Дејтон гаранција опстанка Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је Дејтонски споразум, од потписивања до данас, за Републику Српску и српски народ у БиХ гаранција њихове једнакости, равноправности и опстанка, као трајна категорија у коју је Српска унијела своју државност.

Република Српска 21.11.2017 | 11:25
Дејтон гаранција опстанка Српске
Чубриловић је нагласио да управо због тога Република Српска дан када је потписан Општи оквирни споразум за мир у Дејтону обиљежава као свој републички празник, празник мира, али и једнакости свих народа и грађана.

Према његовим ријечима, Општим оквирним споразумом за мир у БиХ, потписаним прије 22 године, није само окончан четворогодишњи грађански рат, него је он све ове године темељ БиХ, која почива на Анексу четири, који гарантује потпуну равноправност Републике Српске и Федерације, као и сва три конститутивна народа.

"Свједоци смо како су у прошлости високи представници насилним интервенцијама често мијењали Дејтонски мировни споразум, покушавајући да на тај начин промијене и устројство БиХ овјерено Мировним уговором", навео је Чубриловић у честитки поводом Дана потписивања оквирног мировног споразума за БиХ.

Он је истакао да тај процес мора заувијек престати, а народима и грађанима у Републици Српској и БиХ препустити да се властитим политичким, националним, привредним, културним, образовним и другим аспектима живота усаглашавају и налазе прихватљива рјешења заједничког живота и развоја.

Према његовим ријечима, Народна скупштина Српске у годинама које долазе учиниће све да заштити надлежности Републике Српске дефинисане Дејтонским мировним споразумом путем законских и демократских метода.

"Републици Српској није потребна никаква надоградња Дејтона, коју многи годинама призивају, нити било каква уставна реформа у БиХ за коју се залажу они који у Дејтону нису остварили своје максималистичке циљеве", навео је Чубриловић.

Имајући у виду да је Дејтонски мировни споразум окончао рат и дао темељ суживота и сарадње три народа и два равноправна ентитета у БиХ, Чубриловић сматра да је вријеме да неодговорне политике које у Дејтону нису испуниле своје максималистичке циљеве престану са делегирањем таквих захтјева чији циљ је само један - одузимање надлежности Републике Српске.

"Дејтонски мировни споразум и Анекс четири, који је Устав БиХ, довољан су оквир и не представљају никакву сметњу да се одрекнемо дневног политикантства, какви јесу и захтјеви за ревизију Дејтона", поручио је Чубриловић.

Он је додао да је неопходно да се подизањем привредних капацитета, оживљавањем индустрије и извоза, довођењем инвеститора, учини све да грађани живе што боље, а да се младим људима да шанса и пружи нада да ће снове успјети да реализују у својој земљи.

Чубриловић је свим грађанима Републике Српске честитао републички празник.

Општи оквирни споразум за мир у БиХ, познатији као Дејтонски мировни споразум, мировни је договор постигнут у америчкој ваздухопловној бази Рајт Петерсон којим је прекинут грађански рат у БиХ.

Према том споразуму, БиХ је подијељена на Републику Српску и муслиманско-хрватску Федерацију.

Конференција је трајала од 1. до 21. новембра 1995. године, а главни учесници су били тадашњи предсједник Србије Слободан Милошевић, предсједник Хрватске Фрањо Туђман, Алија Изетбеговић, амерички посредник Ричард Холбрук и генерал Весли Кларк.

Споразум је званично потписан у Паризу 14. децембра.

Скупштина СРЈ је споразум ратификовала 21. новембра 2002. године.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

У Дејтон се куни, по Дејтону пљуј

21.11.2017 10:34

А кад ти шеф црта мапе и издваја РС из БиХ, па тиме и Дејтона, како би онда назвао то понашање?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.11.2017 11:04

Србска посла...

Name

Q

21.11.2017 11:10

ПА МАЈМУНЕ ВЕЦ СИ ЈЕДНОМ НОГОМ У СНСД ПРЕСАО.СРАМ ТЕ БИЛО НЕДО КРАВАТА.

Name

продајем комплетан оригинал Дејтонски споразум

21.11.2017 11:52

Ваљда Зељкица надјени споразум превела, сад им је мало јасније ста писе у њему.

Name

На три милиона људи..

21.11.2017 11:12

Дејтон је гаранција: Да ће те ви бити на власти. Да ако нема дејтона нема те ни радног мјеста а ни краве да је музете ( мада је ова крава пред издисају захваљујући не вама него дејтону) Јер Дејтон је омогућио : Три парламента ! Три владе. Три предсједника предсједништва ! 180 Министара ! И хиљадама ухљеба који користите за своје сврхе Т.Ј. као гласачку машину . Дејтон је омогућио : Свије полиције. Два судства. Два уставна суда. Дејтон је омогућио да имате властиту полицију и судсво . Јебе се вама за РС . Него да нема дејтона не би било ни РС . Нема РС морали би сте садит кромпир а не пљачкати на милионе .Да нема РС не би сте имали властиту полицију и судство које ради за вас а никако против вас. РС је добра вама а не народу . Ви се кријете иза РС за своје потребе. Шта да се укине РС као ентитет? Куда би ви? Гдје би? Шта би? То вас највише муци а не РС и народ у њој . Бринете се за своју гузицу . Зато вам је и стало до дејтона . Нема дејтона . Нема нигдје ни вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

21.11.2017 11:15

Преспавао "Дејтонски споразум"22 год негде у босанским брдима!Пронађен недавно у куци неког возаца!А,они спроводили свој споразум!Цудо невиђено на брдовитом Балкану!Сада и председник Парламента се јавља и коментарисе.Требају политицки поени и њему и његовом сефу!Опозиција "потуцена"у последњем "рату"у Парламенту,сада он паметује.РС,цеститамо ти празник!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦЦ

21.11.2017 11:40

Ако сам добро сватио Чубриловића, на силу НАМЕТНУТИ дејтонски Устав одговара (и то је ок што је наметнут), али сад за његове измјене нема наметања, треба тражит сагласност трију страна за измјене ! Зар стварно мислиш да они који су нам наметнули тај Устав 21. нов. 1995. по својој жељи не могу и измјенити тај устав?? Ниси ваљда толико наиван ? или можда ипак јеси ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ЦЦЦ

21.11.2017 13:39

ЧУБРИЛОВИЦ НЕЗНА ЈЕ ЛИ ПОСАО ИЛИ ДОСАО.

Name

Делта

21.11.2017 15:50

Да, Дејтон је гаранција територије на којој су он и Додик соу направили. Јос да попију и воду из Врбаса, и то би било то.

ОДГОВОРИТЕ