Ружа „јача“ од суда и општине

Шездесетогодишњи Миленко Јовић, инвалид из Доње Лепенице код Српца, већ данима не може доћи до своје породичне куће јер су му комшије Љубо и Ружа Стојковић забранили коришћење прилазног пута којим су се служиле три генерације Јовића, али и десетак других домаћинстава засеока Челари. Међу мјештанима влада увјерење да комшиница Ружа у овом случају води главну ријеч.  

Република Српска 11.12.2017 | 18:05
 Ружа „јача“ од суда и општине
Како јавља дописник БН-а, Миленко  је принудјен да користи услуге пријатеља и родбине у Ситнешима и Српцу. И тако ће трајати до краја ове, а од нове године ће бити привремено смјештен као подстанар у Савској улици у Српцу. Трошкове становања сносиће општина, која му је додијелила и једнократну помоћ око обезбједјења огрева и хране, јер се ради о лицу нарушеног здравља које се стално погоршава. Овај тихи човјек би најрадије живио под својим кровом.



Невоље Миленка Јовића почеле су прије четири године, када су комшије почеле оспоравати коришћење пута за мјештане засеока Челари.

„Био сам здравији, па сам се некако сналазио. Ишао сам пјешице заобилазно њивама и кроз шуму само да не додјем у неприлике са комшијама. Проблеми су ескалирали прије четири мјесеца, када више нисам био способан да свакодневно пјешаћим узбрдицом готово километар до куће, јер комшије, својатајући дио пута, поставили су и прве рампе.

Комунална полиција их је уклонила, али су Стојковићи поново поставили препреку и поред одлуке Суда још у марту ове године да је комунална полиција имала право да деблокира пут“, прича Миленко. 

Он додаје да су на такву одлуку Стојковићи уложили жалбу и поново ставили препреку.

Комшија Мирослав Стојковић, родјак Љубе Стојковића, тврди да је пут до засеока Челара у Мјесној заједници Доња Лепеница одувијек постојао и не може схватити да то неко може оспоравати, па макар пролазио преко приватног посједа.



Тврди да пут за насеље мора постојати.

"Медју комшијама увијек треба да постоји договор, јер је то од вишеструког интереса. Па и то што је Љубо направио и два објекта на државној својини, поред којих пролази јавни пут никоме не смета“, каже Мирослав Стојковић.  

Жалосно је што Љубо не поштује ни одлуку мајке Зорке, која је прије 40 година дала сагласност да се  због бољих услова изгради мост на Стојковића ријеци узводно  и да тиме  пут у дужини од 35 метара може  проћи поред њихове куће.

Проблема није било до 2012. када  су мјештани Челара уз помоћ Шумске управе Србац обновили мост на ријеци и саобраћајницу.

Нисмо успјели успоставити контакт  са Ружом Стојковић, како бисмо чули и другу страну.

Незванично,  до сукоба је највјероватније дошло због проласка претоварених камиона дрвним сортиментима  и узнемиравања, нарочито у ноћним часовима.

Због тога испаштају  инвалид Миленко,  пољопривредник Светозар Врсајковић, који са запрегом мора обилазити готово цијелу Мотајицу, да би дошао до општинског центра, као и десетак других ратара који због блокаде не могу обрадјивати више од хиљаду дунума  земље. 

Сви чекају окончање  судског спора, мада медју мјештанима влада увјерење да комшиница Ружа у овом случају води главну ријеч. Можда ће и њу омекшати општинска инспекција која је наредила рушење њихових бесправно изградјених објеката на државном земљишту.

(БН/С.К.)


 

 

 

 

 

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

МИЛЕНКО

11.12.2017 17:21

АКО ЈЕ РУЗА ПУТ ЛИЦНО СВОИМ ПАРАМА ПЛАТИЛА НЕМА СУДА КОИ МОЗЕ ДАЈОЈ НАРЕДИ ДА СКЛОНИ КАПИЈУ ЈЕДИНО АКО ЈЕ ПУТ ПЛАНСКИ МОРАЦЕ ГОСПОДА РУЗА ДА ОТВОРИ ПУТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невероватно,

11.12.2017 17:48

Овакве ствари могу само да се догађају код срба" то потврђује да држава не функционира,сама банда,јаране неби вам се вратио да ми сувим златом плацате.

Name

Баба1111

11.12.2017 17:59

Сељацака посла Због оваквог менталитета смо задњи народ у Европи.

