Нови пораз Партизана, без шанси у Еврокупу!

Кошаркаши Партизана поражени су на свом терену од шпанског Билбаа у осмом колу Еврокупа са 83:67.  Нови пораз ошамућеног Партизана! Црно-бели дан после смене тренера одиграли слаб меч и омогућили Билбау да забележи прву победу још од 29. октобра.  Црни низ без краја - Чанка чека рударски посао! Билбао се реванширао Партизану, и теорија "дигла руке" од црно-белих када је Еврокуп у питању. . .

Кошарка 13.12.2017 | 23:23
Нови пораз Партизана, без шанси у Еврокупу!
Црно-бели су остали без икаквих шанси да се пласирају даље у Еврокупу, а свој црни низ од девет пораза у десет последњих утакмица су наставили и у хали "Александар Николић". .

Најефикаснији је код победника био Лусио Редиво са 20 поена, Микел Гледнес је додао 15 поена, Рикардо Фишер 12, док је Србин Дејан Тодоровић убацио шест поена.

У екипи Партизана је бољи од осталих био Најџел Вилијамс-Гос са 18 поена, а Новица Величковић је имао 13.

Партизан је прву четвртину почео добро, а сјајан потез и степ-бек тројка Најџела Вилијамс-Госа улили су наду присутних навијача Партизана да би црно-бели могли после одласка Николића да се покажу у бољем светлу.

Када је Ђоко Шалић повисио на 5:0 у брзој мини-серији Партизана све је ишло у том смеру, али је тада и стало. Билбао се већ после 8:2 враћа серијом 6:0 до 8:8 и од тог тренутка се неколико минута играло поен за поен.

Билбао је у тим тренуцима предводио Србин Дејан Тодоровић који је погодио тројку и двојку, а шпански тим је после његове асистенције за Томаса повео са 17:11.

Милер са пенала и Величковић из одбојке држали су прикључак Партизана, а онда је на сцену ступио Луис Редиво који је погодио прва четири шута из игре на преласку из прве у другу четвртину када је Билбао стварао предност.

Партизан се све време мучио са чувањем свог коша, па је Хави Салгадо искористио офанзивни скок Микела Гледнеса и тројком осетније одлепио Билбао на 29:21 за прву осетнију предност шпанског тима.

Имали су Шпанци до полувремена и свих +13 на 34:21, али је Партизан искористио неколико изгубљених лопти ривала и смањио на 38:30 у двадесетом минуту.

Партизан је у наставку заиграо боље и Вилијамс-Гос повлачи серију Партизана од старта треће четвртине контром у којој је погодио уз фаул Мумбруа.

Црно-беле као да је подигла игра плеја, Андрић у једном тренутку краде лопту Тодоровићу и поентира у контри уз фаул. Партизан се тада приближио на минус два 40:38, а онда поенима Милера и још једном сјајног Госа повео са 43:40.

Домаћи играчи су направили серију 10:0 до 25. минута треће четвртине, али нису дуго "јахали" тај моментум и психолошку предност коју су добили.

Уместо тога, Билбао одговара серијом 12:0 којом се завршава трећа четвртина, 52:43. Последња четвртина није донела много боље игре Партизана, нарочито у одбрани свог коша.

Билбао је неколико битних тројки погодио после офанзивних скокова и на тај начин је Ервел асистирао Фишеру за тројку. Најбољи играч утакмице Лусио Редиво потом само продубљује агонију Партизана и враћа Билбау двоцифрену предност на седам минута до краја.

Да већ у том 34. минуту може да се гаси светло у хали, побринуо се Аксел Ервел тројком којом је Билбао отишао на недостижних 65:50. Црно-бели су тада и дефинитивно поражени, до краја су губили и са 19 разлике што је тројком у последњим секундама меча само ублажио Најџел Вилијамс-Гос за нови пораз и слабу утеху Партизана.

Смена Мирослава Муте Николића 24 сата пре утакмице није стимулативно деловала на кошаркаше Партизана.

У мечу 8. кола Ц групе Еврокупа против Билбаа пружили су још једну бледу партију, само у нешто споријем ритму од оног на који су ове сезоне навикли своје присталице.

Слично је то што су имали резултатски прикључак на почетку четврте четвртине, а онда доживели слом у последњих 10 минута.

Партизан (скор 1-7) - Билбао (2-6) 67:83 (18:22, 12:16, 19:15, 18:30)!

Овај пораз црно-белих, девети у последњих 10 утакмица рачунајући оба такмичења, а пети узастопни у Еврокупу, однео им је и ону минималну шансу да се пласирају у Топ 16 фазу, коју су имали уочи ове утакмице.

Два кола пре краја, јасно је да даље иду Локомотива Кубањ (8-0), Алба (5-3), Лијетувос Ритас (4-4) и Лимож (4-4).

Екипу Партизана са клупе је водио дојучерашњи Николићев помоћник, Александар Матовић, уз помоћ тим менаџера Душана Кецмана. Промоција Ненада Чанка у новог шефа стручног штаба биће обављена у четвртак на седници Управног одбора.

Црно-бели су против Билбаа у појединим "блиц" периодима играли добру одбрану, али у нападу није функционисало баш ништа. Једва су Величковић и другови пребацили 30 одсто прецизности у шуту из игре, уз то изгубили 14 лопти и примали кош после сваког пропуста у дефанзивном скоку, обично тројку.

Мораће Чанак за кратко време да потпуно преокрене психологију овог тима, иначе би и "фењераш" АБА лиге, МЗТ Скопље, у суботу у Београду могао да дође до преко потребног тријумфа.

Што се тиче гостију, они могу бити задовољни што су прекинули серију од девет пораза у Ендеса лиги и Еврокупу и славили први пут од 29. октобра, када су у локалном дербију као гости савладали Сан Себастијан.

ПОВРЕДЕ

Вања Маринковић није могао да наступи због повреде скочног зглоба, а Страхиња Гавриловић због болова у леђима. Мало изненађење било је неиграње Марка Чакаревића, који је раније ове јесени имао проблема са листом.

Кад не иде, онда баш не иде. Партизан је наставио низ лоших резултата, овај пут у првој утакмици од отказа Мирославу Николићу. Црно-бели су у хали Пионир изгубили од Билбаа са 67:83 у осмом колу Еврокупа и сада више немају чак ни теоретске шансе за пласман у Топ 16 фазу.

Ово је Партизану био девети пораз у последњих 10 утакмица и више је него јасно да ће будући тренер Ненад Чанак морати да, попут рудара, заврне рукаве и заједно са играчима сиђе у рудник и ради, ради и само ради. Такође, до краја такмичења у Еврокупу остале су још само две утакмице, а што се пре то заврши биће боље за Партизан, како би могао да се окрене ономе што је најважније - Јадранској лиги, јер ту има шансе за освајање четвртог места и пласман у плеј-оф.

Партизану и Чанку сада предстоје два, условно речено, зицера у регионалном такмичењу, јер ће дочекати МЗТ и Морнар, па ће то бити прилика да се екипа врати на победнички пут, као и да врати барем мало самопоуздања.

Вечерас је екипу водио досадашњи помоћник Александар Матовић, а нису играли Марко Чакаревић и Страхиња Гавриловић. Зато су нешто већу минутажу добили Александар Аранитовић и Тадија Тадић, а на терен се вратио и центар Обрад Томић.

Евидентна је била жеља играча Партизана да коначно прекину серију лоших резултата, без обзира што у резултатском смислу овај меч и није имао неки велики значај. Пре свега борбеност се видела у игри у одбрани, а то је сегмент који је, без дилеме, био најпроблематичнији у досадашњем току сезоне. И баш због тога "само" 38 примљених поена за полувреме.

Али, гости су били екипа која је мање више успешно контролисала резултат, а већ средином друге деонице имали су плус 11 (37:26). Рикардо Фишер и Лусио Редиво предводили су баскијску екипу која је била жељна реванша због пораза у првом овосезонском окршају.

У трећој деоници расположени Најџел Вилијамс Гос повукао је цео тим, па је Партизан направио преокрет и повео са 43:40. Ипак, од тог тренутка Билбао прави серију од 12:0 и враћа клатно на своју страну. Доста зицера је у том периоду промашио Партизана и поново је заиграо "препознатљиву" одбрану на почетку последње деонице.

Када су гостујући кошаркаши повели са 65:50 средином четврте четвртине јасно је било да ће успети у намери и реванширати се Партизану са каматом... 

ПАРТИЗАН - БИЛБАО 67:83
(18:22, 12:16, 19:15, 18:30)

Београд. Дворана: Александар Николић. Гледалаца: 1.600. 

ПАРТИЗАН: Милер 9 (4изг), Вилијамс-Гос 18 (8ск, 5ас), Тадић, Аранитовић 5, Танасковић 8 (5ск), Величковић 13, Томић 4 (5ск), Пецарски, Андрић 5 (4ск), Стевановић, Шалић 5.

БИЛБАО: Томас 2, Фишер 12, Мендија, Хаминк 3, Редиво 20 (5ск), Салгадо 9 (4ск, 6ас), Мумбру 5, Ервел 11 (9ск, 3ас), Томас, Тодоровић 6 (4ас, 5изг), Вучетић, Гледнес 15 (6ск).

Еврокуп, група Ц:

Алба – Лимож 78:84 (26:18, 21:24, 10:23, 21:19)

среда:
Локомотива – Лијетувос Ритас 77:68
20.45 Партизан – Билбао

Табела:
Локомотива 8/0
Алба 5/3
Лимож 4/4
Ритас 4/4
Билбао 2/6
Партизан 1/7

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар