Адиос Тони!

Стриц Рафаела Надала званично се опростио од света професионалног тениса!

Тенис 22.11.2017 | 22:45
Адиос Тони!
Данас се завршава једна од највећих тренерских каријера, а уједно и једно од највећих партнерстава у историји тениса. Тони Надал је рекао збогом професионалном белом спорту којим ће се надаље бавити, али само кроз рад са младим играчима у академији Рафаел Надална Мајорци.

"Мастерс куп у Лондону је био мој последњи турнир на месту тренера Рафаела Надала. То је крај срећног периода мог живота који је трајао 27 година. Све је почело када је мој брат Себастијан довео на тренинг тада трогодишњег Рафу. Сада је крај, али се мој пут наставља пошто ћу остати у тенису, спорту који много волим", написао је Тони у опроштајном писму за Ел Паис.

Шпански стручњак, познат по томе што је од свог братанца Рафаела створио једног од највећих тенисера свих времена, јединог човека који је 10. пута освојио један гренд слем (Ролан Гарос наравно), повлачи се из јавног живота и враћа се у родни крај.

"Мој однос са њим је био некарактерисично добар, посебно за оно чиме се бавимо. Захваљући његовом таленту, пасији и поштовању доживео сам нешто што је превазишло све моје снове као тениског тренера. Путовао сам широм света и упознао велике људе. Захваљујући Рафаелу осећам се вољено и поштовано. Све је то захваљујући њему."

Многи овом 57-годишњаку замерају да је у процесу стварања машине за освајање тениских турнира направио озбиљне проблеме братанцу натеравши га да пређе на играње са левом руком, што многи виде као главни окидач за његово опсесивно-компулсивно понашање (ређање бочица, специјалан ритуал при сервирању...). Ипак, Тони ће остати познат и као велики џентлмен, моралан, сведен човек који се не стиди свог порекла и одгоја иако је провео две и по деценије са светском еелитом. Он је увек имао лепе речи за Рафине ривале, а посебно за Новака Ђоковића којег необично поштује.

"Имао сам среће да живим у генерацији великих тенисара. Увек сам се трудио да моји интереси не утичу на ривале, никада нисам могао да схватим да се спортски ривалитет разлије и ван терена. Никада нити једног противника нисам сматрао непријатељем, шта више увек сам их респектова, што сам успео да пренесем и на Рафела".

Каријеру Рафела Надала убудуће ће водити легендарни Карлос Моја.

Извор: моззартспорт

фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар