Српске службе знале за напад

Судећи по оптужници тужиоца Миливоја Катнића, одређени кругови у Москви припремали су терористички напад у Црној Гори, али и атентат на Мила Ђукановића, који у интервјуу Побједи открива и да ли је званични Београд знао шта се спрема 16. октобра 2016. с обзиром на то да је завјера припремана, управо на територији Србије.

Регион 11.12.2017 | 19:27
Српске службе знале за напад
Предсједник Демократске партије социјалиста и некадашњи црногорски премијер Мило Ђукановић истиче да Црна Гора, поштујући вишевј ековне приј атељ ске одно се са Русијом, није направила ниједан потез са циљем да их поремети и да је погоршање односа рефлекс поремећаја на глобалној сцени.

“Погоршање односа Црне Горе и Русије рефлекс је поремећаја на глобалној политичкој сцени. Поштујући своје вишевјековне пријатељске и званичне политичке односе са Русијом, Црна Гора није направила ни један потез са циљем да их поремети. У вријеме распада Југославије Москва је више пута хуманитарно и на друге начине показивала пријатељство према Црној Гори, што је посебно дошло до изражаја током припрема за обнову црногорске државне независности. Предсједник Владимир Путин и ја о томе смо веома отворено разговарали и Русија је међу првима признала независност Црне Горе. То су гестови који се цијене и памте“, казао је Ђукановић за Побједу у разговору са новинарком Тамаром Никчевић.

Ђукановић каже да га је Путин тада питао да ли је то заиста неопходно Црној Гори.

“Рекао сам да је не само Црној Гори, него и Балкану лишеном поузданих саморегулаторних механизама властите стабилности неопходно да кроз евроатлантске интеграције унаприједи своју безбједност. Црна Гора, дакле, ни једну одлуку није донијела исхитрено, непромишљено или иза било чијих леђа”, казао је Ђукановић.

А то што је Русија бурно реаговала на улазак Црне Горе у НАТО, није генерисала Црна Гора.

“Прије бих рекао да је “преслагање“ односа на глобалној сцени, три деценије након престанка Хладног рата, довело до поновног одмјеравања снага великих. За те је игре Балкан увијек био погодан терен”, навео је Ђукановић.

Према његовим ријечима, реакције Москве упућују на то да су нека очекивања Русије изневјерена.

“Званична Москва је очито пропустила да уочи да ово више није Црна Гора која ће, умјесто за својим, ићи за интересима Србије или Русије. Ово је нова и одговорнија Црна Гора, која је 1999, током НАТО интервенције на СРЈ, Слободану Милошевићу рекла не, то није наш рат; наш је интерес да живимо у миру. Најзад, то је Црна Гора која је 2016. Русији јасно поручила да поштује црногорско-руско пријатељство, наше историјске везе, али и да је чланство у НАТО и ЕУ наш слободан избор и да очекујемо, посебно од пријатеља, да он буде уважен”, казао је Ђукановић.

Лидер ДПС-а наводи да су након тога кренули брутални напади на њега.

“Базирани углавном на познатим дисквалификацијама лансираним деведесетих од стране Мирјане Марковић, касније и Војислава Коштунице и других, једнако изнутра и споља. У тој самообмани, користи се већ виђена матрица да проблем тобоже није Црна Гора, јер би она, као и увијек, слијепо слиједила руске интересе; проблем је „однарођено руководство” које персонификујем, и које наводно земљу вођи противно вољи народа”, истиче Ђукановић.

А на тумачења да се 2006. повукао са мјеста премијера и сукобио са својим дотадашњим западним савезницима, те Црну Гору вратио у руску орбиту и, вођени личним интересима, дозволили енорман уплив руског капитала у Црну Гору, Ђукановић наводи да се не сјећа тих сукоба.

“Ријеч је, дакле, о срачунатим и злонамјерним спиновањима из поменутог квазиопозиционог центра с циљем да се и по цијену најгрубљих фалсификата докажу њихове оцјене о мојој недосљедности и неподобности за вршење највиших државних функција. Тако су, измишљајући сукоб са Западом и пактирање с Русијом, жељели да прикрију чињеницу да сам, вративши се 2008. на дужност премијера, предсједнику Француске Саркозију предао апликацију за црногорско чланство у ЕУ. И да додам: никад ме љутња, чак и да ју је било, према било коме не би могла навести да радим против интереса Црне Горе, што потврђује и моје континуирано залагање за улазак и наше земље и Западног Балкана у ЕУ и НАТО”, јасан је Ђукановић.

На констатације министра одбране Русије Сергеја Шојгуа, баш као и шефа дипломатије Сергеја Лаврова да нешто дугује Русији, Ђукановић јасно поручује-не дугује јој ништа.

“И то знају сви у Москви који су иоле упознати са црногорско-руским односима. Посебно господа Лавров и Шојгу, са којима сам, стицајем околности, годинама унатраг имао односе знатно ближе од официјелних. То се промијенило, не мојом кривицом: Москва је ваљда очекивала да се одрекнемо себе због интереса Русије и да ја Црну Гору поведем тим путем. Мој „дуг“ према Русији је то што нијесам издао Црну Гору! Најзад, да сам икада током своје политичке каријере дозволио да ме неко задужује, сигурно бих се данас понашао сервилно и снисходљиво. Овако, уздигнута чела могу погледати свакоме у очи, и у Црној Гори и у Русији”, казао је Ђукановић.

Чуди се што је такве поруке добио од Сергеја Лаврова.

“Ријеч је заиста о дипломати и министру који је, као глобално изузетно маркантна фигура спољне политике, обиљежио једно вријеме. Управо зато и жалим што је човјек тог калибра очито подлегао атмосфери коју диктирају јастребови Кремља и себи дозволио да повјерује ако је уопште повјеровао у то да је црногорско чланство у НАТО враћање дуга који неко, тачније ја, имам према Западу. Понављам: немам дугова ни на Западу, ни на Истоку! И Русија, и Брисел и Вашингтон то веома добро знају”, казао је Ђукановић.

Судећи по оптужници тужиоца Миливоја Катнића, одређени кругови у Москви припремали су терористички напад у Црној Гори, али и атентат на Ђукановића. Ђукановић открива и да ли је званични Београд знао шта се спрема 16. октобра 2016. с обзиром на то да је завјера припремана управо на територији Србије.

“Тадашњи премијер Србије Александар Вучић је, дан или два након завршених избора у Црној Гори, изашао са коригованим оцјенама и информацијама прикупљеним од стране тамошњих државних органа који недвосмислено указују да је територија Србије злоупотријебљена за покушај дестабилизовања Црне Горе, као и да је један број грађана Србије учествовао у активностима које су по нашу земљу могле имати опасне посљедице. Иако је због таквих изјава био изложен медијским и политичким ударима, предсједник Вучић је заједно са тимом сарадника исказивао спремност да помогне црногорским надлежним органима и подијели информације које посједује, што је помогло покретању судског процеса у Црној Гори”, казао је Ђукановић.

Не зна да ли је предсједник Вучић знао шта се спрема 16. октобра 2016.

“Не могу Вам одговорити када је ко од званичника Србије информисан о сазнањима њихових безбједносних служби. Из онога што сам видио у њиховом досијеу, јасно је да тај материјал није настао 16. октобра, већ знатно раније”, казао је Ђукановић.

Каже и да  је видио досије српских служби безбједности.

“Тај веома обиман и детаљан досије садржи убједљиве доказе из којих се лако и вјеродостојно може закључити о којим је руским и српским држављанима ријеч и ко су заправо архитекте и кључни извођачи покушаја насилног преузимања власти у Црној Гори”, наводи Ђукановић.

Нејасно је, међутим, зашто то није достављено на вријеме.

“Желим да вјерујем да се у српским безбједносним структурама није благовремено препознала крајња намјера насилног преузимања власти и изазивања братоубилачког рата у Црној Гори. Можда зато нијесу ни журили да о својим сазнањима упознају доносиоце кључних државних одлука у Србији”, наводи Ђукановић.

Тужилац Миливоје Катнић тврди да су црногорска и српска полиција и тужилаштво одлично сарађивали до децембра 2016. Ђукановић каже да нема информацију зашто је та сарадња заустављена, те да не доводи то у везу са чињеницом да је негдје у исто вријеме званична Москва, мимо очекивања, подржала кандидатуру Александра Вучића за предсједника Србије.

“Нажалост, сарадња црногорских и српских институција била је испод мог очекивања већ од краја октобра, дакле, значајно прије завршнице кампање за предсједничке изборе у Србији. Већ сам Вам казао да сам веома детаљно прегледао досије српских служби о ономе што се Црној Гори спремало и та документа су, нажалост, у веома малом обиму доступна црногорским правосудним органима. Иако разумијем разлоге националне безбједности који Србију опредјељују да одређена сазнања оставља за себе, моја су очекивања ипак била већа; посебно имајући у виду да сам у реакцијама предсједника Вучића препознавао озбиљну забринутост за посљедице ових активности по безбједност цијелог региона”, истиче Ђукановић.

(ЦДМ)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Хм

11.12.2017 18:49

Е да је Србија сацувала Црну Гору то би јој сто пута висе помогло него да и сад добије Косово! Косово нема ниста осим манастира који су празни! Руси су добри а признали Ц.Г.? Косово слузи само за политицко надмецање и осталу сврху нема сто се тице Србије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Феномен

11.12.2017 19:45

Мило је лик који је феномен јер му је приправнички посао био председник Владе ЦГ и владар са најдужим стажом 29 година што није забиљежено у Европи након Тита.Творац је изборне математике за мале државице испод 2 милиона гласача који се заснива на томе да су за побједу на изборима довољни радници у државном и јавном сектору и њихове породице.То је од њега употпуности преписао Додик у РС.Црна Гора је сада мафијашка држава у којој је Мило шеф мафије и државе којој је шверц трговина цигарета и транзит дроге из Албаније био 90-их званична привредна грана,а сада као није мада се исто ради јер су ушли у НАТО што је Мило вјешто истрговао само да неугрози тај посао.За то има задатак са Запада да раскрсти са с Србима и СПЦ тако што измишља црногорску нацију и језик са два нова слова и потпуним избацивањем ћирилице.Са СПЦ води жесток рат који вјероватно неможе добити,а ту му је циљ да пилицијска организација "ЦПЦ" преузме цркве и манастире СПЦ и да прода реликвије које се налазе у Цетињском манастиру који су важни за цијело хришћанство.

Name

Интересантно

11.12.2017 20:32

Да овима са запада не смета сто је тако дуго на власти.Цини ми се да у другим ситуацијама овакве називају диктаторима.

Name

Херцеговац

11.12.2017 23:24

Црна Гора је на терету била Србији.Црногорци су хтјели очување државне заједнице али под једним условом,да их буде запослено 50% у државним инстуцијама СЦГ.Наравно Србија је то одбила да 600 000 становника контролише 50% државних институција.Да је остала државна заједница Србија и Црна Гора не било данас у Србији великих инвестиција.Читава дискусија са Црногорцима би била у вези химне,заставе,писма.Од стицања независности Србији су дошле велике компаније као Фиат,Yазаки,Босцх,Леони,Зумбтобел,Леар...да не набрајам даље.Ту су директне авио линије са Њу Јорком и Пекингом.Србија иде напријед сигурним кораком.

Name

израелац

11.12.2017 19:46

Проблем је сто је Мило предуго на власти.. и сто нема доказе да политика о којој говори је народна политика, а не политика његове странке... у сваком слуцају Милосевиц је такодје био црногорац , па сукоб у СРЈ за вријеме бомбардовања моземо да окарактерисемо као сукоб црогораца... прави срби воле израел.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

11.12.2017 20:04

Ма некако ми дјелује да ови црногорци иду отворених карата у односу на цијели регион.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.12.2017 21:06

Тако је свима држе лекције и то оправдано ,неће они да буду ничија губернија.

Name

Микосор

11.12.2017 20:51

Јадни пацов црнохорски. Умислио да је вазан. Бато да су тебе руси хтјели склонити давно би то уцинили . Слусају те и гледају пи.до једна олоска кад хоце и како хоце. Него фукара даје себи на вазности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.12.2017 06:24

Ма ја,да су Руси икада одлуцили да га клапну,не би он данас зијевао.

Name

Ђорђе

11.12.2017 20:57

Досадили смо сами себи, а мислим да смо досдили, Европи и Америци. Овај "Дебил Трамп = Ким Јонг Ун ", још он је проблем, али Америка је јача од Трампа. Долази чишћење Балкана: кренуло је са Грујевским (ријешан само још у затвор), Мило Ђукановић -Спуж, Додик - Зеница или Фоча, иде Србија и води се међународна истрага од стране Њемачке и Француске тко ради са дрогом и гдје иде канал( Косово, Албанија и Србија). Неће Швабо дуго трпити да му дјецу дрогом трују идоти набројани. Швабо пише гдје је тај и тај; одговор стиже: нема га на адреси. Неће моћи тако још. Ако Европа недође себи, рат је неминован. Мислим да ће Европа доћи себи и архетип Европског човјека на дјелима Гетеа, Сарвантеса и Шекспира мора опстати или нема Европе. "Педери" = хомосексуалци су реалност и нормалност, али да би опстала Еваропа: Мушко + Ђенско = проужетак врсте. Поздрав свим људима без обзира на вјеру, нацију и мишљење. Посебан поздрав Муслиманима, чисто због тога што сам ја православац Србин. Са њима у религији имамо више повезаности него са Јеврејима и др....Поззз...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре;

11.12.2017 21:45

Дјордје брзо по таблету,заборавио си.