Пада ли пресуда Насеру Орићу?

Више од два мјесеца требало је судском вијећу Суда БиХ да јавно објави писани отправак првостепене пресуде Насеру Орићу. Међутим, тај писани отправак различит је од јавне објаве коју је судија Шабан Максумић прочитао приликом изрицања пресуде 9. октобра ове године, а у закону јасно пише да писаноно изречена пресуда мора потпуно да одговара објављеној пресуди.

Босна и Херцеговина 11.12.2017 | 19:11
Пада ли пресуда Насеру Орићу?
У јавној објави пресуде 9. октобра 2017. године судија Шабан Максумић се позива на "исказ" заштићеног свједока О1 наводно дат у Полицијској станици у Братунцу 3. септембра 2003. године, који се разликује од јавног свједочења у судници. Током свједочења је заштићени свједок, иначе Орићев саборац, као очевидац говорио о ликвидацији судије Слободана Илића, фотографа Митра Савића и предратног полицајца Милутина Милошевића.

У том наводном "исказу" из 2003, који није предочен на главном претресу, заштићени свједок наводно није као починиоца злочина помињао Орића. Међутим, спорни "исказ" на који се Максумић позива у јавној објави и на којем између осталог темељи особађајућу пресуду Орићу, у писаном отправку напрасно је "постао" само службена забиљешка.

Адвокати који имају предмете пред Судом БиХ и са пажњом прате све пресуде и образложења, изненађени су оваквом почетничком грешком Судског вијећа.

"Очигледно је да је дошло до разлике у ономе што пише у писменом и званичном отправку од онога што је Шабан Максумић као предсједавајући Судског вијећа прочитао приликом изрицања пресуде", каже адвокат Миодраг Стојановић и додаје да то може да представља битну повреду одредаба кривичног поступка.

"Иако нигдје експлицитно не стоји да се по аутоматизму таква пресуда укида и враћа на поновно суђење, ширим тумачењем и праксом у оваквим ситуацијама то је ипак повреда Кривичног закона БиХ", каже Стојановић.

Адвокат Стојановић је увјерен да ће поступајући тужилац у предмету против Насера Орића на томе темељити жалбу и тражити укидање првостепене пресуде.

У цијелој овој причи треба разликовати исказ од службене забиљешке.

Исказ је директно казивање свједока, које он на крају овјерава својим потписом, док службену забиљешку сачињава овлашћено службено лице које интерпретира оно што је свједок рекао.

Службена забиљешка не може да буде доказ на суду, осим ако се не ради о оригиналу или овјереној копији и ако се не саслуша аутор те забиљешке. У предмету Насер Орић то није урађено, што значи да је Судско вијеће којим је предсједавао Шабан Максумић, првостепену ослобађајућу пресуду донијело на основу непостојећег доказа.

На први поглед је видљиво да су у предмету Насер Орић учињене озбиљне повреде Кривичног закона и то на стварима које су основе права, што би требало да знају и студенти Правног факултета.

Поставља се питање како су овакве неправилности могле да се десе судијама са вишегодишњим искуством?



БН телевизија

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Зоки

11.12.2017 18:32

То је само цињеница да се сваки злоцин на цовијеку ма ко он био мора осудити;а на крају увијек правда изадје на видјело ма колико год цекали,али тако треба да буде,нека свако одговара за оно сто је поцинијо,јер то је бозија правда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауди

11.12.2017 19:18

Тако би требало да буде али мислим да од тога нема ниста вазноје оно сто је судија судио и пресудио било то усмено или писмено.Ово је само јос једно дизање адреналина код народа јер су наси неспособни за било ста да ураде и њих кривим сто нису успјели доказати и један злоцин и да неко именом и презименом буде осудјен. Овако само супља прица као они се несто боре да доказу а од тога нема ниста.Зао ми само народа сто се нада нецему узалуд.

Name

Дрина

12.12.2017 03:08

Па сад Опет изнова десет година замајавања и Опет иста прица да је у питању србин вец БИ одавно био осудјен на дозивотну а овако док је бакира нема öд тога ниста хер ако БИ био осудјен реци ЦЕ истину о Алији

Name

Зоки

11.12.2017 18:41

То је само цињеница да се сваки злоцин на цовијеку ма ко он био мора осудити;а на крају увијек правда изадје на видјело ма колико год цекали,али тако треба да буде,нека свако одговара за оно сто је поцинијо,јер то је бозија правда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxл

11.12.2017 19:06

Дај бозе....ал ниста од тог нема...назалост.

Name

израелац

11.12.2017 19:19

Млад је Ориц... могли су му бар дозивотну дати.. ста је за младог цовјека 20 година.. и ето нам га опет, а стаце нам кад је поремецен... а ко га брани нека га води куци

ОДГОВОРИТЕ
Name

БихПих

11.12.2017 20:47

То ба има само у Сарајву. Могао би главни судија ван суда јер није одрадио посао. У лази су кратке ноге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

12.12.2017 03:09

Од 3 судије 2 су били Срби. Тузилац Србин..највисе свједока Срби...Па није га Сарајево пресудило..само један судије је био Босњак и он није могао утицати на пресудило.

Name

Бј

12.12.2017 06:43

Немам ниста против да га осуде, само се мора доказати кривица. До сада је он доказивао лазне оптузбе, у пар наврата. А сад ко би ста волио а није реално, то је друго. Надам се да му босњацка страна неце дизати споменике као срби своим злоцинцима, буде ли осуђен?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Компромис

12.12.2017 10:26

Би ће ослобођен јер је то компромис за Додикову слободу као и рад Додикових дворских тужиоца Милана Тегелтије,Славице Матијаш,Миодрага Бајића,Лепира и остале корумпиране и неписмене багре. Узалуде Српске жртве у замјену за Додикову пљачкашку неодговорност. Браво Српска Републико на путу си за гашење.

ОДГОВОРИТЕ