Изложба слика Соње Остојић

У изложбеном салону србачког Дома културе синоћ је отворена изложба радова академске сликарке Соње Спироски Остојић из Бања Луке под називом „Сјећања“ коју је организовао овдашњи Центар за културу и спорт.

Република Српска 16.11.2017 | 16:13
Изложба слика Соње Остојић
Умјетница  се представила србачким љубитељима  ликовног стваралаштва  са 25 слика радјених техником  акрил на папиру створених у циклусу у једном ресторану на обали Врбаса у Бањалуци на које је пренијела  мртву природу, углавном предмете  карактеристичне за  мјеста њеног живота и одрастања у Македонији.



„За једно љето, захваљујући  разумјевању власника ресторана,  направила сам циклус од 36 слика, од којих  већи дио  излажем овдје у Српцу. Слике су дио моје прошлости која увијек инспирише“, казала је Соња Спироска Остојић, која није непозната у  граду на ушћу Врбаса у Саву. Била је учесник бардачке колоније, а ово јој је трећа изложба у овом  граду.

Представљајући  умјетницу на отварању изложбе,  стручни координатор за културу  Јавне установе Центар за културу и спорт у Српцу, Стеван Умљеновић је нагласио  да је ријеч  о „омажу једног времена, одредјеним обичајима,  занатима, предметима , о времену које полако нестаје, али остаје у сјећању захваљујући  записима у књигама, записима у сликама, записима у камену и у томе је велика улога културе“.



Умљеновић је подсјетио да је србачки Центар за културу, упркос тешким материјалним и техничким  условима, ове године организовао 12 ликовних изложби и велики број других културних манифестација, на чему могу позавидјети  и многе  развијеније и веће општине. У фундусу ЛЕК „Бардача-Србац“ налази се око 600 вриједних дјела познатих умјетника,  од Милића од Мачве до младих умјетника и студената ликовне умјетности. Изразио је наду да ће се напокон ријешити питање Галерије, јер се вриједне слике, нажалост, још увијек налазе у неусловном депоу  ове установе.

Захвалио се и спонзорима и донаторима који помажу у организацији културних манифестација, а медју њима се посебно истиче фирма „“Систем Екологик“ из Ситнеша, нагласио је Умљеновић.

Сликарка Соња Спироски Остојић  родјена је у Скопљу 1966. Члан је Друштва ликовних умјетника Македоније и Удружења ликовних радника БиХ, а  живи и ради у Бањалуци. Након Српца, изложба ће се преселити у Градишку, а затим одлази у Чикаго.

(БН/С.К.)

Коментари / 0

Оставите коментар