Бањалука добила признање

Град Бањалука проглашен је вечерас у Бриселу за Европски град спорта 2018. године, као један од 23 европска града који се окитио овим признањем, намјењеним популаризацији бављења спортом.

Република Српска 06.12.2017 | 19:09
Бањалука добила признање
Бањалука је једини град из БиХ који се окитио овом титулом и уједно једини ван Европске уније који ће носити овај назив у 2018. години.

Престижно признање, које додјељује Европска федерација метропола и градова спорта, вечерас је у Европском парламенту у Бриселу, у име града, примио градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Након уручења, градоначелник Радојичић изјавио је Срни да ће град Бањалука, са своје стране, учинити максималне напоре у идућој години да би се ова награда валоризовала кроз конкретне активности на терену, а прије свега популарисањем бављења спортом међу дјецом школског узраста.

"Ово је велика ствар и за међународну афирмацију града, поготово што цијела БиХ, па тако и Бањалука, у европској јавности још носи терет посљедњег рата.
Данас ту слику, кад је ријеч о Бањалуци, покушавамо промијенити наметањем у први план прича о култури, спорту и побољшању пословног окружења", рекао је Радојичић.

Он је додао да ће Бањалука, захваљујући овом признању, дати додатни "вјетар у леђа" недавно усвојеном програму развоја спорта на подручју града, којим се у први план ставља развој спорта међу дјецом школског узраста.

Према његовим ријечима, Европска федерација је, приликом разматрања апликације за ово признање, посебно позитивне оцјене дала новом програму за развој спорта.

Радојичић је истакао да је циљ да у наредној години Град развија спортску базу, дајући подршку развоју школског спорта.

"Град ће финансирати спортске програме у школама, стављајући фокус на дјецу у узрасту до шестог разреда. У школама ћемо развити посебне програме са наставницима физичког васпитања о додатним спортским активностима које би биле бесплатне за ту дјецу. Другим ријечима, Град би плаћао додатне спортске програме, а они који би се, по истеку програма, даље одлучивали на бављење спортом, били би усмјеравани према спортским клубовима", навео је Радојичић.

Осим Бањалуке, титулу Европског града спорта за 2018. годину понијела су још 22 града, и то сви из земаља чланица ЕУ. Од земаља бивше Југославије, признање је, добио и словеначки Марибор.

Учешће у највећој мрежи градова спорта доноси бројне погодности, као што су регионална и европска препознатљивост, али и прилика да град учествује у бројним конкурсима за средства ЕУ када је у питању спорт.

Град Бањалука се на кандидатуру за Европски град спорта одлучио слиједећи примјере бројних европских градова који су у прошлости остварили значајне користи од ове титуле.

Од 2007. године, откад се додјељује ово признање, забиљежени су примјери бројних градова који су, послије стицања овог признања, знатно подигли ниво спортских активности, али и привлачења нових инвестиција.

Као једни од најуспјешнијих примјера, често се наводе словачке Кошице, који је, као Европски град спорта 2016. године, успио да на основу тога привуче око 10 милиона евра нових инвестиција, али и италијанског Торина који је, у години када је био град спорта, успио да организује више од хиљаду спортских догађаја.

(Срна)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Масонске форе ка врху пирамиде

06.12.2017 18:24

Којег БЛ спорта? Сви клубови су разорени, инфраструктура катастрофална...некад спортисти доносили олимпијске медаље, РК био шампион Европе, боксерски спектакли, ФК узео Куп Југославије, играча из БЛ и околине било у репрезентацији увијек...а сад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

06.12.2017 19:11

РЕ, ТАКО ЈЕ. Б.ЛУКА ЈЕ БИЛА ГРАД СПОРТА А САДА ЈЕ ГРАД СЕЉАЧИНА И СНСД УВЛАКАЧА, А НАЈВЕЋИ ЈЕ ОВАЈ РАДОЈЧИЋ КОЈИ ЛУПА КО НИКО ДО САДА. О КАКВОМ СПОРТУ ОН ПРИЧА КАД СУ НАЈВЕЋИ КЛУБОВИ У РС КРУПА И ИГОКЕА

Name

Слазем се

06.12.2017 19:37

Прогласите градом привреде и фабрика, добрих плата и задовољних градјана, па це бити и спорта и културе. Са празним дзепом вецине градјана у овом времену мозе бити само град “натезања од првог до првог”.

Name

Ре

06.12.2017 20:53

Од индустријског самоодрживог града до административно сељачког презадуженог града...спорт смртно пострадао!

Name

@Масонске форе

07.12.2017 05:44

Браво. Све су то сектаси, масонске слуге! СНСД-овце су нико и ниста, само пијуни у игри. Масонска лоза звана ЕАСТ-WЕСТ Бридге, огранак Трилателарне комисије! Сви су са сликом и описом наведени. Имена као: Ана Брнабиц, Игор Радојичић, Ведран Скоро, Ранко Скрбиц, Огњен Тадиц, Зорица Михајловиц...итд. Има на листи и неких студентских лидера из РС и Србије... Све го плаценик! Ево и линк, па се уверите. хттп://www.еwб.рс/мемберс.аспx

Name

модрицанин

06.12.2017 19:04

Секта све унистила сто није њихово власниство.Јос да преселе Борац у Трн и да се све загрне..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гром

06.12.2017 22:30

Јао ђетића господе боже. Јао Бањалуци кад је ове брадоњице по свијету брукају. Опет се нико прогласио низашта. Опет смо доњи у надгорњавању са СНСДовом кликом и њиховим брадатим ликом. Опет се окитио туђим перјем и опет себи дао улогу креатора нечега. А опште је познато да је креатор хаоса. На теорији хаоса је некад давно и магистрирао. Јадна Бањалуко ко ти се на грбачу попео...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гром 1

07.12.2017 07:24

Ај, Маринко, не сери, Бога ти...

Name

ре:гром

07.12.2017 10:55

Није Умићевић од јуче. Он је давно окренуо ледја пдп-у и много пута доказао лојалност градоначелнику. Г. Радојчицу

Name

ПЕРО

06.12.2017 22:35

МИЛИ МОЈ СТО НАПИСА ДАЈЕ БАЊА ЛУКА ГРАД ИЗ БОСНЕ ЦУЦЕ ТЕ ДОДИК ОН МИСЛИ ДАЈЕ БАЊА ЛУКА ДРЗАВА ЈАДАН ОН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

07.12.2017 01:21

Браво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОГДЕ

07.12.2017 07:25

--као један од 23 европска града који се окитио овим признањем, намјењеним популаризацији бављења спортом-- глупан се поноси оним цега се памтена стиди. Градонацелнице дјеца писају у сколама у захрдјале wц соље, једу смеце тако реци , грију се на бубњаре , немају текуце воде у сколама, у сред бања луке блато цим оадне киса, у болницама бубе свабе поједосе пацијнете...е ти си један млохави qрац градонацелнице, један затуцани провинцијални радонацелник који узива у мало локалне славе са својим улизицама и неспособним сарадницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Град Бањалука проглашен је вечерас у Бриселу за Европски град спорта 2018. године,"

07.12.2017 07:28

"Осим Бањалуке, титулу Европског града спорта за 2018. годину понијела су још 22 града." ТО ЈЕ ОНА ТИТУЛА СТО СЕ КУПУЈЕ. КАО И ОНА ЗА КУЛТУРУ! Педерске форе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

07.12.2017 07:49

ТО СЕ КАЖЕ УЛИЗИЦЕ.ГДЈЕ ГОД ОДУ А НИГДЈЕ И НЕ ИДУ СПОМИЊУ БИХ ЗАТО ШТО МОРАЈУ У РС ИХ НОН СТОП ПЉУЈУ .ОНИ ВОЛЕ МЕДИЈСКИ ПРОСТОР .ПОЗДРАВ НОВИНАРИМА КОЈИ ТРПЕ ОВАКВЕ СВАКИ ДАН .НОВИНАРИ СУ ЗА ЊИХ ИЗМИСЛИЛИ СВИЈЕТ ДА НЕ МА НОВИНАРА НЕ БИХ БИЛО НИ ОВИХ СЕЉАЧИНА ПО БАЊА ЛУЦИ. ВЛАСТ ИХ ПОНИЖАВА НА СВАКОМ КОРАКУ .ЗАТО НОВИНАРИ ИЗДИГНИТЕ СЕ ИЗНАД ЊИХ И БУДИТЕ ПРОФЕСИОНАЛЦИ.ОНИ СУ НАМ УНИШТИЛИ СВЕ И ЈЕДНУ СТРУКУ У РС СВОЈИМ БАХАЋЕЊЕМ СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