ЛШ: Мадрид слави Гризмана, Јунајтед изгубио!

Кикс Муриња, Гризман спасао Атлетико, 0 у Торину! Пето коло Лиге шампиона завршено је киксом Манчестер Јунајтеда који је поражен од Базела, као и победама Атлетико Мадрида, Пари Сен Жермена. . .  Умало нисмо заспали после првих 45 минута, али то је било само затишје пред буру - у наставку смо схватили због чега волимо фудбал и Лигу шампиона.  Гризманове маказице раздрмале Мадрид! Андерлехт је заслужио више, али то је Бајерн! Рекордери из Париза стигли до бројке - 24! Победа Атлетика над Вучицом (2:0), Баварци уз много муке до бодова у Бриселу (2:1), ПСЖ силовит против Селтика за нови рекорд групне фазе такмичења (7:1).  Барса се обезбедила, Мажић казнио варалицу Паулиња, Тер Штегенова одбрана вечери! Спортинг ефикасном партијом разнео Олимпијакос, одлука о другом путника у осмину финала пада у последњем колу.

Фудбал 22.11.2017 | 23:20
ЛШ: Мадрид слави Гризмана, Јунајтед изгубио!
Од 18.00 одиграна су два меча, Челси је на гостовању савладао Карабаг, док је московски ЦСКА пред домаћом публиком победио Бенфику.

Изабраници Жозеа Муриња нису успели у овом колу да обезбеде пролаз у наредну рунду, иако им је био потребан бод у Базелу. Да тога не дође побринуо се Ланг у 89. минуту.

У другом мечу групе А, ЦСКА је савладао Бенфику и сада се доста закомпликовало у групи.

Екипа Пари Сен Жермана демолирала је састав Селтика са 7:1, иако је су гости повели на старту меча. То је наљутило домаће играчи који су постигли седам голова.

Минхенски Бајерн је савладао Андерлехт са 2:1, и пре овог кола знало се да из групе Б даље иду француски и немачки клуб.

У групи Ц Челси је још раније победио Карабаг, а у последњем мечу групе Атлетико је остао у животу и победио Рому са 2:0. Голове су постигли Гризман и Гамеиро.

У дербију кола Јувентус и Барселона су одиграли 0:0. Милорад Мажић је судио овај меч и није имао много посла. Мреже су мировале, а Барселона се пласирала у наредну рунду. У другом мечу групе Д Спортинг је са 3:1 победио Олимпијакос.

Тријумф у Лиги Европе, финале Лиге шампиона, четвртфинале Лиге шампиона, финале Лиге шампиона, полуфинале Лиге шампиона - испадање у првој рунди Лиге шампиона?

Да, и даље је могуће, али се ове вечери није догодило захваљујући играчу који летос није отишао са закључаног "Калдерона" јер клуб који га је прославио није имао права на трансфере и, у исто време, играчу којем су навијачи звиждали прошлог викенда јер су прочитали да је, тобоже, отворен за одлазак у Барселону и Пари Сен Жермен.

Антоан Гризман ушао је у врућу утакмицу са Ромом на распродатом "Метрополитану" са три гола ове сезоне у 15 наступа, од чега је само један постигао у Лиги шампиона, његов тим знао је и пре почетка меча да ће морати да победи и да то и даље неће бити довољно за пролазак у "нокаут" фазу, али како се најбољи познају када је најтеже…

...феноменалним голом у финишу меча 5. кола са тврдим римским саставом, а потом и асистенцијом земљаку Кевину Гамеиру, изблајхани Гризман заслужио је звање јунака вечери и, у исто време, обавезао нас да 5. децембра будемо уз ТВ екране када буде почео расплет у групи у којој ће и Карабаг морати да одигра бар нерешено са Римљанима, а не само да Мадриђани победе на "Стамфорд бриџу" како би се волшебно провукли даље:

Атлетико - Рома 2:0 (0:0) након што је у термину од 18 часова Челси декласирао азербејџански састав у Бакуу резултатом 0:4 (0:2) и обезбедио пролаз даље - не и прво место.

Ово је оно што је требало Атлетико Мадриду! Велика победа и спектакулран погодак човека који је неопходан овом тиму да би био велики! Фантастичним маказицама Антоана Гризмана Јорганџије су сломиле отпор Роме на свом Метрополитану и уз погодак Кевина Гамеира вратиле какву-такву наду за пролазак у осмину финала Лиге шампиона – 2:0 (0:0).

Ипак, Рома ће за две недеље на свом Олимпику имати зицер против Карабага, док састав Дијега Симеонеа мора до славља на Стамфорд Бриџу против Челсија, који неће желети да остане без првог места у последњем колу групне фазе. У сваком случају, овако нешто је било потребно домаћину да би се коначно раздрмао, прекинуо серију утакмица без победа на свом терену и добио залет за боље игре и резултате у наставку сезоне.

Да није било тих маказица у 69. минуту врло вероватно не би ни било голова у шпанској престоници, јер је Рома успевала да исконтролише игру и све налете домаћина. Али, на тај погодак се надовезао и црвени картон Бруна Переса, а потом и одлучујући погодак резервисте Гамеира у самој завршници меча.

Андерлехт је апсолутно заслужио да након вечерашње утакмице има макар један бод у групи Б, али је великан из Брисела је имао ту несрећу што се са друге стране налази Бајерн, који је и поред тога што је можда био и слабији противник на овој утакмици, Констант ВанденШток напустио са три бода у џепу (1:2). Баварци су тако себи обезбедили шансу да у последњем колу у утакмици са Пари Сен Жерменом покушају да надокнаде париских 0:3.

Домаћин је више претио. У првих 45 минута то су чинили Апија, Спајић и Теодорчик, али је оно што њима није пошло за ногом јесте Роберту Левандовском на старту другог полувремена. Теодорчик је коначно погодио у 63. минуту, Андерлехт је поново претио, али је онда ниоткуда уследила полуконтра гостију, добар центаршут Кимиха и прецизан ударац главом Корентана Толисоа.

Шта рећи за утакмицу у Паризу, осим да Муси Дембелеу у првом минуту није било потребно да натера машину Унаја Емерија на прерано загревање мотора, па је онда уследило право гажење противника на Парку Принчева. Нејмар два пута, Кабвани два пута, Мпабе, Верати и Алвес за коначних 7:1!

Пари Сен Жермен је вечерас апсолутно доминирао на терену, али то није све. Овај тим је ове сезоне постао апсолутни рекордер Лиге шампиона по броју постигнутих голова у групној фази такмичења, а остало је да се одигра још једно читаво коло. ПСЖ је стигао до бројке од 24 постигнута гола, а на другом је остао Дортмунд, који је прошле сезоне постигао 21. Трећи је Манчестер јунајтед из сезоне 1998/1999. са 20, колико имају и Барселона (2011/2012) и Реал Мадрид (2013/2014).

Дошли, видели, успорили и узели бод. Бод којим су се осигурали. Плус су Каталонци сачували прву звезду за дерби са Валенсијом у Примери. У утакмици у којој је „висила“, али ипак све време контролисала дешавања на терену, Барселона је математички обезбедила палсман у наредну фазу Лиге шампиона. И то као победник Групе Д, јер је у два сусрета показала да је тренутно боља од Јувентуса - 0:0.

Овога пута недовљно добра да би га добила као у септембарском окршају, али више него сигурна да и без Лионела Месија (играо тек од 56. минута) издржи налете Италијана, у завршници га отера од свог казненог простора и поузда се у ове сезоне изванредног голмана Тер Штегена. Немачки чувар мреже је у надокнади одбранио сјајан ударац Паола Дибале и тако израстао у јунака утакмице која је могла да заврши и овако и онако, али је на штету љубитеља фудбала завршила без погодака и голова.

Тренер Ернесто Валверде решио је да одмори Месија и то се показало као одличан избор, јер је са тројицом на средини терена (Ракитић, Инијеста, Бускетс) контролисао дешавања на терену и украсио 126. утакмицу Андреса Инијесте у Лиги шампиона (претекао Кларенса Седорфа). Барса је до вођства могла у првом делу кад је Ракитић убацио у петерац, лопта прелетела и Паулиња и Луиса Суареза, нико је није качио, она ударила у стативу, али реалне опасности по Буфона није било.

Конректнији је био Јуве. Са Игуаином као најистуренијим, а Квадрадом и Дибалом иза њега притискао је и више ризиковао, имао доста шутева који су се чинили опасним. Није вредело. Или је одбрана Барсе све купила или је на крају сигурнин интервенцијама Тер Штеген купио лопте.

Можда и најзанимљиви детаљ на мечу јесте жути картон који је наш Милорад Мажић показаоПаулињу. Бразилац је средином првог дела покушао да превари и српског судију и цео фудбалску свет, одглумио је фаул Пјанића у казнененом простору надајући се де ће извући пенал, а добио је више него оправдано јавну опомену.

За разлику од дербија у Торину, неизвесног, чак и досадног, у Лисабону је један тим играо сјајан фудбал, за шта је награђен убедљивим тријумфом. Спортинг је у парам-парчад разбио Олимпијакос, теотерски уништио његове шансе да презими у Европи, а себи отворио шансу да се чак нада и наставку такмичења у Лиги шампиона - 3:1.

Блистао је Бас Дост. Феноменални Холанђанин игра годину као ниједну раније. Даје голове из свих позиција, у свим такмичењима и свим ривалима. Не бира. Тако је спаковао два комада у мрежу несретног Силвија Прота и показао да је у сјајној форми. Уосталом, нема боље илустрације од бројева: 38 прецизних хицева на 40 такмичарских утакмица у 2017, чиме је улепшао победу над Олимпијакосом - 3:1.

Убица голмана!

Дост је најпре у 40. минуту крунисао иницијативу Португалаца и на додавање Желсона Мартинса извукао се на десно крило, одакле је пуцао силовито и неодбрањиво, да би средином другог дела показао разноврстност, надскочивши одбрану гостију из Пиреја и главом после центаршута Бруна Фернандеза осигурао останак бодова на стадиону „Жозе Алваладе“.

Очајно издање грчког првака (остао на само једном боду) није поправио ни некадашњи нападач Партизана Урош Ђурђевић (добио шансу од 57. минута уместо капитена Фортуниса), док повремени српски репрезентативац Јагош Вуковић није улазио у игру.

Барса иде даље као прва без обзира на резултате последњег кола. Управо Спортинг се нада да би Валверде могао да калкукише са саставом и да евентуално направи сензацију у гостима. Мада, Лавовима ни три бода неће ништа значити ако Јувентус слави у Пиреју, против отписаног и недораслог Олимпијакоса.

група А:

ЦСКА - Бенфика 2:0 (1:0)
Шеников 13, Жардел 56аг

Базел - Манчестер Јун. 2:0
Ланг 89

табела:
1. Манчестер Јун. 5 4 0 1 10:2 12
2. Базел 5 3 0 2 9:5 9
3. ЦСКА 5 3 0 2 7:8 9
4. Бенфика 5 0 0 5 1:12 0

група Б:

ПСЖ - Селтик 7:1
Нејмар 9, 22, Кавани 29, Мбапе 38, Верати 75, Кавани 79, Алвес 80- Дембеле 1

Андерлехт - Бајерн 1:2
Хани 63 - Левендовски 51, Толисо 78

табела:
1. ПСЖ 5 5 0 0 24:1 15
2. Бајерн 5 4 0 1 10:5 12
3. Селтик 5 1 0 4 5:17 3
4. Андерлецхт 5 0 0 5 1:17 0

група Ц:

Карабаг - Челси 0:4 (0:2)
Азар 21п, Вилијан 36,85 Фабрегас 71п

Ат. Мадрид - Рома 2:0
Гризман 69, Гамеиро 85

табела:
1. Челси 5 3 1 1 15:7 10
2. Рома 5 2 2 1 8:6 8
3. Атл. Мадрид 5 1 3 1 4:3 6
4. Карабаг 5 0 2 3 2:13 2

група Д:

Јувентус - Барселона 0:0

Спортинг - Олимпијакос 3:1
Дост 40, 67 Сесар 43 - Ођиђа 86

табела:
1. Барселона 5 3 2 0 7:1 11
2. Јувентус 5 2 2 1 5:5 8
3. Спортинг 5 2 1 2 8:7 7
4. Олимпијакос 5 0 1 4 4:11 1

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар