

Свега 40 секунди пре краја, при резултату 86:85, приликом извођења аута је Вонамејкеру досуђен фаул због држања Јанкунаса, који је судија по прегледу снимка преиначио у неспортску личну!

Јанкунас је бацањима преокренуо на 86:87, Тупан промашио тројку за "плус четири", али је Јанкунас одиграо одличну одбрану на Слукасу и лопта је 12 секунди пре краја поново била у рукама играча Жалгириса, прецизније Василија Мицића!

Српски репрезентативац избегао је два покушаја да га фаулирају и асистирао Милакнису за одлучујућу тројку - 86:90!

Јасикевичијус је "полудео" што његови играчи нису сачували лопту до краја, него узели ризик да противник за преосталих пет секунди - у случају да је Милакнис промашио - изведу брз напад за победу. На њихову срећу, Слукас је тројком могао само да ублажи пораз...

Пенгос је предводио Жалгирис са 22 поена, Тупан је постигао 16, Јанкунас 15, а Дејвис 14 поена. На другој страни 20 поена Јана Веселог, уз неколико промашених бацања када је било важно, као и 19 поена Вонамејкера.

Велика сензација у Истанбулу! Жалгирис је у Улкер Арени савладао фаворизовани Фенербахче и дошао до седме победе у Евролиги, чиме је потврдио да се на састав Шарунаса Јасикевичујуса мора озбиљно рачунати када је у питању висок пласман у овој сезони – 89:90 (24:16, 18:25, 22:22, 25:27).

Резултатска клацкалица је трајала буквално током читаве утакмице. У истој једној четвртини се ишло од плус 10 за домаћина, до плус шест за госте, али се на коначну превагу чекало све до последњих секунди утакмице. Тада су умешнији били гости, мада ће Жељко Обрадовић сасвим сигурно још једном имати велике замерке на рачун судија, које су донеле неколико конфузних одлука у последњим тренуцима меча. Једна која је директно утицала на резултат била је неспортска лична грешка за Брдлија Вонамејкера, која је избацила из ритма домаћи тим, па је након тога тачку на меч ставила тројка Артураса Милакниса.

А све време у је у Истанбулу деловало да екипа Шарунаса Јасикевичијуса може до подвига. Жалгирис је деловао концентрисано и фокусирано, гости нису падали ни када домаћин у самој завршници имао пет поена предности (85:80), већ напротив, утакмицу су завршили серијом 10:4 и стигли до заслужене победе.

"ОРЛОВИ"

Василије Мицић (6п, 5ас, 3изг) у победничком и Марко Гудурић (7п, 3ск, 4ас) у пораженом тиму пружили су солидне партије за по 20 минута проведених на паркету. Никола Калинић први пут ове сезоне је био у саставу Фенербахчеа, али није улазио у игру.

Евролига – 12. коло:

Фенербахче – Жалгирис 89:90
20.00 Бамберг – Олимпијакос
20.00 Уникаха – Химки
20.45 Реал Мадрид – Барселона

петак:
18.30 Анадолу Ефес – Басконија
18.30 ЦСКА – Макаби
20.15 Панатинаикос – Милано
20.30 Валенсија – Црвена звезда

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар