Чекала је 25 година - Звезда је у 1/16-финала ЛЕ!

Фудбалери Црвене звезде пласирали су у нокаут фазу Лиге Европе, пошто су у последњем колу групе Х победили Келн са 1:0.  Пролеће на Маракану слеће! Црвена звезда тукла Келн (1:0) на крцатом стадиону Рајко Митић и први пут после 25 година успела на презими у Европи.  Звездина бајка траје - европско пролеће на Рајку! Црвена звезда савладала Келн у последњем колу групне фазе Лиге Европе голом Славољуба Срнића (1:0) и као другопласирана у својој групи обезбедила нокаут фазу.

Фудбал 07.12.2017 | 23:16
Чекала је 25 година - Звезда је у 1/16-финала ЛЕ!
Клуб из "Љутице Богдана" после 25 година поста успео је да се пласира у плеј-оф европског фудбалског такмичења.

Изабраници Владана Милојевића добро су кренули меч, међутим ништа лошији нису били ни гости из Немачке.

Прву прилику имали су играчи Келна и то у 13. минуту. Соренсен је шутирао главом, али лопта није била упућена јако према голу, па је Борјан то лако одбранио.

Само минут касније и Јојић је имао прилику, али је његов шут такође завршио у наручју Милана Борјана. Како Келн није искористио две солидне прилике, уследила је казна на другој страни.

Крстичић је сјајно центрирао са леве стране, а Срнић прецизним ударцем левом ногом савладао Хорна.

После само пет минута од датог гола, црвено-бели су имали нову шансу. Боаћи је био усмаљен у нападу, али је успео да дода лопту до Канге. Везни играч Звезде шутирао је из прве, али је његов покушај завршио у рукавицама голмана.

До полувремена Келн је претио преко Милоша Јојића. Бивши играч Партизана шутирао је веома добро, али је лопта погодила спољну страну гола. Са резултатом 1:0 отишло се на паузу, 1:0.

У наставку меча Звезда је умртвила темпо игре, што се испоставило као прави потез. Келн није имао озбиљну прилику у другом полувремену, па је тако Звезда заслужено победила.

Клуб из "Љутице Богдана" постао је први клуб у историји који је успео да из првог кола квалификација за Лигу Европа, прође у нокаут фазу другог по рангу европског такмичења.

Црвена звезда је после тачно 25 година обезбедила пролеће у Европи!!!

Фудбалери црвено-белих су пред тачно 51.365 навијача на "Рајку Митићу" и други пут у оквиру Лиге Европе победили Келн минималним резултатом, па као другопласирани у својој групи обезбедили пролаз у нокаут фазу овог такмичења!

Звезда је ову фазу такмичењу завршила са 9 бодова, иза Арсенала који је победио БАТЕ (6:0), и са нестрпљењем чека жреб за 1/16 финала Лиге Европе који је у понедељак у Ниону.

Гол одлуке постигао је Славољуб Срнић у 21. минуту након одличне акције по левој страни када је Ненад Крстичић у "простор" избацио Милана Родића, а овај одлично пронашао Звединог крилног фудбалера који се одлично кретао и "поспремио" лопту у мрежу.

Био је то једини гол на мечу у коме је Звезда остварила историјску победу, а Србија ће у наставку Лиге Европе имати два тима пошто је претходно и Партизан прошао као други.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - КЕЛН 1:0 (1:0)

Мало који навијач је веровао да ће Црвена звезда обезбедити "европско пролеће" када су стартовале квалификације у јулу, просто јер то никада нико није успео од када постоји Лига Европа (2009/10), али је пошло за руком фудбалерима Владана Милојевића.

Четврти пут у шест европских мечева у групној фази мрежа Милана Борјана остала је нетакнута, а на крилима његовог доброг наступа - прорадила је и офанзива.

Након лошег уласка у меч, нервозе и доста индивидуалних грешака које баш захваљујући канадском голману Келн није претворио у гол - Звезда је створила и прву шансу и одмах "убила" нови налет самопоуздања код немачких играча који су у току недеље добили новог тренера.

Срнић је након неколико мечева у којима је промашивао "чисте шансе" успео да постигне свој први гол у групној фази Лиге Европе и то колико вредан...

Келн је имао своје шансе, Јојић је озбиљно претио у првом полувремену, док је Осако имао најбољу шансу у наставку сусрета, али као да је Звездин бедем од постизања гола био превисок за "јарчеве". Звезда је стајала иза лопте и мудро чекала контру, имали су своје шансе и Боаћи и Канга, али су можда у тим моментима били и пресебични.

Оно што су старије генерације Звездиних навијача са поносом, али и сетом у гласу препричавале, ове млађе нису ни веровале да би у скоријој будућности могло да се догоди. Али десило се, и то у сезони којој нико од присталица најтрофејнијег српског клуба није придавао велики значај. Ова генерација Владана Милојевића можда није велика, доминантна, талентвана, нити славна као неке претходне, али је у овом тренутку армија Звездиних навијача на њу поноснија него на многе у својој историји. Црвена звезда је захваљујући победи над немачким Келном после 25 година обезбедила европско пролеће, где ће бити у прилици да са још неким новим спектаклом крунише ову, већ сада, фантастичну сезону - 1:0 (1:0).

Није Црвена звезда ни овога пута против Келна одиграла блиставу утакмицу, али је баш немачким оружјем извојевала друго славље у групној фази Лиге Европе. Искористила је прву велику грешку противника, у идеалном тренутку повела голом Срнића и себи отворила пут ка 1/16 финала Лиге Евопе.

Иако је углавном боље комбиновао, имао често теренску иницијативу, Келн своје прилике није доводио до озбиљне реализације, а примио је гол из првог Звездиног озбиљнијег ударца. Била је то сјајна контра црвено-белих, Крстичић је мајсторски упослио растрчаногРодића, а овај неуморног и сјајно постављеног Срнића. Тимо Хорн је осми пут вадио лопту из своје мреже у овом такмичењу.

Формација са Крстичићем на крилу, односно повратником у везни ред Бранком Јовичићем, није одмах дала жељени резултат домаћину, али како је меч одмицао, обојица су изгледала све боље. Бивши везиста Сампдорије је почео да шаље лопте између линија, а доскорашњи првотимац Амкара да на себи својствен начин „хапси“ противничке креаторе игре.

Звезда је у дефанзиви имала далеко више проблема са везним играчима који су се прикључивали из другог плана, него са нападачима. Опасни Гираси је био „под кључем“ сјајног Дамијана ле Талека, док је све остале ничије лопте беспрекорно чистио Вујадин Савић. Са друге стране, у офанзивним акцијама Београђана било је потребно више употребљивих лопти кроз средину. Канга и Доналд су углавном били прилично одсечени, а самим тим и најофанзивнији Ричмонд Боаћи, који је својом борбеношћу и добрим трчањем ипак умео да измами аплаузе расположене Звездине Маракане.

Црвено-бели су највећи број опасних прилика стварали преко левог бока. Иза леђа Крстичићунебројано пута је протрчавао Родић. Одлични леви бек је у правом тренутку добио на континуитету утакмица, па је био бржи него икад, а посебно у одлучујућем 22. минуту, када је спојио са голом стрелца исторјског гола за српског вицешампиона.

Милојевићев тим је стечену залиху љубоморно чувао. У другом полувремену су се очекивали знатно опаснији напади немачког састава, али су они изостали. Штефан Рутенбек није успео да направи чудо за само неколико дана, а заслуге за то у огромној мери иду организованој игри домаћина, који није дозволио противнику да се размахне, већ је чврстом игром стигао до великог резултата.

Црвена звезда ће противника у 1/16 финала Лиге Европе добити у понедељеак на жребу у Ниону.

Ц. ЗВЕЗДА - КЕЛН 1:0
/Срнић 22/

Београд. Стадион: Рајко Митић.
Судија: Боби Меден (Шкотска).

Црвена звезда (4-2-3-1):Борјан - Стојковић, Савић, Ле Талек, Родић - Доналд, Јовичић (од 64. Пешић) - Срнић (од 81. Гобељић), Канга (од 88. Рачић), Крстичић  - Боаћи. Клупа: Супић, Бабић, Гобељић, Рачић, Милијаш, Аџић, Пешић.

Келн (4-3-3): Т. Хорн - Олковски (од 64. Клинтер), Соренсен, Ј. Хорн, Рауш - Озкан, Леман, Јојић - Клеменс (од 71. Уахим), Осако, Гираси. Клупа: Кеслер, Клинтер, Јакобс, Риса, Уахим.

Лига Европе – шесто коло:

Група Х:

Црвена звезда – Келн 1:0
Срнић 22

Арсенал – БАТЕ Борисов 6:0
Дебиши 11, Волкот 37, Вилшир 43, Пољаков 51, Жиру 64, Еленени 74

Табела:
1. Арсенал 6 4 1 1 14:4 13
2. Црвена звезда 6 2 3 1 3:2 9
3. Келн 6 2 0 4 7:8 6
4. БАТЕ Борисов 6 1 2 3 6:16 5

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар