ЕЛ: Скенирамо ривала Звезде - Уникаху...

Тренер пише новеле и воли моторе, Недовић је термометар, “звер” Брукс, „мозак“ Суарез и МВП Еврокупа.  Противник Црвене звезде на скенеру.

Кошарка 10.11.2017 | 16:00
ЕЛ: Скенирамо ривала Звезде - Уникаху...
Први наредни противник Црвене звезде у Евролиги је Уникаха из Малаге (20.45). Како би вам утакмица била што занимљивија и лакша за праћење, контактирали смо шпанског колегу  Давида Армадаса са “Фем Радија”  како би нам што ближе приближио Уникаху и као клуб, али њен тренутни састав и стручни штаб. Поименце.

Давид је анализу почео говорећи о начину на који се Уникаха вратила у сам крем европске кошарке.

"Уникаха се вратила у Евролигу захваљујући чињеници да је прошле године била првак Еврокупа. У Малаги је владало велико незадовољство када је стартовао нови формат прошле године. Нису га играли, а учествовали су у овом такмичењу претходних 15 година. Реал Мадрид, Барса и Басконија су имали лиценце и то је оставило Зелене ван Евролиге".

Ко је најважнији у структури тима?

"Кормилар овог тима је Ђоан Плаза, има много искуства на клупи. Водио је велике европске тимове попут Реал Мадрида (сезоне 06/07 и 08/09) и освојио је АЦБ лигу и УЛЕБ Куп у првој сезони. Тренирао је и Жалгирис у сезони 12/13 где је освојио домаћи шампионат и Суперкуп. Он је већ историјски тренер Уникахе. Слави многа достигнућа ове године. Обара све рекорде по трајању. Постао је други тренер по броју вођених утакмица у историји клуба и приближио се Серђу Скариолу који је на првом месту, а против Црвене звезде ће Плаза водити Уникаху по 100. пут у европским такмичењима"

Потом смо сазнали више о Плазином начину игре, али и приватном животу.

"За све његове тимове карактеристично је да имају доста скокова, посебно у нападу. То његовим екипама допушта да имају много напада из друге прилике. Воли доста да ротира како би одржао ритам игре код играча. Анегдота везана за каталонског тренера је да је велики љубитељ литературе и да је до сада објавио неколико новела. Можемо да кажемо да је један од ретких интелектуалаца у свету кошарке", а ми бисмо додали и да је велики љубитељ Харли Дејвидсон мотора.

Какве су промене у играчком кадру?

"Ове године је Малага остала без пет играча: Оливер Лафајет (Виртус), Ален Омић (Хапоел), Кристијан Ејенга (Фуенлабрада), Џамар Смит (Уникс) и Кајл Фог (Кина). У тим су стигли: Реј Мекалум (Гранд Рапидс, НБДЛ), Џејмс Огастин (ЦСКА), Сасу Салин (Гран Канарија), Драган Милосављевић (АЛБА), Мо Солуде (Бургос)".

ПОЈЕДИНАЧНА АНАЛИЗА ИГРАЧА

Вини Окуо: Играч из Конга је потекао из нижих категорија Уникахе. Неће имати минуте у Евролиги (играо је само 10 минута на једном мечу), али у АЦБ лиги ће имати више минута зато што Дејан Мусли није регистрован. Залог је за будућност клуба. Добар је на обручу, али када се одаљи није тако опасан.

Реј Мекалум: Изабран је на драфту 2013. године. Од тада је играо највише у Развојној лиги. Клуб га је желео током лета, чак је и Барса била заинтересована. Његова игра до сада је била недовољно добра, лоше чита игру. До сада је јако слабо шутирао за три поена. Има веома брз корак у продору, може да положи на различите начине и против виших играча. Веома је скочан. Некада игра и позицију два.

Мо Солуде: Још један играч без велике улоге. Играо је седам минута против Валенсије у жестоком поразу. Нисам сигуран да ли има евролигашки ниво.

Алберто Дијаз: Играч из Уникахиног каменолома. Важан за клуб. Био је МВП у финалу Еврокупа. Један је од најбољих плејмејкера у АЦБ лиги када је одбрана у питању, ако не и најбољи. На крају прошле сезоне почео је да побољшава шут за три поена, не шутира много, али може да се ослони на тај део игре. Веома је вољен код навијача. Идол.

Сасу Салин: Овај Финац је убица. Фантастичан шутер са веома брзом механиком шута што може да доведе до серије тројки. Веома је вредан када је у питању одбрана. Добра замена за Недовића када овај није у игри.

Данијел Тен: Играч из Реалове школе где је играо до пре две сезоне. Моћна тројка, добар је у скоку. Није још готов играч, али има недвосмислен квалитет. У млађим категоријама је био важан у шпанској репрезентацији.

Драган Милосављевић: Сигурно га познајете много боље од мене. Овде су се бринули због његових последњих повреда пре доласка. Извесно је да му Плаза доста верује и зато му даје доста минута (преко 22 по утакмици) иако до сада није показао свој пун потенцијал.

Немања Недовић: Још један играч којег боље познајете од мене. Пронашао је своје место у Уникахи пошто се није снашао у НБА и Валенсији. Он је за мене термометар Уникахе, када он игра добро, тим има много веће шансе да победи. Много се боље осећа на позицији два. Постиже поене на различите начине, добро чита игру, креира за тим. Са 26 година достигао је кошаркашку зрелост. Говори се да би следеће сезоне могао да игра за Реал Мадрид.

Ђорђи Шермандини: Глобтротер европске кошарке. Прошле године је имао невероватну сезону у АЦБ лиги са Андором. Играо је неке велике утакмице посебно против великих тимова што му је донело пажњу јаких европских клубова. У Уникахи нисмо видели играча од прошле сезоне. Добро завршава нападе, има добре "пивоте", одличан рад ногу и поуздан је са слободних бацања. У Андори је имао много минута да покаже шта зна, а у Уникахи се још није навикао да пружа такве партије али са мањом минутажом.

Адам Вачински: Још један играч који је имао одличну сезону у Обрадоиру када је био један од најбољих скорера у Лиги. Веома добар у шуту за три, иако му мало недостаје самопоуздања откако је у Уникахи. Још не игра онако како је играо пре две године и онако како игра у пољској репрезентацији.

Џеф Брукс: Ова четворка је Плазино откровење. Није било много људи који су знали за овог играча, верујем да би у скорије време могао да буде један од најбољих играча Европе. Импресиван је у атлетизму (сличан Џејмсу Гисту) и има солидан шут с дистанце. Прошле године, док је био у Уникахи, мучио се у адаптирању на највиши ниво, али је доста напредовао у читању игре.

Џејмс Огастин: Искусан играч. Играо је за ЦСКА прошле сезоне. Веома је вредан играч.Плаза га воли зато што игра одбрану јако добро у пику и то играче ниже од себе који пролазе поред блока. Веома је озбиљан, ради оно што зна најбоље, и не ради оно што зна да не зна да уради. Има солидан шут с полудистанце. За Плазу он је "wилд цард", зато што када жели бржу игру он помери Огастина на пет, а када жели снажнију и спорију игру стави га на четворку.

Карлос Суарез: Играч из генерације Ћаћа Родригеза са којим је освајао медаље у млађим категоријама Шпаније. Увек је играо тројку, али од прошле сезоне игра четворку где шири одбрану противника добрим шутем с дистанце. Веома снажан у одбрани и много пута током меча он је продужена рука Плазе на терену.

Дејан Мусли: Трећи Србин у тиму. Играч који је маргинализован, не игра у АЦБ лиги. За мене је то неразумљива одлука зато што је прошле године био јако важан и рекао бих да није добро искоришћен ове сезоне. Подсетимо се и да је Мусли био један од најбољих играча у генерацији у Европи у млађим категоријама. Одлична сезона у Манреси га је довела у Уникаху. Могао би убудуће да промени средину.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар