Како је некада говорио Додик?!

Мишљења српских политичара о Ратку Младићу мијењала су се од избора до избора. Јединствен став никад није имао ни први човјек Републике Српске.

Република Српска 23.11.2017 | 21:33
Како је некада говорио Додик?!
Од кукавице до хероја

Од кукавице до хероја. Тако је, отприлике, у очима српских политичара изгледао Ратко Младић. О лику и дјелу некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске – мијењала су се мишљења у зависности од тога како је коме и када одговарало.



Реторику је посебно мијењао предсједник Републике Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик, од избора до избора. Неколико година након рата Ратко Младић је за Милорада Додика био кукавица због којег испашта народ у Републици Српкој и Србији.



У једном од интервјуа, Додик је на питање о ставу његове политичке странке према Хашком трибуналу одговорио да све њихове односе према међународним институцијама извлаче из споразума који је постигнут у Дејтону.



"Самим тим, мислимо да је неопходна сарадња с Хашким трибуналом. Потребно је да се сви који су починили конкретан ратни злочин изведу пред суд", рекао је Додик 1996. године.



Друго мишљење двије деценије касније

Двије деценије послије, предсједник РС поручује да генерал Младић остаје херој српског народа и да је пресудом мит о њему као хероју само ојачан. Данас каже да је Хашки трибунал дијелио селективну правду.



Додик је изрицање пресуде гледао у свом кабинету. Носио је значку са истим симболом као и генерал Младић. Цвијет феникс који вода може да оживи чак и када се потпуно осуши, као што је из пепела васкрсла и срска војска у Првом свјетском рату.



Није било институционалне помоћи

Мијењала су се мишљења, али се није промијенила чињеница да се одбрани Ратка Младића  институционално није помогло онолико - колико је требало. То није био проблем да владајућа странка у Републици Српској и на предизборне скупове излази са генераловим сином Дарком Младићем.

На Ратка Младића различито су гледали и лидери у Србији.



Војислав Коштуница упкос захтјевима Сједињених америчких држава 2011. године никада није јавно позвао на Младићево хапшење, већ само привођење – док је српско руководство предвођено Борисом Тадићем било далеко спремније да помогне у потрази за одбјеглим генералом Ратком Младићем од својих претходника.



БН телевизија

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Кастро

23.11.2017 20:40

Радиц сиједи и невиђено!Неце мирној спават и имати крај сан због издаје српског јунака ,витеза ,војводе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

23.11.2017 20:45

Милим да је понизавајуце у исту раван стављати профитера-дезертера и хероја народа Српског! Ако ниста не могу да уциним апелујем да поведете рацуна о томе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре 055

23.11.2017 20:57

Наравно.

Name

Анализа запада

23.11.2017 21:20

У оцима Додика антипатикум према борцима ( мрзња) немојте ставлати у исти кадар хероје и идезертере много рузно видјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малена_БЛ

24.11.2017 07:13

За мене је Додик веома храбар када се супроставио Америци. То је једини политицар који је имао петљу за тако несто, а Ви мозете прицати ста хоцете. Зивио нама нас предсједник!

Name

Зоки

23.11.2017 21:56

Ја незнам због цега ми осудјујемо хаски трубунал.Па ми смо испоруцили цовијека којег данас ословљавамо херојом.Па зар се хероји издају и продају.Па како Вас није срамота,па ми смо највеце зло,све своје водје и владаре смо у прослости ради сице издавали или убијали.Докле са оваквом глумом,да је неком било стало до Младица или Карадзица никад их хаски суд неби видио.Па само Срби своје водје продају за ситан новац и круну на глави,па нема од нас нико гори.Боли Додика она ствар за Младицем није био његов Комадант вец мој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

23.11.2017 22:57

Све тачно друже. Септичка смо пуна до врха.

Name

вида

24.11.2017 02:03

Свака ти цаст на коментару све је тацно сто си навео,доста је било да нас сви сматрају градјанима другог реда.

Name

Дон Кихот

23.11.2017 22:17

Његов кум Тадић и он су увијек били љубави...

ОДГОВОРИТЕ
Name

И не само то!

24.11.2017 07:08

Вец се у Лактасима одвијала припрема хапсења и Милосевица, наравно све у резији овог сибицара и несреце!

Name

Борац

23.11.2017 22:24

Додик је одувијек политички камелеон. Он никад није у својим изјавама био дослиједан. Његова се политика своди на додворавање јачем. Није ово први случај његове недослиједности. Шта је својевремено говорио за Вучића а шта сад. Окружио се највећим шљамом овог народа и манипулишу овим крдом. Он је дсеби изабрао друштво коме и сам припада. Народна изрека каже, са ким си такав си. За ових протеклих 11 година удпио је сав шљам друштва привући себи. Али овај народ воли да га такви јашу и видите да још увијек има болесника који га уважавају. За све припаднике ове секте потребно је психичка рехабилитација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малена_БЛ

24.11.2017 07:22

Народ који толико блати властитог предсједника је осудјен на пропаст. А ста сте ви то урадили за РС, дзабалебароси? Хоцете ли јос кредита, дозивотно?

Name

Ре МаленаБЛ

24.11.2017 10:04

И мозак ти је оцито мален и премален.

Name

галеб

23.11.2017 22:28

Хероји неиду на суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОМАНИЈА

23.11.2017 22:30

Ја немогу да вјерујем да стављате овог дезертера поред српског хероја на портал, па само погледајте како глуми фол он тужном фацом прати пресуду а око њега га снимају новинари да народ види како је он сјебан у тој тужној ситуацији фуј....човјек би своју фамилију продао за фотељу а не генерала, па зна се да је војна полиција у рату заплијенила Милов шлепер цигара и требо по наређењу генерала Младића да буде подјељен војсци а онда се уплео његов данашњи пајтос Момчило Краишник па му га вратио, па сад Мило у сваком смислу помаже обрвану да му се одужи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајисник

24.11.2017 00:31

Није исто кад те неки тамо преко Дрине, за које си мислио да су ти пријатељи, издају и испоруце непријатељу, па те непријатељ осуди на дозивотну, и кад те у сопственој земљи ухапсе и оптузе за велеиздају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазовров

24.11.2017 01:28

Зато вас нико немозе озбиљно схватити. Прицате неста и онда промјените сасвим другу прицу и кривицу свалите на друге. Вазно је да сте ви увијек и у свему у праву а друге само лазу. Овај Додиков слуцај је најбољи примјер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цба

24.11.2017 06:12

Да казе цовјек да је политика огавна то је јасно одавно, али ето видите и генералов син хода са овим сто му је оца називао свакако, знаци нема достојанства нигдје изгледа, да је за мог оца тако прицао ја би га пљунуо одавно. Ста онда реци МД-у на његово понасање кад ови сто их је прозивао и слао у Хаг данас са њим другују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таг

24.11.2017 10:06

То је грозно тацно. Никад ми неце бити јссно понасање Дарка Младица и Соње Карадзиц.

Name

ре таг

24.11.2017 21:19

Бирају најмање зло