"Заблуда је да Мажић суди како би оштетио вјечите!"

Зоран Петровић, по многима наш најбољи судија свих времена, рекао је за Б92 да је заблуда ако се мисли да Милорад Мажић суди како би оштетио "вечите ривале".  Мажић је судио добро Барси и Јувентусу, судиће добро и српски дерби! Зоран Петровић стао у одбрану најбољег српског судије.

Фудбал 12.12.2017 | 21:55
"Заблуда је да Мажић суди како би оштетио вјечите!"
Данас је одлучено да ће Мажић судити меч између Црвене звезде и Партизана међутим убрзо је стигло саопштење из Црвене звезде у којем се осуђује оваква одлука.

Петровић је рекао "да се нада да ће све проћи у најбољем реду и да је нечија идеја да Мажић суди како би оштетио једну или другу екипу дубока заблуда и нема везе са истином".

"Надам се увек, не може нико да гарантује да ће све проћи у најбољем реду. Међутим, да је нечија идеја да Мажић суди како би оштетио једну или другу екипу то је дубока заблуда и нема везе са истином. Као прво, Мажић неће себи дозволити да после Јувентуса и Барселоне, покаже да не може да суди Звезди и Партизану. Када погледамо које су то две екипе, онај мало објективан једноставно то неће коментарисати", рекао је Петровић за Б92.нет.

Често слушамо саопштења из Црвене звезде и Партизана, које су у вези са суђењем, а како каже Петровић то се ради како би се вршио притисак на арбитре.

"Све то што се дешава са саопштењима са једне и са друге стране се ради како би се вршио притисак на судије. То није добро, а оно што се је сигурно, комисија која је одредила Мажића да суди дерби није погрешила", каже Петровић.

Утакмица између ова два клуба је највећа у држави, а ако не и у региону. Управо због тога, овакав меч би требало да суди најбољи судија.

"Утакмица између Звезде и Партизана је најјача, а Мажић је најквалитетнија судија и шире од ових простора. Много пута је већ судио и има довољно искуства. Он ће бити један од учесника дербија који је највише пута имао прилика да учествује у њему, за разлику од играча једног и другог тима, који још нису играли дерби, или су наступали једном или двапут".

Петровића каже да изузеће судија формално не постоји, односно разлози морају да буду баш јаки како би дошли до тога.

"Формално, не постоји изузеће судија, евентуално то може пред почетак године, али разлози за то морају да буду, не да ли је досудио пенал по мишљењу клуба, већ да ли је дорастао суђењу тих утакмица. У задњих пет, шест година смо видели да је Милорад дорастао и мислим да је најмања тачка око које би клубови требало да се брину је суђење", рекао је Петровић.

По многима наш најбољи судија свих времана каже да ће то промена доћи тешко.

"Тешко да може да дође до промене. Сви су под притиском резултата, а ако га не остваре, онда први људи на које се удара су судије, које у многим ситуацијама нису урадиле ништа лоше и ништа против фудбалских правила", казао је Петровић.

Судије се налазе у веома незахвалним ситуацијама, поготово у српском фубалу.

"Нажалост, њихова је несрећа што се налазе у тој улози да примењују правила фудбалске игре. Некада су повољна, а некада нису, међутим то је нешто са чиме се живи. Можда се то промени када се уведу електронске промене, али за то треба да прође доста времена и сигуран сам да би то фудбал потпуно окренуло. Изгубио би сву драж и чар, чар грешке, и од играча и од тренера, па и од судије", рекао је Петровић.

На овим просторима грешка судије се увек дочека на "нож", што није случај у неким развијеним државама.

"Одмах се сматра да је то намерно учињено, да се нешто "ваља иза брега" што се каже. А то углавном није тачно. Судија погреши као и сваки живи човек, некада се не налази у најбољој позицији како би видео", истакао је Петровић.

Када је реч о суђењу у Србији, Петровић је казао како је оно сигурно боље него квалитет фудбала.

"Сигурно није испод нивоа фудбала. Не улазим у то какав је тај ниво фудбала, али судије сигурно нису испод тог нивоа. Мислим да су судије бољи део српског фудбала јер прате најновија дешавања и пролазе кроз разне семинаре, физичке припреме...", закључио је Петровић причу за Б92.нет.

Дерби између Партизана и Црвене звезде на програму је у среду од 18.00 на стадиону у Хумској. Црвена звезда има девет бодова предности пред последњи меч у јесењем делу сезоне.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар