Ноле се вратио тамо гдје је све почело, код Пјатија!

Штепанек и Агаси упознали су Ђоковићевог учитеља тениса. И то није случајно. . .

Тенис 05.12.2017 | 22:15
Ноле се вратио тамо гдје је све почело, код Пјатија!
Новак Ђоковић није одиграо тениски меч 146 дана, а проћи ће још 25 пре него га у Абу Дабију, додуше у егзибицији, будемо наредни пут видели с рекетом у руци и противником с друге стране мреже.

Али, то што је после предаје Томашу Бердиху у четвртфиналу Вимблдона 12. јула ове године одлучио да се повуче до краја сезоне и мировањем и одмором залечи потенцијално хроничну повреду лакта десне руке, није једини разлог због којег га у 2018. години очекује нови почетак...

...први такав од када је 2006. ступио међу професионалце и почео успон ка врху у ери двојице најдоминантнијих тенисера у историји против којих је временом, мало по мало, дошао до позитивног скора и чију је доминацију прекинуо личном и никад виђеном пре тога.

На том путу накупило се свега, од ситних и потенцијално веома опасних повреда, до засићења, психичког умора и губитка мотива, потрошње емоција и пркоса…

Да пауза од 170 и "кусур" дана неће бити само пауза и прилика да се време посвети породици, Ђоковић је наговестио недавно када је летос распуштени стручни штаб употпунио ангажовањем својевремено великог ривала, али увек доброг пријатеља, Радека Штепанека, који "тик" по завршетку профи каријере постати "фулл тиме" тренер освајача 12 грен слем титула.

Договор између Србина и Чеха коначно је и одредио улогу легендарног Андреа Агасија у Новаковом тиму - он ће бити присутан на највећим турнирима у току године, а први такав почиње 15. јануара у Мелбурну који је Ђоковић шест пута освајао и на којем је, пре скоро годину дана, почео његов пад на актуелно 12. место АТП листе са свега 2.585 бодова.

Ипак, након што су се у Монте Карлу окупили први пут у пуном саставу, Андре, Радек и Новак нису се ту дуго задржали - продужили су 30 километара источно у Бордигеру, први градић на који ћете наићи када француску Азурну обалу замените италијанском.

То није случајно.

У Бордигери живи и ради чувени учитељ тениса, Рикардо Пјати, човек с којим је Новак радио када је имао 17 и 18 година и који је морао да одбије понуду породице Ђоковић да се посвети само српском "вундеркинду" јер је желео да се посветио академији у којој је ових дана угостио свог некадашњег ученика, а дуго већ тениског мајстора, три пута најбољег спортисту света…

Новак вероватно није случајно одлучио да види Рикарда, поприча са њим и одради тренинг баш на његовим теренима (макар само један). Њиховим растанком 2006. године није се зауставио његов успон - напротив. Крај је био само почетак сарадње са Марјаном Вајдом, са којим је Београђанин стигао до првог грен слема, првог места на свету, првих великих победа над Роџером Федерером и Рафаелом Надалом, првих зима на месту "Број 1", итд.

"Још 2006. сам знао да Новак може да постане најбољи на свету и да игра на Надаловом и Федереровом нивоу, јер је увек напорно тренирао као клинац, још када је радио са својом породицом. Увек је био веома фокусиран и одлучан да постане 'Број 1'", рекао је Пјати 2011. године када је Ђоковић приредио једну од најдоминантнијих серија на АТП туру и попео се на чело АТП листе.

Пјати је пре Новака пронашао Ивана Љубичића на 594. месту АТП листе и одвео га на трећу позицију. У децембру 2013, заједно са бившим учеником Љубичићем, Пјати је преузео бригу о каријери Милоша Раонића и за кратко време га са 11. одвео на треће место на свету…

Сада му је у госте дошао највећи таленат који је икада ударао лоптицу у Бордигери где ће почети припреме за тениску 2018. годину и потенцијално један од највећих "камбекова" у историји овог спорта (о чему би Новак могао сваког дана да слуша и слуша управо од Агасија).

Где ће Новак бити наредне године у ово време? Тешко је и претпоставити, али у овом тренутку делује као да је најбољи српски спортиста свих времена урадио све што је требало након најтежих одлука у каријери - да се растане са Борисом Бекером, па Марјаном Вајдом и остатком стручног штаба, а онда и на шест месеци прекине са бављењем тенисом.

Гледаћемо га 29. децембра у Абу Дабију, после чега ће се Новак преселити у Доху и почев од 1. јануара кренути са одбраном и сакупљањем АТП бодова.

Доха је била (и остала) место на којем је почињао сваку сезону од 2014. и где је у претходне две године побеђивао Надала и Ендија Мареја у финалима, а онда иде оно право - Аустралијан опен на којем ће најтрофејнији тенисер у историји бити 12. носилац (уз могућност померања за позицију или две до жреба).

У Дохи ће бранити 250, у Мелбурну 45, у Акапулку (за који се "ад хок" пријавио прошле сезоне) 90, у Индијан Велсу 90, у Мајамију ништа од бодова... што значи да до почетка сезоне на шљаци у априлу Ђоковић брани 475 бодова од 4.500 доступних на набројаним турнирима, а треба рећи да међу њима нема ниједног који се одиграва у фебруару (Ротердам 500, Рио 500, Дубаи 500).

АТП је такав да сезона за заборав отвара, између осталог, и прилику за сезону за памћење!

Надамо се да је управо таква започета Новаковим повратком на место где је 2005. све и почело...

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сековици W

11.12.2017 15:21

Идемо краљу, тамо гдје ти је мјесто, на побједницка постоља!!!!!

ОДГОВОРИТЕ