АБА: Звезда добила Игокеу само ''са плус 5''!

Одлична рола Давидовца, Звезда савладала Игокеу! Кошаркаши Црвене звезде победили су екипу Игокее са 85:80 (22:19, 26:19, 16:20, 21:22) у последњем мечу 10. кола АБА лиге.  Звезда држи корак, аплаузи за Давидовца! Црвено-бели остварили пети "везани" тријумф у АБА лиги. Шампиона ка победи против Игокее 85:80 погурали Дејан Давидовац и чврста одбрана.  Кад је пао Реал у Мадриду, морала је и Игокеа у Београду! Нека се спреми Ефес, црвено-бели су у добром ритму.

Кошарка 05.12.2017 | 09:30
АБА: Звезда добила Игокеу само ''са плус 5''!
Изабраници Душана Алимпијевића остварили су осми тријумф у регионалном такмичењу, док су "Игоси" доживели и шести пораз.

Поново одличан меч за Звезду одиграо је Дејан Давидовац, који је покренуо серију и на неки начин "сломио" Игосе у четвртој деоници. Меч је завршио са осам поена, пет асистенција, три скока, једном блокадом и украденом лоптом - индекс 17.

У првој четвртини Матијас Лесор је незгодно пао, али испоставило се ништа озбиљно. 

Утакмица је отворена нешто спорије, међутим брзо су обе екипе ухватиле добар ритам. Звезда се муча са процентом ван линије 6,75, пошто је у првој деоници погодила само једну тројку из осам покушаја. 

После првих 10 минута игре Звезда је водила са 22:19, а онда је у другој деоници предност само расла.

Све захваљујући сјајном Тејлору Рочестију који је убацио 15 поена и поделио четири асистенције. Звездин Американац погађао је из свих позиција и предност црвено-белих износила је +15, 45:30.

У првом периоду требало би истаћи сјајну тимску игру, пошто је сваки играч дао солидан допринос. Актуелни шампион Србије и региона на полувремену је имао +10, 48:38.

У трећој деоници дошло је до опуштења Црвене звезде. Игокеа је то знала да искористи и да дође на само -2. Ипак, да се пред последњих десет минута не уђе са само +3, побринуо се Лесор који је погодио уз фаул на крају деонице, 64:58.

Као што је речено, у последњој деоници Давидовац је играо одлично на оба краја терена и тако је осигурао победу Звезди. На крају 85:80. Одличан меч за Игокеу одиграо је Роберт Рикић који постигао 23 поена. Код Звезде најефикаснији био је Рочести са 20.

Звезда ће у следећем колу АБА лиге играти против Цибоне у Загребу, а Игокеа ће дочекати Мегу.



Игокеа је као и увек била "жилав" противник у Пиониру, али је Црвена звезда мтс знала да мирно оствари осму "јадранску" победу ове сезоне.

Бранилац титуле дочекан је аплаузима после победе на гостовању Реал Мадриду а исто тако је и испраћен, после тријумфа избореног средином другог дела утакмице.

Иако су домаћи у другој четвртини стекли и осетнији "плус" (45:30), Игокеа се у трећој деоници вратила у игру и имала неколико напада за изједначење и вођство. Ипак, остала је без одговора за одлучујућу офанзиву црвено-белих, коју је предводио Дејан Давидовац.

Високи плејмејкер Звезде постигао је осам поена, уз пет асистенција и уз чврсту тимску одбрану био је фактор одлуке. Када је у последњој деоници затражио измену и предах, поздрављен је аплаузима навијача, као и саиграча и стручног штаба, који су га дочекали на ногама.

ЗВЕЗДА - ИГОКЕА 85:80 (22:19, 26:19, 16:20, 21:22)

Црвено-бели су задржали корак и победу заостатка за Будућношћу, размишљајући и о одмору, па је највише времена на паркету провео Милко Бјелица (27 минута, девет поена), а само Никола Радичевић није истрчавао на паркет, као и у Мадриду, где је посао другог плејмејкера такође одлично урадио млади Давидовац.

С обзиром на веома добро нападачко вече Тејлора Рочестија (20 поена), може се рећи да су плејмејкери Звезде вечерас били у првом плану, без обзира на чињеницу да Американац, као ни остатак тима, није био ни приближно инспирисан у шутевима за три поена као у Шпанији у петак (тимски 5/23).

Ипак, и поред таквог шута са дистанце, Звезда је без нервозе налазила ритам када је било важно и обуздавала налете борбеног госта. Центар Игокее Роберт Рикић одиграо је меч сезоне и скоро без промашаја постигао чак 23 поена (10/11 за два, седам скокова), а важан импулс екипи Драгана Бајића у другом делу дао је и плејмејкер Марко Љубичић, постигавши 12 поена, уз шест асистенција.

Управо је искусни "плеј" покренуо Игокеу у серију којом је пришла на два поена "минуса" (55:53), коју је Давидовац дефинитивно одбио поенима после продора за 66:58.

Црвена звезда мтс се после тријумфа враћа евролигашким обавезама и припрема за меч против Ефеса у петак на истом месту, док ће Игокеа са скором 4-6 стати на деобу екипа смештених од седме до 10. позиције табеле, заједно са Цибоном, Задром и Морнаром.

Када победите Реал Мадрид усред Шпаније, тешко је очекивати да ће вам на домаћем терену проблем направити Игокеа. Црвена звезда није баш почистила увек неугодног противника, али је успела да оствари важну победу у 10. колу АБА лиге и слави с 85:80 (22:19, 26:19, 16:20, 21:22). Везала је други тријумф у свим такмичењима после репрезентативне паузе и направила лепу најаву евролигашког обрачуна с Ефесом у петак.

Самопоуздање се видело на лицима играча Душана Алимпијевића, али је и пре почетка меча било јасно да су црвено-белима утакмице на Јадрану приоритетније него  оне у Евролиги. Зато су морали да материјализују велики скалп из Мадрида, а то им је и пошло за руком.

Звезду је предводио Тејлор Рочести са 20 поена и пет асистенција, Немања Дангубић је имао 12, а Џејмс Фелдин 11 поена. Код Игокее Роберт Рикић је убацио 23, а Малколм Ли 13 поена. 

Пред 3.500 гледаоца Звезда је одиграла тежак дуел, дуго ломила отпор гостију и коначно успела да га сломи у последњој четвртини. Игокеа је дошла и на два поена заостатка у трећој деоници, али се домаћин на време пробудио.

Звезда је и на овом мечу почела с шуутевима с дистанце, а у рекету је имала проблема и да нападне и да брани 219 центиметара високог Рикића са Лесором на петици. Његова висина је терала Звезду да шутира с удаљености, а приликом пик ен рола Игокее одбрана домаћина није реаговала најбоље.

Саиграче и публику је потом подигао управо Лесор када је феноменално закуцао, обруч је био на ивици да се одвали, али се Француз потом и угрувао при паду, напустио на кратко терен, отишао у свлачионицу, али се убрзо вратио на клупу и добио аплауз публике. Све се добро завршило како је могло.

Било је и размене добрих шутева, на једној страни тројку је дао Милко Бјелица, на другој страни је мотивисан и прецизан ван линије 6,75 био Данило Шибалић са две тројке.

Црвено-бели су у другој деоници мало подигли ниво агресивности  у одбрани, Рочести је био расположен за игру па је имао неколико погодака с полудистанце, као и продора, и то у тренуцима када се остали саиграчи нису кретали на прави начин. Јако важни поени су то били.

Помагао му је и Јанковић шутем за три и блокадама, Фелдин нападачки, као и Јовановић  офанзивним скоком, па је Звезда на полувреме отишла с предношћу од 10 поена (48:38). Било би и 13 да Радивојевић  није дао тројку у последњем секунду првог дела.

Ипак, у трећој деоници дошло је до пада у Звездиној игри па је Игокеа  успела тотално да се врати  у игру и приђе на два поена  заостатка, али је тада Дејан Давидовац дао важне поене и одржао домаће у предности пред улазак у последњу четвртину.

Давидовац је наставио с добрим играма и у последњој деоници, разиграо Лесора и Бјелицу, постигао важне поене, изашао уз овације с трибина, а Звезда је отишла на 10 разлике.

То је било одлучујуће.

АБА ЛИГА, 10. КОЛО: Црвена звезда - Игокеа 85:80
/22:19, 26:19, 16:20, 21:22/

Дворана Пионир
Посета: 3.574
Судије: Синиша Херцог, Игор Драгојевић, Сашо Петек

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Радичевић -, Дангубић 12, Давидовац 8 (5ас), Лазић 3, Антић 3, Добрић -, Фелдин 10, Јанковић 7, Рочести 20 (5ас), Лесор 11, Јовановић 2, Бјелица 9.

ИГОКЕА: Поњавић -, Ли 13, Гајић -, Глоговац -, Милошевић 10, Јевтовић 2, Радивојевић 10, Љубичић 12, Шибалић 10, Рикић 23.

АБА лига, десето коло:
Олимпија – ФМП Железник 73:64
Морнар – Цибона 78:82

Субота:
Будућност – Партизан 86:79
Цедевита – МЗТ 77:65

Понедељак:
Мега Бемакс – Задар 71:73
Црвена звезда – Игокеа 85:80 (22:19, 26:19, 16:20, 21:22)

Табела:

1. Будућност 9/1
2. Црвена звезда 8/2
3. Цедевита 7/3
4. ФМП 5/5
5. Партизан 5/5
6. Олимпија 5/5
7.Цибона 4/6
8. Морнар 4/6
9. Задар 4/6
10. Игокеа 4/6
11. Мега 3/7
12. МЗТ 2/8

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар