Хрватски сабор: Србија је агресор

Хрватски Сабор усвојио је за Србију спорни Закон о правима хрватских бранитеља из Домовинског рата, чији је првобитни текст прије само два мјесеца изазвао бурна реаговања политичких представника Срба у Хрватској, али и званичника у Србији због формулације да су "агресију на Хрватску извршиле Србија, Црна Гора, ЈНА и паравојне јединице из БиХ, уз помоћ великог броја припадника српске националне мањине у Хрватској".

Регион 04.12.2017 | 22:30
Хрватски сабор: Србија је агресор
Закон је усвојен са нешто коригованим текстом, јер су из њега избачене „паравојне јединице из БиХ", а формулација „велики број припадника српске националне мањине у Хрватској" замијењена са „дијелом српског пучанства у Републици Хрватској".

Али, мимо те разлике, текст Закона практично је усаглашен са Декларацијом о домовинском рату, којом се, поред осталих, Србија означава као агресор.

У Декларацији, донијетој 2000. године, пише да су на „Републику Хрватску оружану агресију извршиле Србија, Црна Гора и ЈНА с оружаном побуном дијела српског пучанства у Републици Хрватској. "

Закон о бранитељима је усвојен само дан након изрицања пресуде "Прлићу и другима", када је генерал Слободан Праљак попио отров, па је то, вјероватно, разлог што је некако непримјетно у јавности прошло - да међу петнаест гласова против усвајања овог закона није било гласова представника Самосталне демократске српске странке (ССДС) .

Тројица саборских заступника из редова ове странке, која подржава владу Андреја Пленковћа - Милорад Пуповац, Борислав Милошевић и Драгана Јецков су, наиме, били уздрзани, а из њихове заступничке групе, није упућен ниједан амандман на текст Закона, што је Тањугу потврдио Борислав Милошевић.

"Нисмо поднијели ниједан амандман, а закон је усвојен са 93 гласа", рекао је Милошевић, не жељећи да коментарише како је дошло до тога да се ССДС не успротиви и да практично пречути доношење закона, на који су, само прије два мјесеца, имали оштре замјерке и око њега дигли приличну буру.

Милорад Пуповац, лидер ССДС и предсједник Српског националног вијећа је тада оцијенио да је текст закона споран из више разлога и да се уводе елементи ратне реторике, што је, како је рекао, лоше за међудржавне односе Хрватске и Србије.

"Тај закон стигматизује већи дио Срба у Хрватској, има негативне политичке и правне консеквенце и додатно отвара сукобе између Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе, пошто поново отвара питање о узроцима и посљедицама рата”, објашњавао је Пуповац.

А зашто нису били против, када је закон био на гласању, Пуповац је објаснио за РТС ријечима да и бити уздржан може значити - бити против:

"Нарушава се ионако тешко стечено и крхко повјерење настало након ратног распада заједничке државе. И, с друге стране, ограничава се могућност да се несметано и слободно расправља о томе шта се догађало. Ми смо у тим околностима одлучили да не подржимо тај закон тако што ћемо бити суздржани - зато што и суздржан може значити против", рекао је Пуповац из СДСС-а.

На текст Закона о бранитељима, чији један члан говори о агресији Србије и дијела српских становника у Хрватској, реаговао је и предсједник Србије Александра Вучиц упозоравајући да он не доприноси добросусједским односима Хрватске и Србије.

„Таква дефиниција и уношење у законе. . . то је за Србе веома тешко, то је за нас изузетно тешко. Замолићу и представнике ЕУ да разговарају са њима, ако уопште буду желели било кога да чују. У сваком случају, с наше стране постоји добра воља да ствари решавамо на најбољи могући начин, добросуседским односима“, рекао је раније Вучић.

Закон је, међутим, усвојен, и то у атмосфери када Странка Нова љевица и Иницијатива младих Хрватске траже од хрватских власти да повуку Декларацију о Домовинском рату.

Они то, додуше, траже због пресуда руководству Херцег Босне која, како сматрају, баца другачије светло на "службене истине о дјеловању Туђманове политике у БиХ", али, у сваком случају у атмосфери у којој се преиспитују и карактер рата у Хрватској и улога Хрватске.

Закон о бранитељима би, овакав како је усвојен, могао послужити као основ Хрватској да тражи од Србије, коју у закону идентификује као агресора, исплату ратне одштете.

Наиме, на то упућује чињеница да су, управо након реакције предсједника Александра Вучића на текст закона, у коме се Србија оптужује за агресију, три најјаче хрватске странке - ХДЗ, СДП и Мост - су запријетиле да ће блокирати улазак Србије у Европску унију све док им наша држава не исплати чак 40 милијарди евра ратне одштете.

Извор: Тањуг

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Лазо

04.12.2017 21:34

Ја не бих да критикујемо Хрвате, ионако се ради о насој браци, али покатолиценом дијелу пуцанства. Једино ми је криво због ФТ сто је био дезертер ЈНА, а у Хрватској га јунаце без разлога. Али историја це показати своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

05.12.2017 07:18

САД СЕ ЈЕДУ ИЗМЕЂУ СЕ!? САМО ТАКО, СТИЖЕ ВАС ЈАСЕНОВАЧКА КЛЕТВА.

Name

Болесни

04.12.2017 21:43

Политичари у Хр. су болесни. Њима су срби дежурми кривци. Коле се окреће, доће мица на колица...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

04.12.2017 21:43

Најзесци су те неке повеље и закони који генерализују проблем и пуни су предрасуда, совинизма и мрзње ! овај материјал је одлицан доказ дискриминације националних мањина тј срби су били конститутивни народ коме је то право одузето у хрватској поцетком рата! Нормално да матицна дрзава Срба има утицај на србе ван матице, то доказује Дејтонски споразум дје има висе трана као гарант мира и стаблиности у региону. ова глупост сто су тренутно потписали има само подрску совиниста рвата...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварно,

05.12.2017 00:31

Једини народ у европи,који болује и умире са неиулецивом болесцу ,помрет це те у заблуди :свугде сте засрали"нико вас у европи немозе ни помислити "уфуф;када би ове будале знале колико стете наносе младом нарастају " неморе вам нико помови висе ,залостно изгублени сте ни бог вам немозе висе помоци ;упамтите.

Name

Соко

04.12.2017 22:29

Суд у хагу сте увијек хвалисали како ј нституција која ради постено свој посо и аплаудирали на пресуде србским водјама и војсководјама па и ову пресуду БИ требали рихватит СА ист им заром а она је да сте агресори док србија није осудјена као агресор а и били сте будите реални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милица

04.12.2017 22:35

Нема у Европу, док се не плати разна одштета и док се не призна Косово!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ро

05.12.2017 06:49

Па ми и нећемо у Европу.Ми смо у њој.ЕУ нас зове јер се боје Русије знају какви су нам односи и ко кога подржава и војно и у УН.Све остало је игранка.

Name

Гога

04.12.2017 22:39

Плати, па клати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

04.12.2017 22:44

И оде Србија у банкрот, као и Грчка, јер нема 43 милијарде Евра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

04.12.2017 23:40

Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

04.12.2017 23:42

„Римокатолички злочиначки пројекат вештачке хрватске нације“.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ро

05.12.2017 06:36

Писао сам 100 пута да имају велики проблем кад поменете ријеч Србин или Србија. Уствари болестан народ.Имају великих психичких проблема.То се види кроз историју према Србима.То им је у генима.А видите да све што некога мрзите без разлога уствари имате психичке сметње.Да ли су можда ометени у развоју,не знам ? Вјероватно.

ОДГОВОРИТЕ