Нова представа: Ко прислушкује Додика?

Предсједник Републике Српске Милорад Додик тврди да га прислушкују безбједносне службе Босне и Херцеговине на основу захтјева Тужилаштва БиХ и да му није познато о каквој је истрази ријеч.

Република Српска 11.11.2017 | 20:00
Нова представа: Ко прислушкује Додика?
Из опозиције оптужују Додика да покушава да од прислушкивања направи представу за јавност да би његово одустајање од референдума што прије пало у заборав.

Додик је у интервјуу за београдске “Вечерње новости” навео да је добио обавјештење од Суда БиХ да се против њега предузимају мјере прислушкивања и устврдио да је он најпрогоњенији човјек у БиХ.

"То није ништа ново, јер знам да моје разговоре прати бар десет агенција. Међутим, овдје је ријеч о томе да неки суд БиХ прислушкује предсједника Републике, и то је проблематично."

Из СДС-а поручују да је ово још једна у низу Додикових превара којима покушава да од себе направи народног хероја и највећу жртву. Милорад Додик је креатор свих подјела у српском народу и највећи сарадник правосудних органа Босне и Херцеговине, тврди потпредсједник СДС-а Костадин Васић.

„Врло је симптоматично да је суд обавијестио Милорада Додика о прислушкивању недуго након његове одлуке о повлачењу референдума, чијим доношењем је Додик показао политички кукавичлук и своју стварну бригу о Србима којима се суди пред Судом БиХ."

Предсједник НДП-а Драган Чавић каже да има разлога да вјерује да се у БиХ, гдје код постоји техника за праћење, користи на начин који није дозвољен законом и подсјећа да опрему за прислушкивање има и МУП Републике Српске.

Према Закону о кривичном поступку, сваки суд је дужан да обавијести лице коме је била изречена мјера о прислушкивању уколико нема довољно доказа за подизање оптужнице. Из опозиције питају и да ли је Додик опет направио неки дил са Судом и Тужилаштвом БиХ тргујући референдумом, као што је то урадио 2011. године када је обустављена истрага о малверзацијама приликом изградње зграде Владе Републике Српске.