Ауто-пут постао политичко питање

Одабир трасе ауто-пута Београд - Сарајево у БиХ је умјесто стручног постало политичко питање.

Република Српска 20.11.2017 | 21:30
Ауто-пут постао политичко питање
Милорад Додик говорећи о капиталним пројектима који су планирани када је изградња мреже ауто-путева у питању, поновио је да Српска размишља у правцу ауто-пута преко Вардишта до Источног Сарајева. То значи да се тренутно не размишља о спајању Београда и Сарајева ауто-путем преко Бијељине.



Анализе међутим показују, а тврде економски стручњаци да је пројекат градње трасе преко Бијељине и Брчког и јефтинији, јер је релација краћа, и потребнији нарочито ако се узме у обзир број возила која дневно прођу поменутим трасама. Пут преко Бијељине прометнији је од оног преко Вардишта пет пута, показују анализе.

Економски аналитичар Зоран Павловић тврди да је нелогично да није направљена студија економске оправданости градње на обе трасе, као и да не постоје јасни критеријуми приликом избора трасе пута.

Павловић анализира да је у овом тренутку битније градити трасу пута кроз економски живље крајеве, јер би то користило привреди.

Проблем је што је питање градње ауто-пута од Београда до Сарајева односно питање одабира трасе постало политичко питање, тврди Павловић, а ријеч струке се једноставно не чује.