Куда је отишло пола милиона КМ?

Влада РС донијелеа је раније одлуке о централизацији јавних набавки у здравству, утврђен је грејс период од једне године за установе које нису у могућности да плаћају трошкове и о преласку здравствених установа на трезорско пословање.  То су требале да буду мјере за стабилизацију здравственог система. Међутим, у ресорном министарству су одустали од већине договореног. Инсулин се данас поново набавља посредством апотека па се поставља питање – због чега?

Република Српска 16.11.2017 | 22:18
Куда је отишло пола милиона КМ?
Представљајући спасоносне мјере за стабилизацију здравства, ресорни министар Драган Богданић је изјавио да ће систем централизованих набавки, за које ће бити задужен искључиво Фонд здравственог осигурања, омогућити значајне уштеде. Тада се оперисало са цифром од око 50 милиона марака.

Међутим, данас се, примјера ради, поништавају тендери за набавку мазута за потребе Клиничког центра, јер Фонд здравства не може законито да их проведе. Одустало се и од набавке инсулина преко Фонда здравственог осигурања и сада то раде искључиво апотеке.

-На овом примјеру се може видјети потпуна дезорјентисаност ресорног министарства - сматра бивши министар здравља Слободан Станић и додаје да нешто што је одувијек било на централној набавци, на Фонду здравственог осигурања, једна врло осјетљива супстанца какви су инсулини и пацијенти који неодложно морају примити тај лијек, пребачено је у комплетном износу да се набавља путем апотека.

"У анализи због чега се то десило, долазимо до тога да је Фонд раскинуо већ постојећи уговор, и препустио да се набавка врши преко апотека, иако је имао банковну гаранцију добављача да ће тај уговор бити извршаван све негдје до средине 2018-те године", рекао је Станић.

Он каже да је унутар раскинутог уговора о набавци инсулина четири одсто средстава остајало Фонду здравственог осигурања.

"Пошто се ради о набавци већој од 12 милиона, тих четири одсто износи 500 хиљада КМ требало би министарство да одговори шта се догодило са тим новцем", каже Станић и додаје да на овај начин тај новац нису добиле ни апотеке и једноставно мораће Министарство здравља да одговори гдје се изгубило тих четири % и поготово ће морати то да одговори зато што видимо сада случајеве попут Чајнича, Новог Горажда, ево у овом тренутку Власенице, прије тога Билеће и шта би њима значило тих 500 хиљада марака које на овај начин нестају из здравственог система.

Ресорно министарство требало би да одговори и на питање, зашто је раскинут тендер који је Фонд здравстеног осигурања имао са добављачем, иако је постојала банковна гаранција добављача, о извршавању тог уговора до средине 2018-те године.



БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

лове ме тендер

16.11.2017 21:41

Знаш куда је отишло станићу? прије мјесец дана си једног од оних у чије су се џепове те паре слиле бранио пред људима на бн тв.. да, да.. замисли, није смијењен јер је најбољи директор већ зато што се највише уграђивао у тендере. А тебе треба да је срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блаф

16.11.2017 21:53

Отисло ,знате дје..Да не лајем..

ОДГОВОРИТЕ
Name

тајкун

16.11.2017 22:03

Питајте госп. Додика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметна сиротиња

17.11.2017 00:19

Спремају се паре за Проинтер.

Name

Бањалучанин

17.11.2017 01:32

Ко је дозволио изградњу оне зграде измедју плавог небодера и некадашњег Партизана, у Бањалуци.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Донбас

17.11.2017 01:35

Да нема кредита, не би се имало шта пљачкати.

ОДГОВОРИТЕ