156. Дерби: Партизан за -6 или Звезда за савршену јесен?

Од 18. 00 часова у Хумској 1 на програму је 156. епизода вечитог дербија између Партизана и Црвене звезде.

Фудбал 13.12.2017 | 12:45
156. Дерби: Партизан за -6 или Звезда за савршену јесен?
Два наша највећа клуба ставиће тачку на текућу полусезону пре зимске паузе, а црвено-бели у окршај улазе у нешто боље расположењу него црно-бели.

Оба београдска великана пласирала су се у нокаут фазу Лиге Европе, али екипа Мирослава Ђукића не игра на потребном нивоу у Суперлиги Србије, па после 21 рунде такмичења заостаје већ девет бодова за тимом Владана Милојевића.

Шампион Србије у последња четири сусрета у националном шампионату има само једну победу, два ремија и пораз, док је на затварању групне фазе у Европи поражен у Кијеву од Динама. 

"Очекује нас велика утакмица две велике екипе, које су направиле велики успех пласманом у наредну фазу Лиге Европе, које се боре за титулу. Прави празник, фудбалски спектакл. Надам се да ће све протећи у фер борби и нек победи бољи. Заостајемо девет бодова и морамо да идемо на победу. Звезда може да калкулише, али се ради о победничкој екипи и сигурно ће и она ићи на победу", рекао је Ђукић. 

Такође, Партизан је тек седми по учинку на свом терену, са пет победа, четири ремија и једним поразом, а Ђукић неће моћи да рачуна на Марка Јанковића, али вероватно хоће на ровитог Зорана Тошића.

"Гро бодова смо изгубили код куће, иако би требало да све то буде контра, да будемо неосвојива тврђава. Да ли је то притисак или нешто друго, заиста не знам. Много смо више бодова освојили на страни. Нисмо успели да решимо тај проблем да побеђујемо те утакмице код куће, што је најважније. Првенства се освајају код куће, поготово наше јер немате пуно права на грешку", навео је тренер црно-белих, истакавши кроз шалу да његовом тиму "сигурно неће бити досуђен пенал", који црно-бели чекају 22 године.

Под посебном лупом биће и нападач домаћина Огњен Ожеговић, некадашњи ученик и члан Црвене зведе, који истиче да је изузетно мотивисан да постигне гол и нема дилему шта ће урадити ако то и буде случај.

"Један од мојих циљева које сам зацртао по доласку у Партизан јесте да помогнем екипи да победи у дербију. Исто као што сам рекао пред Јанг Бојс да ћу дати гол и да ћу пружити свој максимум... Био бих најсрећнији човек на свету када бисмо остварили тај циљ", рекао је Ожеговић.

С друге стране, тренер гостију, осим од раније повређеног Немање Радоњића, нема проблема са повређеним играчима.

"Осим Радоњића сви су на располагању и драго ми је да као тренер могу да изаберем једанаесторицу који ће сутра изаћи на терен. Они знају да морам да донесем одлуку ко ће почети, а ко ће седети на клупи. Често се дешава да они који нису ни у протоколу заслужују да играју, али због тактичких замисли нису се нашли на терену. То су неке слатке муке и драго ми је што су моји играчи направили такву ситуацију"

Штавише, црвено-бели имају 18 тријумфа, два нерешена резултата и пораз, уз гол разлику 54:7, док су последњи пут поражени 19. октобра од Арсенала у Београду, а у домаћим оквирима још првог дана октобра у Крушевцу.

"Немојте да мислите да смо ми растерећени пред овај меч. Ако верујете да бодовна разлика може да утиче на нас да се опустимо то уопште није тачно. Играмо као да сутра почиње првенство, моји играчи знају да такав став имам и исто тражим и од њих. Сутра је потпуно другачија утакмица и уколико ми будемо превише размишљали и калкулисали то неће бити добро. Тактички не мислим да можемо да изненадимо свог ривала, довољно добро се познајемо. Ово је утакмица која у првенству доноси три бода, као и свака друга, тако јој приступамо", казао је Милојевић.

Двадесетседмог августа на стадиону Рајко Митић победника није било, као ни голова, а, за разлику од тада, правду ће сада делити најбољи српски арбитар Милорад Мажић са својим тимом.

Једном од кандидата за дељење правде у завршници предстојећег Светског првенства ово ће бити 14 четири дерби који суди. До сада је поделио 91 жути и два црвена картона, и свирао два пенала – оба за Звезду, на истом мечу, управо у Хумској.

У тим сусретима Партизан има шест победа, пет пораза, док су два меча завршена без победника, уз гол разлику 13:12 у корист црвено-белих.

Зоран Петровић, по многима наш најбољи судија свих времена, рекао је за Б92 да је заблуда ако се мисли да Милорад Мажић суди како би оштетио "вечите ривале".

"Међутим, да је нечија идеја да Мажић суди како би оштетио једну или другу екипу то је дубока заблуда и нема везе са истином. Као прво, Мажић неће себи дозволити да после Јувентуса и Барселоне, покаже да не може да суди Звезди и Партизану. Када погледамо које су то две екипе, онај мало објективан једноставно то неће коментарисати", рекао је Петровић за Б92.нет.

Суперлига – 156. вечити дерби:

18.00 Партизан – Црвена звезда

Стадион: Партизан

Арбитри: Милорад Мажић, Милован Ристић, Далибор Ђурђевић

Црвено и црно-бели састаће се по 246. пут рачунајући Куп и пријатељске мечеве, а Звезда је успешнија са 107 тријумфа. Партизан је славио 78 пута, 60 сусрета завршено је без победника уз гол разлику 380-324 у корист Црвене звезде

Потенцијални састави:

Партизан (4-2-3-1): Стојковић – Г. Милетић, Остојић, Р. Милетић, Вулићевић – Јевтовић, Евертон – Пантић, Тавамба, Тошић – Ожеговић

Црвена звезда (4-2-3-1): Борјан – Родић, Савић, Ле Талек, Стојковић – Јовичић, Доналд – Крстичић, Канга, Срнић – Боаћи

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пикси

13.12.2017 13:52

Реално 3-0 за Звезду.

ОДГОВОРИТЕ