Србија ће у ЕУ прије Норвешке

Амбасадор Норвешке у Београду Арне Санес Бјорнстад рекао је у интервјуу за “Новости“ да су добри односи и са Русијом и са Западом могући.

Србија 19.11.2017 | 10:26
Србија ће у ЕУ прије Норвешке
Такође, навео је да се лично нада да ће дијалог довести до нормализације односа Србије и Косова, а када је реч о пристисцима у вези са Косовом и “антируској хистерији“, амбасадор каже да је Србија потпуно слободна да има спољну политику какву жели.

“Али ако жели да постане чланица ЕУ, онда се мора придржавати услова за чланство и показати државама чланицама да се понаша у складу са њиховим очекивањима. Тврдње да се никад неће прихватити неки делови законодавства ЕУ свакако не иду томе у прилог. То, дакле, није притисак већ само навођење очигледног, чак и ако неки то не желе да виде”, додао је Бјорнстад.

Када су у питању “двоструки аршини” Брисела о Косову и Каталонији, амбасадор наводи да сваки такав случај треба засебно посматрати.

“Међународно право нам даје смернице, али то није математика са апсолутно тачним или нетачним одговорима. Ситуација на терену, пут који је водио до декларације о независности и слично... Има ту доста елемената које треба узети у обзир. Када је реч о Каталонији, изгледа да постоји консензус у свету да услови за признавање референдума и декларације о независности нису испуњени”, рекао је он.

Да ли је могуће истовремено имати добре односе и са САД, бити члан ЕУ и бити добар са Русијом, Бјорнстад каже да Норвешка, иако није чланица Уније има одличне односе са САД, придружила се ЕУ у санкцијама против Русије, али негује и добросуседске односе са Москвом.

На питање да ли је могуће да Србија буде у ЕУ, али не и у НАТО, амбасадор наводи примере Шведске, Финске, Ирске и Аустрије, те каже да је то свакако могуће.

Такође, сигуран је да ће се Србија прикључити ЕУ пре Норвешке.

(Новости)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

могуце

19.11.2017 09:41

наравно да је могуце....јер Норвезани НЕЦЕ у ЕУ..... они имају уговоре и споразуме...тако да им ЕУ није ни потребна.... која глупост од текста с циљем да се јадни народ нецему нада. Србија НЕЦЕ у ЕУ док не испуни услове које ЕУ поставља а који су за Србију неприхватљиви.....то знају и Срби и ЕВропљани све остало је прица за народ од избора до избора...

ОДГОВОРИТЕ
Name

радмило

19.11.2017 09:59

Хахахха па због тога сто је норвеска уз свицарску најбогатија њима еу не треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈУГОСЛАВИЈА

19.11.2017 10:24

Анде па НАТО је злочиначка организација са циљем поробљавања и острваривања интереса великих сила!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

19.11.2017 11:30

Југословен па И Русија је злоцинацка поробила је неке народе који нису за федералну Русију .

Name

НАТО + ЕУ = 4. Рајх

19.11.2017 10:57

Двије земње се спрдају са БиХ и Србијом о осталим не-ЕУ чланицама: Обадвије нам пропагирају идеју о уласку у ЕУ а једна излази из ње (Велика Британија) а друга ни не помишља на да уђе (Норвешка). На жалост, многобројне наивчине на тзв. "Балкану" мисле да ће уласком у ЕУ њихове земље аутоматски постати богате као Њемачка а једино "побољшање" које се деси буде одлив радне снаге за комапније и фирме у богатим чланицама ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

19.11.2017 12:24

сто це норвеска у еу кад су јаци од еу каква прица поредити циганску србију са норвеском па то не би прогутало ни дијете од 5 година

Name

НАТО + ЕУ = 4. Рајх

19.11.2017 15:38

Називај ти своју земљу циганском! Србија само на КосМет-у има руда у вриједности од преко 1.000 милијарди долара (према процјенама ЦИА, Свјетске Банке и ММФ-а). Зар ти вјерујеш да је запад напао Србију и водио рат (најскупљу "спорт" на свијету) због права неких Шиптара?

Name

Зуx

19.11.2017 11:37

Међународно право није математика, али по међународном праву сепаратизам је сепаратизам био он у Каталонији или на Косову и очито је да неки могу, а неки не...много одвратне одговоре дајете на ово питање и много сте конфузни, али је сигурно да ће вас ово питање дуго прогањати, зато смислите бољи одговор...

ОДГОВОРИТЕ