Анализа: Идеална утакмица за Суму!

Партизаново гостовање Динаму у последњем колу Групе Б Лиге Европе (19. 00) све је само не излет!

Фудбал 07.12.2017 | 16:00
Анализа: Идеална утакмица за Суму!
Нема у фудбалу неважних утакмица. Не постоји оно у нас одомаћено "нема везе шта ћемо да урадимо".  Што би рекао један од актуелних првотимаца црно-белих:

"Екстра сам мотивисан и кад играм пријатељски меч за мој Партизан".

Неко ће казати како је то само слаткоречивост. Има људи, загледаних у блиску будућност, спремних да сугеришу Мирославу Ђукићу да одмори стартере и сачува носиоце игре за последња два суперлигашка кола. Ту су и они уверени како један меч, макар био и у Лиги Европе, може да се одигра без стреса, без притиска...

Да ли је баш све тако?

Сувише су и Динамо и Партизан велики клубови да би вечерас играли "пријатељски". Из самопоштовања, пре свега. Из респекта према такмичењу. Из обавезе према прошлим и матрице какву би требало да следе будуће генерације. И довољно је Мирослав Ђукић - да се само на њега ограничимо - озбиљан човек, навикнут још из играчке каријере да утакмице не дели на велике и мале, па неће себи дозволити да на терен стадиона у Кијеву пошаље другопозивце и каже им: "играјте за своју душу". Поготово што је ово сусрет чији нус продукти могу да буду значајнији од првог места и исплативији од пар стотина хиљада еврића колико следи победнику групе.

Ако вечерас (19.00 РТС 1, ТВ Аренаспор 1) Партизан, на пример, добије - Сејдубу Суму.

Утакмица завршног кола Групе Б Лиге Европе је као нацртана за везисту из Гвинеје. Баш за њега. Баш сад. Баш овде у Кијеву. Тешко да ће имати бољу прилику од ове да до одласка на зимску паузу убеди све - од челника до навијача - да је чекања био вредан. И да у тој глави има идеја какве су га препоручиле црно-белима, а у ногама барута да замишљено и оствари.

Под условом да му Ђукић најпре нађе место у првих 11 (или да га уведе било кад током утакмице), Сума ће бити у обавези да закорачи на исти онај пут којим су се кретали Марко Јанковић, Леандре Тавамба, Данило Пантић, Огњен Ожеговић... Сви су дочекивани питањем "колико могу?", било је периода кад су се озбиљно мучили у првенству, а онда се у Европи показало да - могу. Јанковић је давао голове и делио асистенције, Тавамба носио на леђима одбрану сваког ривала, Пантић и Ожеговић завршили акцију за историјски гол против Јанг Бојса.

Није ли сад ред да Сејдуба Сума уради нешто? За Партизан. Прилика је идеална. Нешто као пенал у фудбалу. Јер, утакмица са Динамом нема такмичарски значај да би се после ње судило бившем играчу Слована, нема тензију приметну пред дуеле са Скендербегом и Јанг Бојсом кад је морало да се победи, неће бити ни непријатељског амбијента на трибинама, пошто се очекује једва 10.000 гледалаца...

Можда је баш то потребно Суми. Мир. На таквом амбијенту инситира Мирослав Ђукић, па је дочекао и оспоравне Пантића и Ожеговића. Чувао их је од спољних утицаја, штитио, а они му вратили на терену. А сад, у дану кад чисто спортски размишља како би било лепо да се савлада најтрофејнији тим Украјине, и то у његовом дому, можда се тренеру и целом Партизану укаже и најскупљи фудбалер у историји клуба. Наравно, да за почетак, што му је и сам тренер сугерисао, почне да трчи као остатак тима. Да игра за исти. Да буде конкретан као што није био досад. Тешко је поверовати да је случајно дао 25 голова прошле сезоне. Дакле, зна.

Буде ли Сејдуба Сума вечерас, напокон, учинковит могао би да поправи своје не баш чврсте позиције и наметне се као потенцијални лидер екипе за други део сезоне кад ће се одлучивати о трофејима.

Тек тад неће бити неважних утакмица.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар