Видео - Сјећања: Вјечити дербији у децембру...

Шест пута у децембру: Партизанових 7:1 и реми у купу за полуфинале, Звездино славље у првом директном преносу! Историјат окршаја вечитих ривала у децембру донео неколико спектакуларних мечева, али је последњи одигран још пре читаве три деценије.

Фудбал 13.12.2017 | 17:15
Видео - Сјећања: Вјечити дербији у децембру...
Нису поклоници фудбалске игре, а врло вероватно ни сами потенцијални актери догађаја, били најсрећнији када су видели да је термин 156. вечитог дербија заказан за 13. децембар. Наравно, највећа бојазан постојала је од лоших временских услова, али то је једноставно део фудбала, који је у прошлости одиграван и по дебелом минусу, па овај озбиљан „плус“ који је најављен за данас, представља прави луксуз за ово доба године.

Ипак, без обзира на то какви били временски услови, на самом терену ће температура већ око 18 часова достићи степен кључања, баш као што је то био случај у свим претходним окршајима два највећа српска клуба. Децембар нимало не представља непознаницу када су у питању дербији између Партизана и Црвене звезде. У досадашњој историји у овом месецу одиграно је шест мечева вечитих ривала, од чега три у првенству и исто толико у националном купу. Последњи је одигран давног 21. децембра 1988. године на стадиону Црвене звезде, када је било 1:1. Ипак, далеко више разлога да се радују том исходу имали су играчи Партизана који су тим резултатом обезбедили пласман у полуфинале, а касније и на врло убедљив начин стигли до трофеја. То је уједно био и једини нерешени исход у децембарским мечевима. Али кренимо редом…

ПОЛУФИНАЛЕ КУПА: ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ПАРТИЗАН 1:0, 17. децембар 1950.

Први децембарски међусобни меч одигран је 17. децембра 1950. године у полуфиналу Купа Југославије. Црвена звезда је тада пред 42.000 гледалаца на стадиону Партизана славила са 1:0 и изборила пласман у финале, где је у двомечу у поновљеном мечу савладала Динамо из Загреба са 3:0 и освојила трећи узастопни трофеј у овом такмичењу. Када је у питању поменути децембарски дерби, њега је одлучио легендарни Тихомир Бата Огњанов голом у 48. минуту утакмице.

САСТАВ ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ: Мркушић, Тадић, Звекановић, Ђурђевић, Палфи, Језеркић, Митић, Ђајић, Томашевић, Вукосављевић, Огњанов.

САСТАВ ПАРТИЗАНА: Шоштарић, Атанацковић, Јаковетић, Колаковић, Јовановић, Валок, Дреновац, Чајковски, Бобек, Михаиловић, Пајевић.

13. ВЕЧИТИ ДЕРБИ: ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ПАРТИЗАН 1:7 , 6. децембар 1953.

Дерби којег се Партизанови навијачи најрадије присећају јесте онај одигран 6. децембра 1953. године. Црвено-бели су вечитог ривала добили са убедљивих 7:1 на тадашњем стадиону ЈНА и то је још увек рекордна победа једног тима у окршајима два највећа српска тима. На стадиону у Хумској улици било је присутно 55.000 гледалаца.

Наслови у тадашњим новинама под називом “Катастрофа Црвене звезде” јасно суосликавали дешавања на тој утакмици. Црно-бели су били апсолутно доминантни, по два поготка постигли су Зебец, Михајловић и Херцег, док је један дао Бобек. Почасни погодак за Звезду и то при резултату 1:0 дао је Коста Томашевић.

САСТАВ ПАРТИЗАНА: Стојановић, Лазаревић, Чолић, Чајковски, Јовановић, Херцег, Пајевић, Милутиновић, Михајловић, Бобек, Зебец.

САСТАВ ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ: Кривокућа, Зековић, Станковић, Цокић, Спајић, Томашевић, Златковић, Митић, Рудински, Веселинов, Костић.



1/16 ФИНАЛА КУПА: ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – Партизан 2:2 (пеналима 3:4), 2. децембар 1959.

Окршај у којем се Партизан донекле осветио Црвеној звезди за пораз у финалу националног купа претходне сезоне. Овога пута на стадиону ЈНА било је присутно око 35.000 гледалаца, а Партизан је током читаве утакмице, па касније и током продужетака јурио и достизао предност вечитог ривала и на крају славио после бољег извођења једанаестераца. Црвене звезде је повела голом Зебеца у четвртом минуту, док је Партизан продужетке изборио захваљујући поготку Калоперовића на старту другог полувремена.

Бора Костић је већ на старту првог продужетка донео црвено-белима нову предност, али је пет минута пре краја другог продужетка Ковачевић заказо рулет са беле тачке. Тамо су за Звезду погађали Костић, Маравић и Спајић, а за Партизан Милић, Вукелић, Ковачевић и Шошкић.

САСТАВ ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ: Беара, Дурковић, Стојановић, Спајић, Тасић, В. Поповић, И. Поповић, Стипић, Маравић, Зебец, Костић.

САСТАВ ПАРТИЗАНА: Шошкић, Јусуфи, Милић, Сомболац, Крањчић, З. Чебинац, Васовић, Вукелић, Ковачевић, Галић, С. Чебинац.

37. ВЕЧИТИ ДЕРБИ: ПАРТИЗАН – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 1:2, 5. децембар 1965.

Један од децембарских дербија у којима је славила Црвена звезда, али и вечити окршај који је по једној ствари био историјски. Био је то први меч Партизана и Црвене звезде који је рађен у директном телевизијском преносу. Црвено-бели су били бољи у тој утакмици, повели су голом Милошевића у 12. минуту, док је вођство гостију у 58. минуту дуплирао Џајић. Наду Парном ваљку у убрзо је вратио Пирмајер, али се мреже до краја утакмице више нису тресле.

САСТАВ ПАРТИЗАНА: Шошкић (касније ушао Ћурковић), Дамјановић, Јусуфи, Бечејац, Васовић, Рашовић, Бајић, Ковачевић, Пирмајер, Хасанагић, Виславски.

САСТАВ ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ: Кривокућа, Јевтић, Милићевић, Вратњан, Бекић, Дурковић, Џајић, Шкрбић, Милошевић, Шекуларац, Костић.

67. ВЕЧИТИ ДРБИ: ПАРТИЗАН – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 3:1, 7. децембар 1980.

Снег је тада у огромној мери утицао на квалитет подлоге на стадиону Партизана, али то није сметало играчима Парног ваљка да одиграју фантастичну утакмицу са неколико изузетних потеза и нанесу тежак пораз фаворизованом противнику, који је јесен завршио као лидер, касније на доминантан начин узео и шампионску титулу, али је на паузу отишао на прилично непријатан начин. Црно-бели су водили са 3:0 головима Клинчарског, Варге и Вукотића, док је једини погодак за црвено-беле постигао Репчић у последњем минуту утакмице. Црвена звезда је те сезоне стигла и до четвртфинала Купа европских шампиона, док је Партизан првенствену трку окончао на осмом месту.

САСТАВ ПАРТИЗАНА: Залад, Машић, Живковић, Стојковић, Бабић, Каличанин, Трифуновић, Вукотић, Јешић, Клинчарск, Варга.

САСТАВ ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ: Љуковчан, Јелкић, Крмпотић, Рајковић, Јуришић, Шестић, Благојевић, Боровница, Јањанин, Репчић.



ЧЕТВРТФИНАЛЕ КУПА: ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ПАРТИЗАН 1:1, 21. децембар 1988.

У сезони 1988/1989. Црвеној звезди је све измакло за длаку. Милан се измигољио из руку захваљући новембарској магли у српској престоници, а шампионску титулу јој је на крају узела новосадска Војводина. Слично је било и у националном купу, где је у четвртфиналу после двомеча био бољи Партизан, који је касније захваљујући овом трофеју обезбедио пласман у куп победника купова. Црвено-бели су на свом стадиону били принуђени да јуре предност вечитог ривала из првог меча (1:2), били су на добром путу да прођу даље с обзиром да је Стошић у 57. минуту довео домаћина у вођство. Звезда је и након тог гола имала неколико силовитих напада и изразитих прилика, али је онда Миланич у 81. минутупресекао лопту Ђуровском, овај је послао до Фадиља Вокрија, а десетка Партизана јепрецизним ударцем по замљи савладала Стојановића и одвела црно-беле у полуфинале.

САСТАВ ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ: Стојановић, Димитријевић, Василијевић, Најдоски, Ђуровски, Ивановић, Бешић, Комадина, Стојковић, Стошић, Бурсаћ.

САСТАВ ПАРТИЗАНА: Омеровић, Средојевић, Бајовић, Спасић, Вермезовић, Брновић, Ђорђевић, Ђукић, Клинчарски, Вокри, Вучићевић.



Дакле, разлога за оптимизам по питању квалитета меча, великих узбуђења, па и броју постигнутих голова када су у питању децембарски окршаји Партизана и Црвене звезде и те како има, па се надамо да ће изабраници Мирослава Ђукића и Владана Милојевића одиграти меч у складу са светлом традицијом својих претходника.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар