Додик нуди дил опозицији на изборима

Понудом опозицији да међусобно подијеле кандидате за предсједника РС и Предсједништво БиХ, Додик жели двије ствари: да посвађа СзП и ријеши се упорног Марка Павића! Зато ће Павић већ ове седмице сјести са предсједником Народне странке Огњеном Тадићем, како би био спреман и за план "Б", уколико Додик одлучи да му се тако реваншира за "Љубију"

Република Српска 20.11.2017 | 07:46
Додик нуди дил опозицији на изборима
Додик је понудио опозицији заједнички наступ на општим изборима наредне године и то на начин да два политичка блока дају по једног кандидата за двије функције које се бирају директно - предсједника РС и члана Предсједништва БиХ.

Ова понуда, тврде извори Истинито, није дошла случајно јер лидер ДНС-а Марко Павић не одустаје од намјере да се у оквиру владајуће коалиције избори да кандидатура за једну од двије предсједничке функције припадне његовој странци.

Уколико би опозиција прихватила Додикову идеју да оба блока дају по једног кандидата, што је мало вјероватно, логично је да би у том случају највеће странке унутар два супротстављена политичка блока у Републици Српској имале предност у односу на мање коалиционе партнере и да би се СНСД и СДС позвали на право јачег. На то циља Додик!

Будући да СНСД пошто-пото жели да обезбиједи себи мандат предсједника Републике, који за собом аутоматски повлачи и већу подршку бирача за парламентарне листе, али и могућност именовања мандатара након избора, јасно је да Додикова идеја није ни мало бенигна.

Наиме, у опозицији је већ преовладало мишљење да Младен Иванић има највише шансе за освајање једног од мандата, а уколико би Додиков приједлог био прихваћен, то значи да би СДС остао без иједне предсједничке кандидатуре.

Јасно је да би таква ситуација изазвала трзавице унутар Савеза за промјене, што и јесте примарни Додиков циљ. Други је свакако жеља да се Павић елиминише као будући кандидат за предсједника РС, јер би, по логици ствари, СНСД требао да коначно узврати подршку ДНС-у за све протекле изборне циклусе током којих је ДНС подржавао његове кандидате.



Варијанта у којој се два блока не договоре ни око чега, што је веома извјесно, за Додика је пуна опасности. Прва је да изгуби једну кандидатуру у старту и препусти је ДНС-у, друга да изгуби изборну трку и истане без иједне предсједничке функције. А то би тек био тежак пораз СНСД-а и Додика!

Додик се не може поново кандидовати за предсједника, а на функцији члана Предсједништва, чак и када би којим чудом био изабран, био би веома рањив и под сталном паском представника ЕУ и САД. Ни опција у којој би имао довољно руку у Народној скупштини да га изаберу за премијера, није много боља. Новца нема, а његови "рани радови" и њихове погубне посљедице долазе на наплату.

Уз посусталу привреду и врло неизвјесну финансијску и политичку подршку споља, било би готово немогуће носити се са изазовима извршне власти јер се тада не би, као што је сада случај, могао крити иза својих сарадника. Био би директно одговоран, као што уосталом и јесте, директно и индиректно, за већину проблема у Републици Српској!
Ваља подсјетити да је Додик сличну понуду опозицији дао и 2013. године уочи избора на којима је предсједнички мандат једва освојио, ако га је уопште и освојио. И тада, а и сада, стварна намјера је била да поремети крхке односе унутар Савеза за промјене. Опет ће се, ако тако и буде, Додиковој понуди радовати само они унутар СДС-а који одувијек желе сарадњу с њим и којима смета јачање ПДП-а.

Да Додикова ријеч више "не пије воде" видјело се и на недјељном састанку код предсједника Парламента Недељка Чубриловића, који је странке из власти и опозиције за исти сто, сасвим могуће, довео на Додиков захтјев. Лидери опозиције на састанак су дошли спремнији, са понудом коју је Додик у старту одбио и затражио да се о томе још разговара.

Говедарица, Бореновић и Чавић понудили су Споразум који подразумијева минимум око којег треба да се усагласе обје стране да би се зауставила парламентарна криза. Такође, опозиција тражи и да се регулишу бројна спорна питања како би се у изборну годину ушло без отвореног конфликта између два блока. Споразум предвиђа и заједнички рад на законским пројектима и послије избора, у првом реду на закону о поријеклу имовине.

Оно што је Додика зажуљало чак и на сам помен, јесте РТРС. Опозиција је изричита у захтјеву да се "обезбједе услови непристрасности, објективности и једнаких могућности за све странке и грађане који ће бити учесници на општим изборима идуће године при кориштењу свих ресурса у јавном власништву, а нарочито РТРС и новинске агенције СРНА". А то је за Додика неприхватљиво у изборној години.
Приклијештен између захтјева ДНС-а унутар своје коалиције и отворене понуде СзП са јасно назначеним питањима која треба ријешити да би се ситуација на политичкој сцени стабилизовала, Додик нема много маневарског простора. Иако је искусан политички трговац, овога пута тешко да ће двјема странама успјети да прода јефтину причу.

ДНС нема куд назад и повлачење пред СНСД-ом значило би да Додик преузима пуну контролу над мањим коалиционим партнером, а самим тим и губитак подршке на изборима, након деценију константног раста какав ниједна друга странка није имала у континуитету.



Зато ће политички потези Марка Павића у наредна 2-3 мјесеца бити најјаснији путоказ како ће се посложити предизборна слагалица. Средњи пут који је ДНС најављивао у протекла два изборна циклуса, наредне године ће морати да буде трасиран, али и "асфалтиран", или ће ова партија завршити као кусур у изборној ноћи.

Одлучи ли Додик да се ријеши упорног Павића и прије избора, биће толико рањив с десна да га ниједна друга политичка опција с којом буде коалирао неће спасити од пропасти на изборима. Да би се ово размјело, ваља се присјетити времена када је Павић критички наступао у Народној скупштини против Додика.

Извори Истинито наводе да мудри Марко Павић рачуна на све опције и припрема се да истраје до краја у намјери да своју странку ојача предсједничком кандидатуром у сусрет најнеизвјеснијим изборима у посљедних десетак година. Свјестан да би пораз Додика и СНСД-а могао значити трајни одлазак ДНС-а у опозицију уколико изборним резултатом не обезбиједи себи статус незаобилазног партнера у формирању власти, Павић већ тражи подршку за кандидатуру и изван владајуће коалиције.

Тако ће, како тврде добро обавијештени извори, већ ове седмице Марко Павић сјести са предсједником новоосноване Народне странке Огњеном Тадићем, како би био спреман и за план "Б", уколико Додик одлучи да му се на изборима 2018. реваншира за "Љубију".

Подршка Народне странке чија ће зона дјеловања првенствено бити Бањалука, Павићу даје шансу да уз подршку још неколико мањих странака Додика доведе у позицију узми, или остави. А ту је и Савез за промјене који је са младим лидерима Додику далеко већа непознаница него што је био 2014. године, а ни тада му није било лако.

Истинито

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Пикси

20.11.2017 06:54

Било ко са Додиком нема шта да преговара око коалиције...том нема гласа сигурно од мене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пророк

20.11.2017 07:51

Слажем се, Додика треба избјегавати а не са њим сарађивати!То је човјек (ако је уопште то) којег треба стрпати на робију а не са њим сарађивати.

Name

Славко БН

20.11.2017 07:52

Павиц једини мозе да смири Додика,уколико му Цубриловиц не би правио проблем јер Цубриловиц се пласи Додика.Сјетите се гласања за Љубију и циницног потеза његовог гдје је гласао супротно од ДНС-а,јер се додворавао Додику.

Name

Као и сви интелектуалци

20.11.2017 07:59

Ја овај пут гласам за Српску напредну странку, немам шта експериментисати. Сви ови су вђени, а добро нам нису донијели. Корените промјене једино су рјешење, а то ће се свакако десити једино уз помоћ Српске напредне странке.

Name

зв

20.11.2017 08:04

Наравно , Додик је пуко и сад тражи спас у опозицији , ако опозиција пристане на било какав дил са Додиком десиће се крах на изборима , јер већина која би гласала за опозицију неће ни изаћи на изборе , а то Додик и хоће . Исто се десило и у Зворнику на прошлим изборима , кад су склопили дил са дебелим , народ једноставно није хтио изаћи на изборе , јер је то била класична издаја . Није само то у питању , већ је изгубљено повјерење и питање је без неких темељитих промјена тешко да ће ко изаћи и на сваке следеће докле год ови воде СДС у ЗВ . .

Name

борац

20.11.2017 08:21

Сукало и Дроњак могу донијети промјене остали су сви нула мени инису бас потребне стар сам али имам дјецу и унуке.

Name

П

20.11.2017 09:26

ГОВЕДАРИЦА , БОРЕНОВИЋ И ЧАВИЋ СУ ДОВОЉНО МУДРИ ДА НАДЈУ НАЧИН ДА СРУШЕ ДОДИКА.РУШЕЊЕ ДОДИКА ЈЕ ПОРЕД ОПОЗИЦИЈЕ И ЦИЉ МНОГИХ СТРУЈА У СНСД-У И ВЕЋЕГ ДИЈЕЛА ДНС , ТАКО ДА ЋЕ НАЈБОЉА И ЈЕДИНА МОГУЋА ВАРИЈАНТА БИТИ ДА ОПОЗИЦИЈА КАНДИДУЈЕ ИВАНИЋА ЗА ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА А ГОВЕДАРИЦУ ИЛИ НЕКОГ ДРУГОГ ИЗ СДС ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА РС ! УНУТАР РЕЖИМСКЕ КОАЛИЦИЈЕ ЋЕ ДОЋИ ДО СУКОБА СНСД И ДНС ОКО КАНДИДАТА ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА РС И ТО ЋЕ ОЛАКШАТИ ПУТ ОПОЗИЦИЈИ.ОВЕ МИНОРНЕ СТРАНКЕ У ПОКУШАЈУ(ТАДИЋЕВА, СТЕВАНДИЋЕВА, СНС...) СУ СМИЈЕШНЕ И НЕЋЕ САМОСТАЛНО НИЈЕДНА ПРЕЋИ ЦЕНЗУС У ОВОЈ БОРБИ А МАЛЕ СУ ШАНСЕ ДА ЋЕ ИХ НЕКЕ ОД ОЗБИЉНИХ СТРАНАКА УЗ СЕБЕ УЗЕТИ У КОАЛИЦИЈУ (ЈЕР НЕ ЗАБОРАВИТЕ ГРЕШКУ БОСИЋА КАДА ЈЕ УЗЕО ПУП ЗА КОАЛИЦИОНОГ ПАРТНЕРА И МЕТУЗАЛЕМУ ИЛИЈИ СТЕВАНЧЕВИЋУ ОБЕЗБИЈЕДИО МАНДАТ У СКУПШТИНИ).

Name

Ре као сви српски интелектуалци

20.11.2017 09:28

Не пада ми на памет да гласам за те твоје а и ја сам интелектуалац, причај у своје име љигави

Name

херцеговац

20.11.2017 09:50

Било ко ко спомиње "опозицију" требао би нагласити шта под тим мисли. Ови што сад себе зову опозиција нису ни близу из најмање два разлога: валаст су у СА Бн До и не понашају се опозиционо ни на једном од тих мјеста. Они су изборе већ изгубили и ништа не раде да то промјене. Новац је једини који говори све језике и тако је било и на прошлим изборима баја је купио колико је фалило а већ сада га секта скупља у енормним количинама а "опозиција" и не покушава спријечити или нису способни или власт и не желе јер им је добро и овако. Ако нису у стању ћоркирати бају или кончиту ваљда јесу Лакија или неког од његових потрчка рецимо Гордана не Павловића или можда раде у талу јер лаки мјења све редом осим кадрова "опозиције".

Name

ДИРЕКТ

20.11.2017 06:55

ДОДИК САД КАД ИМА УБЈЕДЉИВУ ПОДРСКУ НАРОДА ВУЦИЦА СРБИЈЕ НИЈЕ ЛУД ДА НУДИ НЕСТО ОПОЗИЈИ И САЊАЈТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неинформисан

20.11.2017 07:46

Одакле ти информација да Додик има подршку Вуцица, вјеруј ми, толики му је проблем да једва цека да оде с власти. А о народној подршци да и не говорим, избаци оне за 50 км и оне који су уцјењени па види који је проценат остао...

Name

цоле

20.11.2017 08:07

Вучић подржава Додика , то се очито види зато ће тешко више добити који глас од нас из подриња који имамо право гласа и у Србији , а бога ми изгубиће доста гласова и у Србији ради тога , јер се тумачи са ким си такав си .

Name

Рацбо

20.11.2017 08:12

Ал се ти ДИРЕКТ разумијеш у политику. Знаш већ како се у народу каже.

Name

П

20.11.2017 09:31

РЕ ДИРЕКТ : НЕ ЛУПАЈ, ВУЧИЋ ЈЕДВА ЧЕКА ДА СЕ РИЈЕШИ ДОДИКА ЈЕР МУ НЕ ОДГОВАРА КРИМИЛИЗОВАНИ А ПОЛИТИЧКИ ЈАК ВОДЈА СРБА У РС ЗАТО ШТО НИЈЕ ПОД ЊЕГОВОМ КОНТРОЛОМ А ВУЧИЋ ВОЛИ ПОДАНИШТВО И МЕКАНЕ "ЕВРОПСКЕ ПОЛИТИЧАРЕ", ТИПА ТАДИЋА, РАДОЈИЧИЋА,ИВАНИЋА...ТАКВЕ ЋЕ И НА СВОЈ НАЧИН ПОДРЖАТИ НА ИЗБОРИМА!

Name

РЕ РЕ

20.11.2017 10:03

Што је баби мило то јој се и снило. Па већу снагу има /Стевандићева /Уједињена српска него Чавићева ДП.

Name

Милош

20.11.2017 06:57

Милорад Додик и његова два потрона у власти, нешто спремају. Шта спремају сазначемо убрзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не знам бас...

20.11.2017 07:10

Иако сам симпатизер опозиције вец дузи низ година, мислим да овај текст нема везе са везом. Мислим да це СНСД и Додик ове изборе имати највецу подрску откако су на политицкој сцени. Не зато сто је он паметан, лијеп и духовит, него зато сто опозиција никад није била гора, све опозиционе странке, свака појединацно, никад нису биле лосије него сто су сада. И зао ми је сто је тако, али то је истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ботови, ботићи

20.11.2017 07:51

Ајде немој нас спиновати, БНТВ Дневник никад гледанији, што јасно показује да се људи окрећу опозицији. Џаба вам сендвичи, прпознали смо вас, Ботове неопјеване.

Name

Изненадјење

20.11.2017 08:58

Опозиција спрема нове људе, Милокрад це се изненадити са каквом енергијом це се морати суоцити његови врхунски кадрови, Спириц, Радмановиц, Мајкицка, Клосарац....зиви били па видјели...

Name

Па

20.11.2017 09:04

Ботови, Ботићи: Јел то БНТВ има и дневник? О чему они информишу? Ови на РТРС само хвале Додика

Name

РЕ не знам бас

20.11.2017 14:54

Коментар ти је на мјесту и мислим да си у праву... И јадни ми сто је то тако.

Name

Наивно

20.11.2017 07:10

Опозиција је наивно? прихватила састанак са Додиком у коме Додик сакупља поене за наредне изборе. Опозиција је губитник на наредним изборима. Назалост, дио сам те опозиције, али целници не слусају своје цланство-оцито имају само свој лицни циљ, као и Додик. То јест, дрзе једни друге. Залост, максимална за српски народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треф

20.11.2017 07:51

Моје мишљење је другачије,опозиција никад није била храбрија и никад прије није имала конкретне услове као сада.

Name

фд

20.11.2017 07:15

Додик је иницирао овај састанак кроз послусника Цубриловица јер је осјетио да му се дрма позиција на висе фронтова...опипава пулс и зели да посвадја опозицију, на крају се заврсава којим милионцетом на столу , узми или остави!! и крајњи разлог требају му сауцесници за зло које је направио у РС а ако удју са њим у дилове тиме це постати , умјесто да га русе до краја!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

20.11.2017 07:16

Све то пада у воду, кад промијенимо Устав РС садашњи Предсједник ће се моћи кандидоват још најмање два пута, тако да...узалуд вам труд свирачи ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоксим

20.11.2017 07:20

опозиција слаба ( "нејаки Урош"). Павићу за врат дува Чубриловић, Додик још увјек јак (тренутно ако се нешто драстично не промјени), биће како он каже.Тешка времена , не видим да би неко боље радио овај национални посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

20.11.2017 07:29

Вјеру це они продати ако је имају за новац и позиције да могу пљацкати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

20.11.2017 08:40

@ Дзоо Какву вјеру они могу продати јер су сви бивши комунисти! Још када видим Иванића и Човића када спомињу вјеру а највећи комунисти били! И гле чуда једино Бакир прије рата је вјеровао у Бога и није био комуниста!! П.С. Немам ништа против комуниста али имам против "вјерника"!

Name

Борац рс

20.11.2017 07:44

СТО ГОД ДОДИК ЗАМИСЛИ ТО ЦЕ И УРАДИТ. КАКВ ОПОЗИЦИЈА И ПАВИЦ ТО СУ У ОВОМ СЛУЦАЈУ ГУБИТНИЦИ. ОПОЗИЦИЈА ЈЕ НЕМОЦНА А ПАВИЦУ ЦЕ ЗАПРИЈЕТИТИ ЈЕР ГА ИМА У ДЗЕПУ.ТУ ЈЕ И ВУЦИЦ КОЈИ ЦЕ СВЕ УЦИНИТ ЗА КРИМИНАЛЦУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фениx

20.11.2017 07:58

Будале једне смарате се навијањем за некога из политике. Типови се боре за своје позиције одакле ће да краду народ а ви се дали у препирање ко је бољи, ко ће побиједити, ко ће с ким у коалицију а ко год буде имао могућност да краде, крашће. Набавите још и навијачке реквизите као што су бакље, петарде, папирићи итд. Само напријед, док је коња биће и самара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бале Баки

20.11.2017 07:59

Павиц игра партију покера у којој це ускоро да улози е дал це да коцка и процјени да игра на све ил ниста или це да покуса да ескивира са трецим блоком с Тадицем и ко зна ким теско је реци. Ал Додик му дати неце прецједницку функцију. Иако је реално по уставу ентитетски прецједник икебана има једну јако битну улогу,треба да да мандат кандидату парламентарне вецине. И ту долазимо на опцију да Додик изгуби у трци за прецједниство а с Павицем који је под сапом страних амбасада не би никад добио мандат. То сто Павиц хоце ако би се Додик договорио са СЗП би било немогуце,а ко би ту настрадао зна се и без анализе. Доди је битно да себе збрине а онда у све нивое власти убаци СНСД и да влада јос 4 године. Са или без осталих,Иваница дрзи у саци и остале би лако с њим посвадјао тако да би Павицево мјесто припало Иваницу и уз пар папака који би по потреби били купљени власт је осигурана. Сад је све до опозиције и ако с овако добрим картама дозволе да их Баја навуце и да изгубе онда нисмо боље ни заслузили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојазан

20.11.2017 08:02

Бојим се да овај састанак има за циљ: расподјела функција измедју позиције и опозиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

20.11.2017 08:18

Дали су опозиционари толико глупи да их Баја излевати који и није бас нека интелегенција надајмо се да медју њима има ко било да мозе адекватно размисљати али њега мозда баја купи и то је то пијаца као и до сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

20.11.2017 08:19

Мени ништа овдје није проблем, него само имена?! Имена људи и политичара било да су позиција или опозиција. Увијек иста имена, која су одавно већ израубована и која немогу донијети ништа боље нити ново. Сви су се у ових двадесетак година изредали на власти ,било у РС било на нивоу БиХ, неко дуже неко краће, и нико од њих није ништа добро учинио. Сви су се првенствено борили за себе ,па за своје најближе, па за рођаке и кумове, па за своје страначке полтроне и улизице, а на народ су једино гледали у предизборној кампањи. Тада су народу дијелили обећања, куване кобасице са сумњивим роком употребе , пиво из цистерне и то је то за цијели мандат. И гледајући сада са дистанце видим да је то народу и довољно, да му више од тога и не треба, јер народ и даље ћути и гледа са стране како се они богате, како имају новац и моћ било да су на власти или не, како пролазе неписмени са купљеним дипломама док наша дјеца са редовно завршеним факултетима бјеже на запад, како нас завађају поново и како призивају рат да би се заташкао њихов криминал, како ... И тако се може набрајати у недоглед. Проблем је у нама, јер нам је очигледно добро док ништа не предузимамо. једино што радимо је да се свађамо између себе бранећи свако свог "лидера",и то је нешто што уопште немогу разумјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

20.11.2017 09:21

А шта да радимо? Видиш ли ти да су они та већина и да се ту ротирају како и сам кажеш 20 и кусур година. Неко позиција, неко опозиција али су сви на броју. Треба нам неко нов а способан, не побегуља папак из СНСД, СДС, ПДП, НДП ,ДПС нажалост таквог нема.

Name

Последњи кинески цар

20.11.2017 09:56

Требају коријените промијене у свим политичким партијама. Промијене у руководствима тих партија. Нормално, реално и некорумпирано чланство треба да тражи да се досадашњи руководиоци и шефови макну са челних позиција и да ослободе приступ првенствено млађим људима који су образовани и поштени,а којих сигурно има у свим партијама само не могу доћи до изражаја од ове зеједничке хоботнице. Погледај шта се дешава када су избори у свакој од ових партија? Избори се заврше и прије избора , а Скупштинама и Главним одборима се сервира само једно име за предсједника и пар имена за руководство. Онај "обични члан" који је позван на ту "изборну Скупштину" у правилу ћути и гласа како је и предложено. Људи се несмију успротивити "вођама" јер се плаше реакције истих, јер се плаше када партија дође на власт да неће остварити неки свој "замишљени циљ". Због тога нам и јест како јест.

Name

Боки

20.11.2017 08:59

Нема дила да лоповом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свако добије награду за свој рад

20.11.2017 09:49

Цудно да СЗП наивно наседа на Додикове трикове,Све це додик да покуса сто је могуце да би их опет преварии и насадио на танак лед и онда им се опет смејао и провоцирао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сзп

20.11.2017 09:52

Цуј нуди СДСУ да поделе функције,па засто то ако је сигуран у победу,који манипулатор.он зна да губи изборе ако на неки нацин не изманипулира опет опозицију да му насједну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Респект!

20.11.2017 11:42

Мудра и темељна бесједа !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Распад

20.11.2017 16:44

ДНС

ОДГОВОРИТЕ