Сјећања на жртве несрећа

У Републици Српској прошле године је у саобраћајним несрећама погинуло 130, тешко повријеђено 703, а лакше повреде задобило 2. 878 лица, речено је у Вишеграду на обиљежавању Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода.

Република Српска 19.11.2017 | 21:45
Сјећања на жртве несрећа
Предсједник АМД „Вишеград“ Радован Липовац рекао је да је циљ ове акције да се подсјетимо на оне који су животе изгубили на путевима, али и да размислимо о материјалној штети која се мјери милионима конвертибилних марка.

„Према неким процјенама у саобраћајним несрећама возилима је нанијета штета око 180 милиона КМ, што није занемариво”, додао је Липовац.

Он је истакао да је циљ ове акције да се до 2020. године смањи број погинулих и тешко провријеђених на друмовима за 50 одсто.

„Ово је прилика да се подсјетимо на и 1,2 милиона људи чији се животи угасе на свјетским путевима као и 50 милиона оних који настављају живот са тешким повредама“, рекао је секретар Црвеног крста Вишеград Душко Самариџић и додао да су управо породице погинулих на овај начин почеле обиљежавати овај дан.



Самарџић је навео да је данас провјерена спремност свих институција које у оваквим ситуацијама пружају помоћ тешко повријеђеним у саобраћајним несрећама као што су активисти Црвеног крста, ватрогасци, медицинари и полицајци.

Активисти Црвеног крста учествовали су данас у симулативној вјежби спасавања двоје повријеђених у аутомобилу.

"Ми се окупимо у просторијама Црвеног крста и ту вјежбамо спасавање повријеђених”, рекла је активиста Слађана Симић.

Командир Ватрогасне јединице у Вишеграду Жеко Милошевић рекао је да су ватрогасци ове године интервенисали и пружали помоћ у осам саобраћајних несрећа од којих се у Вардишту завршила са смртним исходом једног лица.

Осим чланова АМД, ватрогасаца, медицинара из Дома здравља и активиста Црвеног крста, на симулативној вјежби на Тргу палих бораца учествовали су и припадници Полицијске станице у Вишеграду.

Р. Тасић

Коментари / 0

Оставите коментар