“Потребно пронаћи заједнички интерес“

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је у разговору са америчким колегом Рексом Тилерсоном да Србија и САД треба да пронађу заједничке интересе и постигну стратешке договоре.

Србија 07.12.2017 | 16:10
“Потребно пронаћи заједнички интерес“
"Потребно је видети како можемо да имамо добитну комбинацију у којој би се нашли заједнички интереси, да би трајно били решени неки проблеми који постоје у региону, као што је Косово и Метохија", рекао је Дачић.

Дачић, који се са Тилерсоном састао у Бечу на маргинама Савјета министара ОЕБС-а, истакао је да је неопходно постићи стратешке договоре и да је Србија спремна да отворено разговара са новом америчком администрацијом.

"Те промене у америчкој политици могу да направе само председник, потпредседник и министар спољних послова. Они, који су из старог естаблишмента, нису ни способни за тако нешто, јер бране своју политику из деведесетих година прошлог века", изјавио је Дачић.

Дачић је за Тањуг рекао да је Србија 100 година послије стратешког партнерства и заједништва из Првог свјетског рата са САД, дошла у ситацију да је ратовала са Америком.

"Разговор са Тилерсоном био је отварање врата да се почетком идуће године направи билатерални састанак с њим", каже Дачић, који је министарски савјет ОЕБС-а искористио за контакте са представницима других земаља, као што су Русија, Украјина, Велика Британија, Швајцарска.

Он је рекао да је на састанку са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим разговарао о неким детаљима његове посјете Србији 24. фебруара идуће године, на јубилеј годишњице дипломатских односа Русије и Србије.

Дачић је навео да је министар за Европу Велике Британије пренио да његова земља за крај јула спрема Самит ЕУ и западног Балкана, који ће бити у Лондону, те да је позвао Србију да, ако има неке посебне захтјеве, то изнесе.

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Актовка

07.12.2017 17:28

То је утопија. Ста је с дојц маркама из актовке?

ОДГОВОРИТЕ