Комеморација у дворани “Лисински“

Комеморација Слободану Праљку, који је извршио самоубиство у хашкој судници, биће одржана у понедјељак тачно у подне, у дворани "Лисински" у Загребу.

Регион 06.12.2017 | 08:30
Комеморација у дворани “Лисински“
Како преносе хрватски медији, пред четрдесетак генерала који ће на комеморацију доћи у свечаним униформама, о Праљку ће говорити његови пријатељи Мирослав Туђман и Станко Сопта.

Клапа Драча из Мостара извешће пјесму "То је земља диде мог", прије химне коју ће отпевати клапа Светог Јураја хрватске ратне морнарице, а како наводи Индеx.хр, рецитоваће се и Шекспир...

Портал нет.хр чак наводи да ће Гундулићеву "Химну слободи" одрецитовати глумац Драган Деспот, а на столу ће бити само једна ружа.

Од Праљка, који је у Хагу правоснажно проглашен кривим за ратне злочине у БиХ, јавно ће се опростити и Хрватски генералски збор.

"Већ неколико дана радимо на сценарију како ће то изгледати. Данас је то потврђено. Сценарио је искоординиран са породицоми и најближим пријатељима", казао је за РТЛ Павао Миљавац, предсједник збора.

Праљак се прије недељу дана убио у судници Хашког трибунала, попивши отров, након што му је потврђена првостепена пресуда на 20 година затвора за ратни злочин над муслиманима у дијелу БиХ.

Шесторици челника такозване "хрватске републике Херцег-Босне" Хашки суд је правоснажно изрекао укупно 111 година затвора за злочине над муслиманима у БиХ: Прлићу 25, Стојићу, Праљку и Петковићу по 20 година, Цхорићу 16 и Пушићу 10 година затвора.

Пресуда је, поред тога, утврдила и да је Хрватска извршила међународну агресију на БиХ, те да је на челу са тадашњим државним врхом, прије свега предсједником Фрањом Туђманом, починила удружени злочиначки подухват са циљем етничког чишћења дијела БиХ.

Извор: Тањуг

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Браво!

06.12.2017 07:47

Само се рекламирајте, нека цијела планета види злочиначку државу. Не бих купио ништа хрватско, таман да ми за лијек треба, мамицу им фашистичку јбм! Само да се она стока из лиштице мало уздигне, да их транспортујемо код оне жуте кује у матицу, нека их задоји и нахрани!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

06.12.2017 08:14

Ти тек сада увидео да су Хрвати фасисти/устасе..

Name

МС

06.12.2017 08:52

поново,се устасе окупљају обуцене у устаске униформе са поздравом за дом спремни, мамувам, спалицевас огањ и пеогутари васе мире.

Name

МС

06.12.2017 08:58

ух, маму вам, монструми, гдје су српске зртве, зарад "братства и јединства "нисмо смјели достојно пикопати насе муценике, сјеме вам се затрло навијек.

Name

Последњи кинески цар

06.12.2017 09:02

Ето, запад тј. Меркелова и ЕУ ће увести санкције Додику што подржава и брани генерала Младића. Ако кажемо, у реду, немамо ништа против јер се пресуде Суда нетребају коментарисати нити подржавати осуђени за ратне злочине, шта онда да ЕУ уради са Китаревићком ,Пленковићем и Човићем и њиховим коментарима како је Хашки Суд злочиначки и политички? шта са ХДЗ-ом и Хрватским Сабором и минутом ћутања за осушеног ратног злочинца? Ја сам давно схватио да ти ЕУ званичници ништа добро нити раде нити мисле овим просторима и народима јер селективно гледају на исте ствари и само праве пометњу, раздор и проблеме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

06.12.2017 09:27

Ником од њих није стало до Праљка као ни до лањског снијега, све то је додворавање бирацима за следеце изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе

06.12.2017 11:29

Управо! Никоме њима није стало до народа. Ово је само фолклор за глупе градјане. Како је народу најбоље отидји на аутобусну станицу .Сви они користе једтине реторике да добију глас и власт.

Name

Ојха

06.12.2017 20:40

Свака њима част како поштују заслужне људе и како им одају почасти. Срби су најгори и не треба им непријатељ, они сами себе уништавају.

Name

Ех

06.12.2017 09:49

У ста окренусе. А како је Мери Цетиниц некад лијепо пјевала....

ОДГОВОРИТЕ