СП: Трећи путник из Африке - 2002. су били хит!

Мане и тим као некад Диоп и другови, Сенегал на СП! Фудбалери Сенегала су победили Јужну Африку у гостима са 2:0 и коло пре краја обезбедили пласман на Светско првенство у Русији наредне године.  Након Нигерије и Египта, добили смо и трећег учесника Мундијала из афричких квалификација.

Фудбал 11.11.2017 | 13:15
СП: Трећи путник из Африке - 2002. су били хит!
Сећате ли се Ел Хађи Дијуфа и Папа Буба Диопа? Они који су гледали Мундијал у Јапану и Јужној Кореји 2002. ова два имена су и даље одлично позната.

Од њихове генерације Сенегалци чекају пласман на Мундијал, а претходни пут када су учествовали већ на старту су шокирали Француску са 1:0. Предводник нове генерације је играч Ливерпула Садио Мане.

Мане је био најзаслужнији и за победу у Полокванеу, а један момак који је пре 15 година играо на Мундијалу у Азији, следеће године иде на још једно СП, с тим што ће Алију Сисе овога пута то учинити као селектор. 

Први гол дело је Дијафра Сакоа у 12. минуту. Мане је фанстастично асистирао, а Сако лепо поставио ногу и пласирао је у противничку мрежу. Манеу се у 39. минуту није дало да постигне гол, али се после његовог шута и одбране Кунеа, лопта од Мхизеа одбила у мрежу и Сенегал је до краја сачувао предност и победио. 

Сенегалци у уторак играју против Јужне Африке пред својим навијачима меч без притиска јер су са 11 бодова, пет бодова испред Буркине Фасо, а исти број бодова имају и Зеленортска Острва. Домаћини претпрошлог Мундијала, Јужноафриканци последњи су у групи са четири бода.



Сенегал на Мундијалу после 16 година!

Фудбалери ове земље обезбедили су тек друго учешће за своју земљу на светским првенствима, претходно играли још само 2002. године у Јапану и Јужној Кореји, пошто су у утакмици 5. кола квалификација савладали Јужну Африку.

Коло пре завршетка квалификација они су побегли Буркини Фасо на неухватљивих 5 бодова.

ЈУЖНА АФРИКА - СЕНЕГАЛ 0:2 (0:2)

"Лавове" је у вођство довео Дијафра Сако у 12. минуту да би предност била дуплирана након неопрезне реакције десног бека домаћина, Мекхизија, у 38. минуту када је постигао аутогол. Јужноафриканци нису успели да постигну ни утешни погодак, па су се Сенегалци радовали пласману своје репрезентације на Мундијал у Русији следеће године.

Занимљиво је да је Сенегал на СП играо само 2002. године када су прво изненадили актуелног шампиона света Француску, а онда одиграли одличан турнир и пласирали се у четвртфинале.

"Испадање" Буркине Фасо из комбинације за одлазак на Мундијал није тако сјајна вест за Србију - па су нам тако за прелазак из четвртог у трећи шешир за жреб остале наде у репрезентацију Грчке и Новог Зеланда.

Пре Сенегала, наступ на Мундијалу из афричких квалификација обезбедили су Нигерија и Египат, док су близу пласмана и Тунис, односно Мароко и Обала Слоноваче који се директно боре.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар