План: Зграда од 50 спратова

Компанија Молнар, која је недавно основана у Брчком, а чији су власници држављани Мађарске Јозсеф и Милан Молнар, изазвали су праву сензацију најавом да ће у БиХ планирају градити највишу зграду у регији.

Република Српска 19.11.2017 | 15:00
План: Зграда од 50 спратова
Иако планирају градити велики број објеката у Брчком, посебно је интересантна зграда од 50 спратова, која је њихова највећа идеја, чиме би Брчко добило највишу зграду у БиХ и регији.

“Наша фирма има планове и пројекте које жели остварити, а једна од идеја је градња зграде од 50 спратова, али да би се извео тако велики подухват, потребно је много времена, труда и рада. То свакако није обична зграда која се може веома лако изградити било гдје и било када, те нам је потребно детаљно планирање и истраживање, али идеја постоји”, казао је за Радиосарајево.ба један од идејних твораца овог пројекта и власник компаније Јозсеф Молнар.

Он истиче и како је за такав један пројект потребно провести испитивање земљишта, носивост, а затим и добити правну дозволу за градњу, што је у Брчком нешто тежи посао јер тренутно законодавство дозвољава градњу зграда по принципу 4+1. Тачније, није дозвољена градња вишеспратница, чиме је овај пројект донекле онемогућен у овом тренутку.

Ипак, истичу да је важно да постоји воља за градњу, а надају се и да ће бити све законске регулативе усклађене како би могла почети израда грађевинског пројекта.

“И поред свега, изабрали смо Брчко дистрикт за своју базу, јер је то најближи гранични град, који је свега 200 километара удаљем од границе с Мађарском. Наравно, постоје и неке друге предности, посебно што је Брчко дистрикт, а затим и то што граничи с Европском унијом и има одличан географски положај”, истиче Молнар, појашњавајући зашто су се одлучили за градњу овакве зграде у Брчком, а не рецимо у главном граду БиХ Сарајеву.

Идеја о градњи ове зграде представљена је и властима у Брчком, а из Владе Брчко Дистрикта су  истакли како још увијек нема неких званичних потеза ових инвеститора, те да је све још увијек у домену идеје.

“Тешко је засада рећи да ли постоји неки временски оквир и прерано је коментирати цијели пројект, јер је фирма тек недавно основана у Брчком. Нама је још увијек много тога новост, али смо за сада задовољни у сваком смислу”, додао је Молнар.

Иначе, фирма Молнар већ уназад двије године размишља о проширењу на БиХ, због чега су мјесецима испитивали пословно тржиште БиХ. У матичној држави Мађарској баве се градњом и инвестирањем у некретнине, а наводно планирају исту традицију наставити и у БиХ.

(Радио Сарајево)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Карадоз

19.11.2017 14:18

И коме то треба?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е ОВАКО,

19.11.2017 18:10

Пре него стопцну са изградњом ,су вец банкротирали;дами гапоклонис неби исао становати.то цебити свенеквалитетна градња.

Name

Вучко

19.11.2017 15:02

Сазвати одмах савјет за националну сигурност и безбједност ! Неце да граде у РС ! То је ратнохушкачки потез !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ро

19.11.2017 15:05

Затвор.Најбоље би било.Најприје ће је напунити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супља прица.

19.11.2017 15:09

Од Тога нема бас ниста. Као прво то би врло много костало . Мало ко би могао ту несто да купи .То добро знам из искуства .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инвеститор

19.11.2017 17:03

Од огромне равнице хоце градит 50 спратова висине.. велика глупост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

20.11.2017 21:14

Али без лифта молм вас

ОДГОВОРИТЕ