"Србин не може бити директор!"

Србин не може бити директор сплитског балета - поручено је позоришном редитељу Ивану Леу Лему, који је био кандидат за интенданта Позоришног савјета Хрватског народног позоришта (ХНК).

Регион 12.12.2017 | 11:33
"Србин не може бити директор!"
Лемо је на порталу далматинскипортал.хр открио да му је "пара почела излазити на уши" када му је речено да "Србин не може бити на челу балета".

"Пишем овај цитат згрожен над самим собом и чињеницом да овај детаљ морам учинити јавним, али то је `био окидач`.

Уопште није важно што је дотични потенцијални директор балета Хрват рођен у Београду, хрватски држављанин и вишеструки добитник највећих награда хрватског глумишта, већ је важно да се на такав начин не смије разговарати", навео је Лемо.

Ријеч је о Леу Мујићу, који користи екавицу, па се градски вијећник са листе "Моста" Јосип Маркотић запитао због чега би Лемо био најбоље рјешење за сплитски ХНК.

Сплитска власт, предвођена Андром Крстуловићем Опаром и његовим партнером Жељком Керумом, намјерава да постави нове чланове Позоришног савјета.

Лемо је био једини кандидат за интенданта, а прије саме кандидатуре имао је и састанке са представницима власти. Међутим, "случај Мујић" осујетио је такву могућност.

Он је и прије овог случаја најавио могућност да од његовог избора не буде ништа, јер га уцјењују да не постави одређене људе за директоре драме, опере и балета, већ да слуша политичке жеље.

Жељко Керум инсистира да директор опере буде вијећник Јуре Бучевић.

Керум је познат по својим антисрпским испадима. Својевремено је, гостујући у емисији "Недјељом у два" на ХРТ-у, поручио да не жели Србина у својој породици.

Извор: Срна

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Србофобија

12.12.2017 11:32

Ентитети који окружују Србе, а готово сви су у већој или мањој мјери настали од Срба, болују од једне - изгледа - неизљечиве болести: Србофобије. Та болест се огледа у свакој врсти мржње према Србима и у оптуживању Срба за све лоше што им се дешава - иако су територије на којима ти ентитети живе барем четврт вијека готово очишћене од Срба па им Срби никако не могу (више) сметати. Та болест се огледа и у тражењу вјештачких разлика и проглашавању свега србског за своје. У томе предњаче Хрвати, али ни остали не заостају за њима. Наводим неке примјере: Хрвати су нпр. србски језик прогласили за хрватски (Људевит Гај - који иначе није био Хрват него је био француско-немачког поријекла (Лудwиг Гаy) - је 05.12.1835. објавио проглас о напуштању кајкавског дијалекта и старог правописа и о прихватању штокавштине и новог правописа), Хрвати данас проглашавају ћирилицу за хрватску (гоогле: “Хрватска ћирилица”) иако су до прије пар година - предвоћени римокатоиличким фратрима - разбијали оно мало ћириличних табли по Вуковару, Милоша Обилића који је убио турског султана Мурата И у Косовској битци проглашавају за Хрвата, Анте Старчевић је писао да су се на Косову пољу протим Османлија борили Хрвати а не Срби а врхунац је проглашавање Скендербега за Хрвата. Врхунац јер га и Шиптари проглашавају за свог јунака. Интересантно је да се на шиптарском његово име пише “Гјергј Кастриотиј”. А то је уствари само име “Ђорђе Кастриотић”, преведено на шиптарски језик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕКО ИЗ НАСЕ

12.12.2017 12:32

Па гдје си ти нама будуци Нобеловац!

Name

Стоп!

12.12.2017 13:39

Пусти се болан историје ко је ко био!!! Од тога се не зиви. Само Срби покусавају историју користити да би неком несто доказали! Онима којима зелис несто доказати из прослих вјекова им се јебе за то!! А ја сам један од њих. Од тога немам ниста! Не зиви се од прослости.

Name

Србофобија

12.12.2017 16:20

Дрво које одсјечеш од коријена се осуши. Зато што имају историју Срби и не желе да је се одрекну. Јер, ко најдаље гледа у прошлост, најјасније види будућност. Да Срби нису гледали у прошлост, у БиХ би се по трећи пут (као у Првом и Другом свјетском рату) десио погром над нама. Мени само није јасно, зашто дозвољавате да вас одсијеку од коријена јер се тиме одричете и великих људи из народа коме сте прије припадали: Омер-бег Сулејманпашића (“Суза чиста, суза наде моје; суза јасна у сред мрачне тмуше; суза вјерна љубави и крви; теби, Српство, душо моје душе!”), Иве Андрића, Меше Селимовића, Матије Бана, Његоша, Николе Тесле, Милутина Миланковића, Руђера Бошковића, Михајла Пупина, Јована Дучића, Алексе Шантића, Петра Кочића, Саве Владисављевића, Филипа Вишњића, србских владара и војсковођа који су предводили народ у одбрани од Ромејаца (“Византије”), Османлија, Аустро-Угара, Њемаца… могао би овако данима. Сваки нормалан народ у свијету, када би имао овакву историју и овакве људе у њој, би се поносио њоме. Зато тзв. велики народи дословно производе историју оснивањем цијелих института који врше ископавања и све што нађу, па макар не имало никакве везе са њима, прогласе за своје и ставе у музеј и још напишу дебеле (добрим дијелом лажиране) књиге о томе. И онда ви одете код њих, платите за посјету и дивите им се. Тзв. раја не зна, али зато бивша србска властела - која је за вријеме османске окупације примила исламска имена и добила од нове власти титулу бега (ко је имао пуно земље) или аге (ко је имао мање земље), као нпр. Изетбеговић или Шаћирбеговић (и многи други у СДА које не видите) - јако добро зна ко је и одакле је. Они итекако живе у прошлости, њима се не *ебе за вјековну прошлост, они имају много од прошлости и живе од ње. Зато и даље владају и владаће.

Name

Ре.Срб

12.12.2017 18:15

Друже џаба ти то објашњаваш овим новокомпонованим нацијама кад они сваких 30.година мјењају националну припадност.

Name

Оља

12.12.2017 11:55

Ниста ново. Вец видјено. Давно. Среца да постоје људи попут овог госпидина И они су, буду ли упорни, једина узданица која мозе затрти устасоидне идеје које јос зиве у главама многих градјана те земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендула

12.12.2017 12:32

Додик дај људима треци ентитет !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иронијоооо

12.12.2017 14:00

И да ствар буде јаснија...противник је извјесни Андро КРСТуловиц...зар по природи “хрватских“ ствари не би требао бити КРИЗуловиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.12.2017 15:19

Мозда ал треба да знас да се за дотицним вуце реп из Милана и једва је побиједио Керума који је отприлике хрватска копија Додика,јест да је био добар у бизнису ал му је све мање висе пропало кад је усо у политику а изваљује глупости типа кад ја будем градонацелник Северину висе неце ..ат срби и цигани. Ал ето наводни хомосексуалац из Милана га је побиједио ал надајмо се да це да се врати на сцену. И да,за разлику од Баје он своје љубавнице јавно показује цак се је и развео да мозе да озени једну.

Name

Гаврило Принцип

13.12.2017 00:29

Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде.

ОДГОВОРИТЕ