Name

Цорлеоне

13.12.2017 08:15

Није Тета Ружа ударила на руњаве бркове. Она се дигла на старачко село. Ови док су били млађи ружа није дирала пут. Сад кад су остарили, Тета Ружа забранила пут. Па и у праву је. Штаће им пут кад више немогу ни да иду. А тета Ружа у пуној снази.

Name

Ре миленко

13.12.2017 08:25

Миленко, закон је јасан. Ако други људи немају могуцности да на други нацин или другим путем додју до својих куца, они имају право да користе тај пут. Одлука суда у таквим слуцајевима је да се њима даје право слузности тим путем и нико им то не мозе забранити па ни власник пута или земље.

Name

Тацно

13.12.2017 18:32

Управу сте сви. Али фамозна тета Руза је само једна страна медаље. Лијепо отворити књиге и погледати да ли пут уопсте постоји у њима и на кога је укњизен. Ја лицно сумњам да би се тета Руза усудила да блокира пут који се у књигама води на опстину. Знаци друга страна медаље казе да је НАЈВЕЦИ КРИВАЦ ОПСТИНА. Засто опстину не изврси експропријацију пута кад су тако племенити? Само на балкану пут који води до имовине једног лица, мозе да буде у власниству другог лица. То питање мора да ресава дрзава. Ако хоцемо да имамо дрзаву основно је да се зна ста је ције и да се изврси експропријација имовине која је неопходна за функционисање заједнице. Ја зивим у улици(пут) која се води као приватна имовина цовјека који нам је продао плацеве. Опстина се правила добра и досли као да асфалтирају улицу и цовјек им казе не мозете изводити радове на мојој земљи. И они се покупе и оду уз образлозење."Ето ми би асфалтирали али неце да нам дозволи власник. " А нико од њих неце да казе да је опстина у саставу градјевинске дозволе од свих нас наплатила фамозну таксу за уредјење градјевинског земљиста тј новац од кога би требали да ријесе и асфалтирање и сву документацију од пројекта до изводјења радова. За такве ствари нису криве разне Рузе. Крива је опстина. У мом слуцају цовјек нама не брани корисцење пута. Он само казе>"Ја немам ниста против али мени сваке године стизе да платим порез на тај пут и кад би дозволио да га асфалтирају никад ме не би исплатили и ријесили те парцеле. Нека ми исплате опстинску цијену и нек препису парцелу(пут) на себе па нека онда раде са својом имовином ста год хоце." И кад погледамо релано цовјек је управу. Засто би опстина изузела од њега тај пут ако заврсе све радове? Боље би им било да остане његово власниство и да плаца порез на то него да га ослободе тог пореза и јос му исплате 50 000 км(које су вец наплатили кроз уредјење градјевинског земљиста).

Name

Баба1111

14.12.2017 11:20

Смјесни сте ..за 10 или 15 год у том селу висе неце бити зиве дусе и све це зарасти у коров а они не знају ста це од досаде и туку се за медју...цему све то запитајте се мало

Name

ха ха

11.12.2017 17:49

Није ни ружа више као што је била. Јада, право служности, не да ружка....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,

12.12.2017 02:30

неко мора ту ограду срусото ста се праве будале проклете ?срамоту само згањају

Name

За невероватно

11.12.2017 18:42

И не врацај се јер твоји повратници сами себи трују стоку пале имања и сваљују на србе...тако да закљуцак гласи-у сваком зиту има кукоља а ти сједи матори тамо гдје си све добијо јер си овде сигурно био а и остао би обицни гољо..поздрав од нормалних људи без обзира на нацијоналност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мата

12.12.2017 16:56

Тако је друзе,исто и она црква опљацкана и ртрс дигла фрку кад се откри локални Србин пијанац опљацкао.

Name

НН

14.12.2017 15:48

Руска досла из Свице има пара! Гдје је она била када се био рат,када је у Стојковица Ријеци била војска,тада није долазила ни она ми њена дјеца! Сад је ту досла срам је било! Мрзим Такте особе,гдје си била када се пуцало! Остаце све Пусте за Пар година!

Name

Зивот

14.12.2017 22:30

Ово је срамота. Треба те бити поносни кад се неко врати у свој родни крај јер сами ваљда видите ста се десава. Сав млади свијет бјези.

Name

Лаки

11.12.2017 21:06

Бице земље ајмо бити људи пусти крају принципе позззз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пријтељ

12.12.2017 00:01

Сав засеок скоро пуст и све зарасло у боце и суму цему свада ја сам сретан кад ми неко проде крај куце.

Name

Рр Пријазељу,

12.12.2017 02:36

у праву си ,свака ти цас ,остани цовек , у.данасња времена нумозе то свако "а та руза мозда це јдном доци памет уколико је јос ома .

Name

Гробари Милици

12.12.2017 14:36

Рузо Руска,поцепана ко круска,рwци Руска ста ти треба да се умилостивис,само дај изјаву,сигурно је неки велики проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бс

12.12.2017 17:53

Руза није направила пут својим парама то су направили мјештани. И тај пут постоји најмање 100 година и захваљуци том путу руза је изградила имање на земљи од стрица којег сад не постују. А тим путем не иду никакви камиони него само мјестанин са својом кобилом И ПЛАТОНОМ. Светозар Врсајковиц и Миленко Јовиц све у свему Циста провокација Рузе и Љубе.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познаваоц

12.12.2017 20:38

Кад би сви говорили истину,овакви и слицни спорови би се брзо ријесили,а правосудју би било много лаксе,назалост у овом времену то није слуцај,а најгоре је кад истина постане таоц неистине.Сви ми долазимо пред суд правде.

Name

Сусана

12.12.2017 22:12

Руза је у праву, сви сто коментарису не љепе ствари немају појма како је то све било , ја сам била уз њу и знам како је све било није она једина крива вец је и миленко и сви други :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

право

13.12.2017 09:51

Друствена својина је давно изумрли појам, ако је покојни претходни власник дао тобозе неку сагласност има ли икакак документ? Нека, е па то мозете да окаците мацку на реп. Приватно власниство је закон, ако га има у праву је. То сто је неко несто градио прије 100 година објести мацку о реп. Али будуци да има Стока висег реда (дрзава и други људи) онда лијепо изузмите земљу платите људима ста им следује по закону за ист вриједност затим срусите све песправно изградено и ко год се побуни у затвор у Туњице. Цекати да се они договоре је исто као цекати да Албанци врате Косово. Ред се мора знати, ал ипак показати "тобозе" како све радис у корист људи уз мото "Брига о мојим Сељацима". А мозе такоде И Јакес ако је људима стало да тамо презиме. Цуј дрзава да се боји једне бабе ...а с друге стране Србац је познат по судијама и тузибабама...тако да је јебено да се овдје спорис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друг

13.12.2017 11:49

Ово је права истина Опстина је Тим путем највисе крала дрво уз помоц лугара и полиције Сто се тице миленка јовиц провјерите затвор туњице А Мирослав Стојковиц је бијо два пута љецен на психиатри цовјек психиопата Питај те другу страну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комшија

13.12.2017 17:05

Драга Рузо,где си била од 1991 до 1996 год да исправиш правду око планског пута?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зивот

13.12.2017 19:41

Ова особа сто је све ово дала у јавност није се добро информисала. Прије него сто се народ бави оваквим стварима било би добро да се добро распита стаје права истина. Назалост у опстини Србац иде све преко познаства (Фамилија, Пријатељи и они којима се мора лизати ......) зато се овакве ствари и десавају. Нама треба закон а, не ова срамота. Господја Руза се бори за своје и тако и треба. А, тај господин Миленко који трази помоц боље да баци ту цигару из руке. Имамо ми довољно бједе која нема ста да једе а, од дрзаве недобија ниста. Господин Миленко је познат у опстини Србац јер се стално налази по кафанама. Знаци и за то се има??? Док опстина Србац има за оваког госпоина знаци да није угрозена. Ко год даје ово дао у јавност морам реци да га сазаљевам јер је ово срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лепенчанин

04.06.2019 08:49

Слажем се. Миленко је велики боем

Name

Градинар

14.12.2017 13:49

Постоји онај пут који иде Татица брдом,али посто се народ иселио нема ко да га одрзава! Мозда је ово добра прилика да власници имања ,уз подрску села и опстине,направе акцију и тај пут поправе! С друге стране уз сво постовање приватне својине(ако је заиста тако),не видим разлог да комсија не би могао доци до своје куце (вјероватно се ради о неком неспоразуму и инату од ко зна кад)! И како казе народни пјесник (уз малу промјену да се ко не би наљутио): „ДРУМОВИ ЦЕ ПОЗЕЉЕТИ ПУТНИКА,АЛИ ПУТНИКА НИГДЈЕ БИТИ НЕЦЕ...“

ОДГОВОРИТЕ